Har du någon källa på det? Det där med sedvanan att freda sin mark dvs.
Den sedvanan torde vara betydligt äldre än t.ex. landskapslagarna. Se bara på t.ex. John Ball, sagorna/legenderna om Willhelm Tell och Robin Hood. I princip varenda s.k. bondeuppror kan ju på ett eller annat sätt ses som att värna sina rättigheter på sin egen mark.
Bara för att begreppet allemansrätten inte myntades förrän i början på 1900-talet så betyder det inte att rättigheterna inte fanns innan. Det som hände när begreppet myntades var ju inte att man stiftade någon slags lag eller så utan man bara konstaterade att man hade dessa rättigheter och gav dem ett namn.
Det finns ju en term "smutsgata" som har gamla anor
http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=40646
"Citat ur landskapslagarna visar att den som beträdde annans mark ofta fick böta (brottet benämndes "smutsgata"). Både 1734 års lag och 1864 års strafflag stadgade bötes- och fängelsestraff för den som olovligen tog annans bär och växter. Förbudet hade liten praktisk betydelse eftersom bär och svamp plockades i mycket liten omfattning" Källa
http://www.faktoider.nu/allemansretten.html.
Vad du helt missar, är ju att samhället såg radikalt annorlunda ut för 100-150 år sedan. Då bodde och jobbade den stora majoriteten på landet med jordbruk (i vid bemärkelse), antingen som anställda drängar/pigor/statare, eller som egna torpare. Någon egentlig fritid och semester (i dagens bemärkelse) fanns inte, utan det var jobb från gryning till mörkrets inbrott 6 dagar i veckan. Även barnen var tvungna att hjälpa till med sin försörjning så fort de inte gick i skolan. Den sjunde dagen rådde allmän kyrkogångsplikt för alla.
Det var först under 1930-talet som det jobbade lika många i industrin som i jordbruket. Då hade även 8-timmarsdagen införts i industrin, vilket gjorde att industriarbetarna fick en viss fritid under sommarhalvåret (på vinterhalvåret var det ju som regel mörkt ute under fritiden och pannlamporna fanns ej, varför det inte fanns några meningsfulle utomhusaktiviteter). Det var orsaken till att staten tillsatte fritidsutredningen, som bl.a. tog fram allemansrätten.
Först 1964 infördes femdagarsveckan
https://jardenberg.se/femdagarsvecka/ och det blev då plötsligt mycket mer fritid för arbetarna.
Varför skulle de inte falla under allmänt åtal? Vilka brott är det du syftar på föresten? De flesta brott faller just under allmänt åtal, det är bara förtal och ärekränkning och lite sånt som faller under enskilt åtal - för du menar väl inte på fullt allvar att det rör sig om ärekränkning eller förtal?
Tja, ett litet axplock
http://www.lantbruk.com/ledare/stoppa-brott-mot-allemansratten-nu
http://www.lantbruk.com/skog/som-om-kriget-dragit-fram
http://www.lantbruk.com/skog/markagare-riskerar-att-hamna-i-ett-moment-22
http://www.lantbruk.com/skog/nederlandska-aventyrare-vill-komma-tillbaka
Behöver jag räkna upp fler skräckexempel?
Dessutom så finns det inget som säger att något behöver falla under allmänt åtal eller ens utgöra brottsmål för att det skall kunna bli prejudikat av det. Det finns mål av allehanda slag som har blivit prejudicerande.
Har du exempel på det, helst då med allemansrättslig anknytning...
Nej den haltar inte alls.
Jo, å det grövsta.
För det första så tror jag vi har påpekat att man visst kan tälta utan att skada vegetation och mark. Om man gör detta så orsakar man ingen skada.
Även om man mot förmodan skulle gå att tälta utan att skada mark och vegetation, så betyder det ju inte att alla tältningar är skonsamma. Tvärt om så vill jag hävda att de flesta tältningar skadar mark och vegetation, särskilt om de man stannar flera dagar på samma plats.
Om man däremot orsakar betydande skada så har man ju gått över gränsen och blir åtminstone skadeståndsskyldig.
Visst är det så, men hur många som går över gränsen anmäler sedan sig själva till polis och/eller markägare? I princip ingen. Å eftersom de sällan lämnar visitkort efter sig samt att de inte får övervakas med övervakningskamera, så blir det i princip omöjligt att få tag på den skyldiga.
Liknelsen är alltså att man enligt ditt "förslag" skulle bli skadeståndsskyldig (eller till och med ha straffansvar) för något någon annan gör. Det är ungefär som att bötfälla alla som kör BMW för att endel BMW-förare buskör.
Tja, ALLA bilister straffas ju av buskörningarna i form av anläggande av vägbulor/farthinder, förträngningar av gator, fartkameror etc., som förlänger restiden. Alla skattebetalare får ju vara med och bekosta dessa åtgärder.
Vad för ändringar förväntar du dig då? Att man släpper på kravet att käranden skall ha lidit någon skada för att bevilja skadestånd?
Men för att återknyta till din profetia. Har du någon indikation på att någon sådan förändring är förestående? Ditt exempel med problem med att avverka egen skog visar ju på att markägarens intressen inte tycks väga sådär jättetungt i statens ögon. Vad får dig då att tro att staten skall börja gå på markägarens linje ifall någon orsakar en icke-skada på marken?
Inte störa och inte förstöra, för vem? Jo markägaren förstås. så om nu markägaren känner sig störd av objudna gäster på sin egendom, måste ju markägaren ha rätt att utan pardon köra bort dessa objudna gäster. Dessutom måste markägares per automatik ges tillstånd att kameraövervaka sin mark. Det är en god början.
Jämställer du risk för grov misshandel och dråp med risk för skador på växter?
När det kan bli tal om inskränkningar för allmänheten för att några grovt missköter sig, så är svaret ja.
http://www.lantbruk.com/skog/som-om-kriget-dragit-fram
Notera här att om du går med kniv så har du rimligen en anledning till det. Knivlagen syftar till att man inte skall gå med kniv med syftet att använda som vapen. Har man inte det syftet så har man ett annat godtagbart syfte med att ha kniv.
Notera också att knivlagen inte inskränker sig till knivar utan allehanda möjliga tillhyggen som basebollträ, käpp, paraply osv.
Polisen gör ju knappast skillnad på en vanlig Svensson och en huligan eller ligist om man blir haffad på stan.
Har du någon källa på det?
http://www.folkbladet.se/nyheter/inrikes/krog-serverade-negerbollar-7344291.aspx
Visst kan man anmäla, men tror du verkligen att rättsväsendet skulle ta dig på allvar med en sådan anmälan?
Tja, redaktionen på Utsidan vågar ju i alla fall inte ta risken, därav ett antal låsta trådar i preventivt syfte...
Som jag påpekat var exemplena inte heller speciellt representativa för utsidans medlemmar.
Just det faktum att du var tvungen att gå till en annan tråd och dessutom helgardera dig med två trådar för att hitta ett som ens kunde likna ett övertramp visar ju på att det inte är speciellt representativt för utsidans medlemmar. Att det dessutom möttes av enhälligt tillrättavisande visar ju än mer på att det inte är speciellt representativt.
Att du skulle behöva skanna varenda inlägg på utsidan för att hitta brott mot allemansrätten visar ju yttermera att det inte är speciellt representativt. [/QUOTE]
Du missar fullständigt poängen här. Medlemmar på Utsidan bryter då och då mot allemansrätten, vara sig de är medvetna om det eller ej. Du vågar inte se sanningen i vitögat. Det är den beska sanningen.
Nej, men det saknas inte bara prejudikat. Det verkar saknas all form av juridiskt hållbart stöd för det över huvud taget. Inte en tingsrättsdom, inte en lag inte ett förarbete.
Det enda du lyckats uppbringa som "stöd" för din tes är en skrift av naturvårdsverket där man säger att det inte finns något stöd för din tes.
Så länge inte brottslingen åker fast och får ett straff, har alltså inte brottslingen gjort sig skyldig till något fel. Det var ju en väldigt originell uppfattning må jag säga.
Dumheter. Det är snarare ditt sätt att uttrycka dig som görs för att ge en säkrare framtoning än du har fog för (dina "källor" har ju visat att du helt verkar sakna fog för dina idiotsäkra uttalanden).
Tyvärr ett riktigt lågmärke från din sida. Skärp till dig om du vill fortsätta debatten.
/Niklas