Skalkänga med lagom tjock sula?

Jag letar efter en vandringskänga. Gick nyss Keb runt i ett bar barfotakängor, 100 km med 20 kg på ryggen. Det funkade ok, man får otrolig balans och bra känsla med tunn sula. Tyvärr var de blöta mest jämnt och ärligt talat vill jag ha lite mer skydd från marken samt lite bättre stöd för foten rent allmänt. Jag har ett par högre Lundhags men jag hatar att gå i dem. De är hur bekväma som helst men superklumpiga, jag snubblar om kring och har svårt att hitta harmonin i vandringen. Dock är de täta.

Så jag tar gärna tips på en skalkänga med lite bättre markkänsla än mina tunga Lundhags, alternativt en tät barfotasko som inte har alltför tunn sula. Det kanske finns Lundhags med mjukare sulor?
 
Tunt med svar men om någon har liknande funderingar i framtiden så har jag beställt Lundhags Bjerg Mid. Blir kanske bra. Uppdaterar efter vandring.
 
Jag borde typiskt ha svarat på din TS, men kunde se den först nu. Har i princip samma problem och prioriteringar som du - trivs bäst med att vandra så "barfota" som möjligt, men är alldeles för frusen för att vandra med blöta fötter. Samt rör mig mest i lite mer teknisk/stenig/skravlig/isig terräng, som ibland kräver stegjärnskompatibla skor, och som ändå skulle ta död på mesh/tyg-skor på nolltid.

Min lösning för mer högalpina (och torra) berg är lätta approach-skor - av läder (inget annat håller i längden), med skyddande gummirand, mid-höga, med membran, men utan stoppning och med tunn, smidig sula mer åt klätter-hållet.

Min (nöd)lösning för blöta/kalla nordiska fjäll (där approach-skorna ändå skulle ge mig evigt blöta fötter) är uråldriga Lundhagare ("Jämtkängor") som väger knappa 600 g/styck trots höga skaft, och till skillnad från de moderna har äkta läderbindsula, är helt ofodrade, och ursprungligen försedda med tunn, helt odämpad Skywalk-sula. Dessa ca halvsekelgamla kängor är självklart numera omsulade i många omgångar, men då ber jag särskilt Lundhags om just en odämpad, mjuk och tunn sula igen, så jag håller mig så nära marken som möjligt.

Höga skaft vill jag faktiskt ha i fjällen, eftersom jag vadar i kängorna (vid behov med urtagna innersulor och strumpor och regnbyx-ben hårt åtdragna med spännremmar kring skaften). De håller tätt om det inte tar ovanligt lång tid, men skulle vatten komma in är det ju bara att hälla ut, stoppa tillbaka innersulorna, ta på strumporna, och fortsätta. Inget i själva kängan håller kvar någon nämnvärd mängd vatten.

Det närmaste man kommer en renodlad skalkänga i Lundhags nuvarande sortiment är nog Forest och/eller Fulu (med lite olika resp. skafthöjd). Även dessa har rätt så uppbyggda sulor med EVA-dämpning, men vad jag kan se tunnare/lägre än andra modeller. Det ser ändå måttligt ut (och går att byta till tunnare/mjukare vid den första omsulningen).

Nu har du ju beställt Bjerg som inte är en skalsko, dvs de kommer inte att torka lika fort (och då känns det ju som de lika gärna kunnat ha vattentätt membran). Men det är fråga om prioriteringar - du kanske ändå inte vadar i kängorna, och skriver att du vill ha lite mer stöd (stoppning/dämpning?). Bjerg ger kanske mer sådan komfort än rena skalkängor. Sulan (Vibram Pepe) är faktiskt mer åt approach-hållet, om än inte för extremt, utan mer allround-alpin - den har en hyfsad "climbing zone" längst fram, men också en tydlig klack och tillräckligt djupt mönster för att funka även i lerigare/mjukare branter. Nog inte den mjukaste, men du ville ju ha lite stöd, och sulan är bra att "kanta" med. Hanwag har haft samma sula i en av sina approach-modeller (Makra), och den har haft ett bra rykte. Se bild.

Kasst nog anger inte Lundhags vikten, men nu har du ju kängorna rent fysiskt och kan kolla själv, samt just följsamheten i sulan. Provgå dem minst en hel dag hemma innan du bestämmer dig.
Skulle Bjerg inte kännas bra, så är nog mitt tips att leta i approach-segmentet - där finns en hel del lätta smidiga läder-mids, även med membran om man vill ha det.
1722018236983.png
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg