så här kan man göra om man vill ha två kök i ett

(klipp)

Fortsätt konstruera och dela tips. Jag vill gärna ha en lättare läsningen min välfungerande Trangia, men lika säker och praktisk! / Sofia


Har du fått det att fungera med pajformslock..? Jag har testat fast med stekpannan lagd med insidan mot kastrullen så kanterna går ner en bit (så som Trangia rekommenderar) så kokar köket snabbare än om jag bara sätter ett lock på kastrullen.

Tycker skillnaden är så stor att jag inte gärna lämnar stekpannan/locket hemma...

...har väl resignerat och insett att trangia kan vara värt sin vikt på vissa turer :).

//J
 
Jag har kört den gamla modellen av MSR's XGK i mitt. Har dock inte brännaren så jag kan visa. Hade lånat den. Men snuskburken finns kvar så den kan jag sätta in en bild på om någon är intresserad.

Det har jag också testat för länge sen. Fick det inte att funka lika bra som med vikbara aluvindskyddet...kanske syrebrist...skulle vara kul att höra om någon annan har lyckats bättre...

//J
 
Med MSR i snuskburkens vindskydd fick jag höja vindskyddet 1-1,5 cm över marken för att få full fräs på köket. Ännu ostadigare m a o. Obra.
 
Det funkade fin fint för mig. Fick det blev en supertrimmad snuskburk.

Har även kört XGK'n i trangia. Om man höll brännaren under skivan som trangias vanliga brännare vilar på så kunde man sticka igenom byglarna från XGK genom ventilhålen. Sen blev den hängande där. Detta körde vi med på en vintertur vid Abisko. Funkade också bra.
 
Har du fått det att fungera med pajformslock..? Jag har testat fast med stekpannan lagd med insidan mot kastrullen så kanterna går ner en bit (så som Trangia rekommenderar)

//J

Vi har provat Aluminiumskyddet till vårt primus, men får inte ut den effekt som vi vill. Med vår Tragia får vi värmen där vi vill ha den.

Jag har inte sett någon skillnad på att ha stekpannelocket på det ena eller andra hållet. Använder jag stekpannan brukat jag ta vara på spillvärmen och börja värma t.ex. köttbullarna.

Pajformslock håller tätt. En rund pajform modell mindre passar om man bara trycker till den till rätt diameter med den största kastrullen. Vi lägger tamojen på för att det inte ska blåsa bort. Det håller tätt, så bra att det till den lite större kastrullen behövs ingen vikt ovanpå. Vi har plastlocket/ Durkslag/skärbrädan på när kastrullen inte är på lågan och den gör också att formen inte går sönder i packningen. Det blir totalt sett ändå lättare än stekpannelocket - och mycket mer flexibelt (om man inte ska steka pannkakor förstås, köttbullar funkar i en kastrull också...)
 
Måste prova igen med locket som Trangia rekommenderar och ta koktid.

För oss spelar vikten en avgörande eftersom vi får bära en del av barnens packning. En stekpanna till Trangian väger 185 g och ett pajlock 15g. Det är ett halvt liggunderlag som skillnad.! Hade jag paddlat eller haft lyxvandring med bara vuxna hade jag övervägt att ta originallocket för att kunna baka...
 
185 gram är två klunkar vatten ur vattenflaskan - om man desperat jagar vikt så finns det nog en del att hämta på matsidan som att byta köttbullarna mot torrfoder av något slag även om det alternativen kanske inte är lika smakligt längre.

Visst, man kan köra med pajlock om man vet att man inte skall steka, 'baka' bröd eller steka pannkakor då det sistnämnda är lite ohanterligt om man skall försöka göra det i en gryta. Till skillnad från en pajlock så sprider och jämnar stekpannan ut värmen i sidled och det kräver lite tjocklek på metall för att göra detta.

Senaste vandringen jag gjorde så tyckte jag att stekpannan hörde till en av dom mera använda köksattiraljerna - men å andra sidan så var det en gäng matglada vuxna där man kostade på sig både det ena och andra i matväg viktmässigt. Det var inte bara frågan om mat som nödvändig energiförsörjning - det skulle smaka bra också!!
 
Måste prova igen med locket som Trangia rekommenderar och ta koktid.

För oss spelar vikten en avgörande eftersom vi får bära en del av barnens packning. En stekpanna till Trangian väger 185 g och ett pajlock 15g. Det är ett halvt liggunderlag som skillnad.! Hade jag paddlat eller haft lyxvandring med bara vuxna hade jag övervägt att ta originallocket för att kunna baka...

Ja, stekpanna/lock kan vara tungt, mitt väger nog ännu mer misstänker jag (gammalt med teflon).

Jag har funderat på att byta ut det mot ett HA-lock, de känns fjäderlätta i jämförelse.
När jag har kokat med "vanligt" lock har jag använt trangias avsett för tundra, väger 35 gr om jag minns rätt, håller bättre än kakform. Min upplevelse vid kokning utomhus är att värmen tas bättre tillvara med stekpannans kanter vända nedåt. Kan ju bero på bris/svag vind som påverkade...

//J
 
185 gram är två klunkar vatten ur vattenflaskan - om man desperat jagar vikt så finns det nog en del att hämta på matsidan som att byta köttbullarna mot torrfoder av något slag även om det alternativen kanske inte är lika smakligt längre.

Visst, man kan köra med pajlock om man vet att man inte skall steka, 'baka' bröd eller steka pannkakor då det sistnämnda är lite ohanterligt om man skall försöka göra det i en gryta. Till skillnad från ett pajlock så sprider och jämnar stekpannan ut värmen i sidled och det kräver lite tjocklek på metall för att göra detta.

Senaste vandringen jag gjorde så tyckte jag att stekpannan hörde till en av dom mera använda köksattiraljerna - men å andra sidan så var det en gäng matglada vuxna där man kostade på sig både det ena och andra i matväg viktmässigt. Det var inte bara frågan om mat som nödvändig energiförsörjning - det skulle smaka bra också!!

Jag trodde att det framgick av mitt tidigare inlägg att stekpannan inte följer med vid fjällturer. Nej, endast torrmat och helst hemtorkad sådan. och förresten så spelar 185 gram roll... Många bäckar små. Motsvarar även ett par regnbyxor ;)

Vad är ett HA lock för Trangia? Låter spännande - kanske möjliggör bakning i fjällen (med torrvaror ;)
 
Jag trodde att det framgick av mitt tidigare inlägg att stekpannan inte följer med vid fjällturer. Nej, endast torrmat och helst hemtorkad sådan. och förresten så spelar 185 gram roll... Många bäckar små. Motsvarar även ett par regnbyxor ;)

Vad är ett HA lock för Trangia? Låter spännande - kanske möjliggör bakning i fjällen (med torrvaror ;)

Det är deras nya grejor, UL och HA, ha står för hårdanodiserad alu. Som jag fattar det är det deras nya UL- alu fast anodiserad. Anodiserad alu är väldigt reptålig, hårdare än stål faktiskt...har bytt ut mina byttor mot ha och gillar både vikt och funktion.

...bröd kan du baka på en tunn flat sten som du värmer...eller varför inte pinnbröd :)?

//J
 
Det är deras nya grejor, UL och HA, ha står för hårdanodiserad alu. Som jag fattar det är det deras nya UL- alu fast anodiserad. Anodiserad alu är väldigt reptålig, hårdare än stål faktiskt...har bytt ut mina byttor mot ha och gillar både vikt och funktion.

...bröd kan du baka på en tunn flat sten som du värmer...eller varför inte pinnbröd :)?

//J

I fjällen... Inte mycket brännbart där vi har gått iaf ;) På platten är det inga problem. UL och HA verkar intressant. Vill gärna kunna ta med hela mitt Trangia.
 
I fjällen... Inte mycket brännbart där vi har gått iaf ;) På platten är det inga problem. UL och HA verkar intressant. Vill gärna kunna ta med hela mitt Trangia.


Med kråkris kommer man långt, med mossa får man erkänna sig besegrad ;).

Ja, konceptet UL/HA är trevligt. Fortfarande tyngre än vikbart aluvindskydd, bättre verkningsgrad dock :).

//J
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Skipper_ I Multifuelkök, skall man eftersträva så stort munstycke som möjligt? Kök och brännare 0
xtrem Går en så här att köpa i Sverige Kök och brännare 10
turtle Finns det nån sida eller liknande där man kan lära sig om "nesting" av olika köksprylar? Kök och brännare 28
Alucardi Optimus Polaris kan man ha pumpen i hela tiden? Kök och brännare 8
Mercu Bushcraft LF vs Firebox Nano - Vad ska man välja? Kök och brännare 26
Moga Vart hittar man den här tipi-vedspisen? Kök och brännare 5
JAXE Köra Primus omnifuel 2 med fotogen, hur gör man? Kök och brännare 23
VaratOchStigen Hur använder man tändstålet? Kök och brännare 8
avslutmedlemskap0904 Ibland blir man spänd på fortsättningen Kök och brännare 26
d-b Kan man tända en grill med tändstål? Kök och brännare 18
Peter77 Modifiera äldre Trangia för gas, såhär kan man göra. (bilder) Kök och brännare 56
andreas_sel Hur kan man hantera gasolkök med engångsbehållare? Kök och brännare 14
desireman Hur fraktar man en använd primus gas behållare? Kök och brännare 8
magnus ul Samlarmani, hur många kök kan man ha egentligen? Kök och brännare 90
Skipper_ Kan man låta pumpen sitta kvar på bränsleflaskan när man packar ner den? Kök och brännare 3
pajaro Hur mycket gas behöver man för en 12-dagars tur? Kök och brännare 4
Brundin Hur mycket gas behöver man? Kök och brännare 41
pelka Vart kan man köpa TiLite? Kök och brännare 3
The_Lost_Cyclist Hur får man ett Primus Etapower MF att stå stabilt? Kök och brännare 9
Mezzner Var köper man konservöppnare? Kök och brännare 21
Skipper_ Kan man skruva av gasbehållaren när den inte är tom på ett trangiakök? Kök och brännare 20
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Kök och brännare 6
freno Hur många liter vatten kan man koka med Primus 2206 100g? Kök och brännare 20
aborren vilket bränsle ska man använda? Kök och brännare 16
Jonas_K4_9596 Gällivare - var kan man köpa Primus 4-season-gas? Kök och brännare 11
Collin Kan man lita på specarna??? Kök och brännare 22
kristofer_wallmark Att tänka på när man lagar mat i absidern? Kök och brännare 11
adventure_transport Hur mycket energi kan man få ut från vatten? Kök och brännare 4
dajo Vad ska man ha för termomugg? Kök och brännare 29
adventure_transport Kan man lämna kvar bränsle i köket? Kök och brännare 4
PaulPersson Var köper man gasbehållare Kök och brännare 13
caar7629 Var hittar man Optimus Svea? Kök och brännare 2
bogart Optimus 80, hur gör man? Kök och brännare 9
CoooL Är brännsleflaska som man får med Kap dålig??? Kök och brännare 3
Johan es Hur slipper man sot? Kök och brännare 31
kfs Var köper man dessa magiska KAP-produkter? Kök och brännare 1

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg