Säkerhetstänk vinter

Varför väljer jag hatt ta med vindsäck trots medhavande av tält? Bryter jag benet eller gör illa axeln etc så skulle jag vilja gissa att det blir otroligt mycket svårare (omöjligt?) att slå upp ett tält i storm. Då är det nog väldigt mycket enklare att krypa ned i en vindsäck. Så resonerar i alla fall jag.

Angående vintergasen, jag har kört med den i -18. Nästa vintertur kommer jag nog ändå ta med multifuelköket. Tycket det tog olidligt lång tid att smälta snön. Men såklart var det bekvämt att slippa förvärma etc. Man märkte dock ganska direkt att om man tog av sig handskarna och höll om den alternativt hällde lite ljummet vatten över flaskan hur prestandan flög iväg.

Så vintergasen fungerar vid -18 iallafall, utan att värma tuben ?
Om du bortser från att det tog väldigt lång tid att smälta snö, kan du se några andra nackdelar med gasen ?
 
Vi resonerade att tältet kan användas som vindsäck. Om tältet blåser bort kan det ju dock vara bra med en enkel backup. En praktisk detalj kan vara att kunna sätta fast pannlampan på dragselen till pulkan. Då bländas man inte av fallande snö. En annan praktisk detalj är att sätta en termometer på selen så att man har koll på temperaturen. Detta är särskilt viktigt när man ska ta paus eller sätta läger. Det är inte alltid man känner hur kallt det är. Nu vet jag inte vilka tips du fått redan men selen och allt som kan isolera sattes bredvid liggunderlaget och under så att man sover lite i en grop. Har vaknat liggandes bredvid liggunderlaget och möjligen därför har jag än i dag ont i njurarna när det blir kallt.

Sen skulle jag ta rast innan stigningarna. Dels för att ha energi för uppförslöporna men även för att vädret där uppe kan vara sämre för rast. Jag hade alltid med mig färdiglagad mat i en termos. Det är inte alltid optimalt att laga mat ute. Stormsäkra alltid tältet. Före och efterbilder från Fulufjället. Observera att stavarna "förstärkts" med snöblock:

Tackar för väldigt bra tips, sånt man verkligen inte tänker på. Är det pulkan jag köpt av dig man ser i bakgrunden ?
 
Vad jag förstår ska gasen inte vara väldigt bra, utan snarare mindre dålig. Det är iallafall min slutsats efter att ha läst Primus siffror. Jag tänker inte säga att du måste ha nåt annat, men förvänta dig inga underverk av den gasen. Du verkar ju köra rätt tungt, så en Sievertflaska kanske vore något istället?

Om du ska vätskemata flaskan kommer du dessutom inte få ut något av veken, utan bara av den bättre blandningen.

Kan man alltså lika gärna vätskemata med vanlig gas isåfall ? Vad är en Sievertflaska ?
 
Det går, men....

Hejsan,

Jo det är helt riktigt att det finns gaskök som man kan vätskemata på marknaden, som Optimus Vega (http://www.optimusstoves.com/seen/o...pconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-vega/) som jag själv använder på alla turer utom just på vintern. Ett mycket trevligt och lätt kök :)

Personligen skulle jag aldrig vätskemata ett gaskök som inte från början är konstruerat för det. Själva idén rimmar ju lite illa med rubriken (säkerhetstänk vinter alltså....) om man säger som så.

På vintern använder jag som jag skrev tidigare enbart bensinkök. Dels har vi ett Optimus Nova + som vi byggt in i ett Trangia-set med deras förträffliga adapter (http://www.optimusstoves.com/seen/o...ct/optimus-zubeh246r/optimus-trangia-adapter/). Funkar hur bra som helst. Har dock haft problem med bränslefiltret som sätter igen, så det har vi tagit bort.....men då kör vi enbart med 100% kemiskt ren bensin....

Sievertflaskor kan du hitta här http://www.fogas.se/gasolflaskor/index.html .... har dock ingen koll på vilken blandning som skulle vara bäst....

/ Stefan
 
Hejsan,

Jo det är helt riktigt att det finns gaskök som man kan vätskemata på marknaden, som Optimus Vega (http://www.optimusstoves.com/seen/o...pconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-vega/) som jag själv använder på alla turer utom just på vintern. Ett mycket trevligt och lätt kök :)

Personligen skulle jag aldrig vätskemata ett gaskök som inte från början är konstruerat för det. Själva idén rimmar ju lite illa med rubriken (säkerhetstänk vinter alltså....) om man säger som så.

På vintern använder jag som jag skrev tidigare enbart bensinkök. Dels har vi ett Optimus Nova + som vi byggt in i ett Trangia-set med deras förträffliga adapter (http://www.optimusstoves.com/seen/o...ct/optimus-zubeh246r/optimus-trangia-adapter/). Funkar hur bra som helst. Har dock haft problem med bränslefiltret som sätter igen, så det har vi tagit bort.....men då kör vi enbart med 100% kemiskt ren bensin....

