Rolig tråd!
Personligen tycker jag att svaret på den ursprungliga frågan i tråden är: "Det beror på..."
Självklart kan man leda turer utan att kunna rolla, men det finns också många typer av turer i svenska vatten där omständigheterna (väder, vind, gruppsammansättning) gör att det är ytterst lämpligt att ledaren på turen kan rolla.
Jag skulle inte sätta mig i en situation där jag leder en tur och har huvudansvaret för deltagarnas säkerhet om jag själv inte visste att jag i alla lägen först snabbt och enkelt kunde rädda mig själv vid en kapsejsning innan jag hjälper andra. Detta är väl grundkravet man kan ställa på en turledare som har säkerhetsansvar, sen är det väl upp till ledaren att själv känna efter vilken typ av självräddning som är effektivast och går fortast. För mig (i de kajaker jag normalt paddlar) är det iaf rollen som är det bästa verktyget för denna självräddning. Men om vi tex tänker oss att det är en surfskitur så blir ju räddningtekniken någon annan.
För övrigt kan jag meddela trikåmannen angående funderingen kring Tahe Greenlands flytförmåga att den flyter utmärkt fullastad med sittbrunnen full av vatten och går bra att paddla så.
Jag har även tillsammans med två kompisar testat flytfömågan hos Tahe Greenland genom att en 80 kg person satt i den med sittbrunnen full av vatten samtidigt som vi var två 70 kg personer som satt gränsle över för respektive akter (kajaken var i övrigt opackad dvs luft i för- och akterskott) och den flöt fortfarande (om än med nöd och näppe).
Slutligen kan jag inte låta bli att fascineras av den mytbildning som finns kring roll bland havspaddlare och då främst bland den skara som inte kan rolla. Jag hade själv en massa förutfattade meningar innan jag lärde mig rolla, speciellt kring vilka kajaker som var lätta respektive svåra att rolla, många av dessa förutfattade meningar har sedan fått komma på skam.
En vanlig myt är att breda kajaker skulle vara omöjliga att rolla, den kan vi väl avfärda direkt? Forskajaker är vanligtvis kring 65 cm breda och för en forspaddlare är rollen det självklara förstahandsvalet när det gäller självräddning. Dock ska tilläggas att många forskajaker faktiskt är svårare att rolla än de flesta normalstora havskajakerna. Trots detta så lär sig i princip alla fosrpaddlare som tar sig förbi nybörjarstadiet att rolla. Går man sedan vidare till specialiserade surfkajaker så är dessa med sin helt platta botten, som också är bredare än 60 cm, ytterligare snäppet jobbigare att rolla, ändå är rollen den självklara första metoden för självräddning i surf.
Så länge man kan spjärna sig fast med benen hyfsat i kajaken så att man inte trillar ur, så skulle jag tro att alla kajaker går att rolla med rätt teknik, men självklart kräver det träning. Kan man välta kajaken med sin egen kroppsvikt sittandes på sitsen så kan man troligen också rolla upp den.
Det är inget svårt och magiskt med att rolla, men den initiala tröskeln är ganska hög, jag antar att för den övercurlade havspaddlaren så blir det väl för jobbigt
Sen kräver olika kajaker lite olika teknik, men grundprincipen är den samma.
Vad det gäller Faltkajaker så går de också utmärkt att rolla. Dubside har under många år använt en (visserligen något modifierad, men fortfarande bred) faltkajak och han straightjacket rollar den.
http://www.qajaq.se/public/rolls/nohands/nohands1.mov
Går man till Folbots webbsida kan man även se bilder på när han handrollar en 86 cm bred Citibot. Så låt inte er faltkajak hindra er från att lära er rolla.
Jag anser inte att alla som paddlar kajak måste lära sig rolla, eller ens vara intresserade av det, men snälla, sluta sprid myter kring hur svårt det är och att vissa kajaker ska vara omöjliga att rolla när ni själva faktiskt inte vet.