Det är denna delen jag tycker är onödig.Om vi t.ex. tar det klassiska med sönderblåst tält så får man antagligen göra en händelsekedja och multiplicera sannolikheterna för de olika händelserna för att få fram sannolikheten för risken. Man får titta på sannolikheten för hård vind och sannolikheten att tältet är dåligt uppsatt etc. För att inte tala om sannolikheten att man överraskas av vinden.
2 nyttiga slutsatser :Det är där man sen kommer in på riskreducering, det är oftast svårt att sänka allvarligheten på en risk, det är sannolikheten man får titta på. Sannolikheten att det blåser hårt kan man inte påverka så mycket, därför får man kanske försöka påverka sannolikheten att tältet är dåligt uppsatt (genom att t.ex. ha som rutin att alltid sätta upp tältet för storm även om prognosen säger vindstilla). Eller så kanske man kan ta för vana att alltid kolla prognosen innan man sätter upp tältet, så man inte blir överraskad av hård vind.
1.Sätt upp tältet för storm från början om man bedömer det finns minsta risk för det blir allvarliga följder med sönderblåst tält, beroende på plats, årstid, klimat, väderprognos osv, osv.
2. Alltid försöka lyssna på en prognos innan man väljer lägerplats och sätter upp sitt tält.
Detta behöver man ingen tabell eller riskpoäng för.
Däremot är det ju värdefullt om man kan fastställa ATT ett sönderblåst tält innebär en allvarlig risk. Det är först då man försöker dra några nyttiga slutsatser.
thomas