Sievertflaskor kan du hitta här http://www.fogas.se/gasolflaskor/index.html .... har dock ingen koll på vilken blandning som skulle vara bäst....

/ Stefan

Att det fans kök som var ämnade för vätskematning hade jag ingen aning om, undrar vad som skiljer de och ett vanligt trangia kök åt.

Sievertflaskor skall jag verkligen titta närmare på.
Tackar för tipsen.
 
Förvärmningsslingan är det som skiljer. Kök som kan vätskematas har ett rör som passerar lågan innan gasen (vätskan) når brännaren. Det gör att vätskan aldrig når brännaren, den förångas i förvärmningsslingan.
 
Du har en förvärmningsslinga på kök som kan vätskematas. Det syns ganska väl. Sen kan vissa multifuelkök också vätskematas, trots avsaknad av förvärmningsslinga.

Ska du köra Primus gas eller liknande bör du nog köra en vinterblandning, t.ex. den som finns i den nya vintergasen. Men den bör vätskematas. Du kan vätskemata vanlig gas, men du vill ha så mycket propan som möjligt i blandningen, därav vintergasen.

Sievert ska du dock ALDRIG vätskemata. Gräv ner den i snön så hålls den stående. Det är ren propan.

Edit: Sievert 2208 är det du vill ha.
 
Senast ändrad:
Suverän tråd det här. Vill bara flika in att när jag häromveckan köpte Primus vintergas fick tips (av butiken) att inte ta med den till fjällen för att smälta vatten på flerdagarstur utan mer se det som ett bekvämare alternativ på dagstur / närområde och liknande.
 
Vatten

Många bra tips har du fått. Jag reflekterade över vattenfrågan.

Jag hör till de som dricker mycket, skulle gissa på att bara under dagen dricker jag 1,5-2 liter vatten, även vintertid. För mig hade en termos med vatten, iofs så tänker du smälta mer med det varma vattnet, varit för lite. Plus att det är knöligt att ta fram en termos och blanda med snö när det är drickadax, så då drar man sig för att dricka tillräckligt. Gissar att du har en liters termos som är den vanliga volymen. Man gör av med mycket vatten oavsett om det är varmt eller kallt och att gå törstig för att man inte kan få igång ett gaskök ordentligt under dagen hade stressat mig på turen. Dessutom är det för mig iaf så att ljummet vatten är bättre för min kropp än kallt. Men även där är vi alla olika. Jag brukar dricka många gånger under dagen under skidandet, men inga mängder varje gång, från en vätskepåse som fyllts med nästan kokande vatten på morgonen och sedan förvaras i ryggsäckennärmst ryggen. Då håller det sig hyfsat varmt under dagen. Är det ordentligt kallt kan man få värma det igen på lunchen eller smälta mer, beroende på kylan. Is i påsen är inte kul. Då är jag bara vanligt törstig på kvällen och slipper an massa extra toa besök när man helst vill vara i tältet och mysa.

Nu är vi alla olika på behovet av vätska. Ta dig en funderare på hur du fungerar. Det är inte heller kul att glupa sig otörstig på kvällen när man kan smälta vatten och sedan gå på toa halva natten.

Njut av din tur
 
.....och glöm inte att njuta av turen :)

Bra tips med vattnet,

Men mitt i den här på många sätt kloka säkerhetstråden vill jag bara påpeka att i normalfallet brukar vädret vara ganska hyggligt första halvan av April då du tänkt vara ute. Visst kommer det säkert att vara rejält blåsigt vid ett par tillfällen, hade varit konstigt annat. Och visst kan det bli rejält kallt. Men kollar man in medeltemperaturen i April de senaste åren (http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/monYrTable.php?month=4&par=tmp) så ser man att det i medel ligger runt -3 till -5. Så med lite tur kommer det finnas fina tillfällen att sitta i en solgrop och njuta av lunchen och då kan det ju vara trevligt att ha något extra att plocka fram :)

/ Stefan
 
Du har en förvärmningsslinga på kök som kan vätskematas. Det syns ganska väl. Sen kan vissa multifuelkök också vätskematas, trots avsaknad av förvärmningsslinga.

Ska du köra Primus gas eller liknande bör du nog köra en vinterblandning, t.ex. den som finns i den nya vintergasen. Men den bör vätskematas. Du kan vätskemata vanlig gas, men du vill ha så mycket propan som möjligt i blandningen, därav vintergasen.

Sievert ska du dock ALDRIG vätskemata. Gräv ner den i snön så hålls den stående. Det är ren propan.

Edit: Sievert 2208 är det du vill ha.

Jag har ett Trangiakök med gasbränare, det ser verkligen ut som det är en förvärmningsslinga på det.
 

Bilagor

  • gas.JPG
    gas.JPG
    22.3 KB · Visningar: 479

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg