@odd - Om du tycker bensin är äventyrligt så vill jag sätta T-bränslen i ännu högre nivå - dessutom i en temperaturområde där de flesta 'amatörer' rör sig i.
En sak som också är märkbart är att en T-bränslelåga syns inte i dagsljus och har man vanlig akylat-bensin med lite tyngre kolväten i sig (och inte ren heptan) så ser man lite av låga i alla fall när bensinspill brinner.
De som hanterar bensin i kök vid -20 grader C räknas nog till en minoritet och förhoppningsvis redan har en del erfarenhet och vetskap att bensinångor vid -15 grader C och nedåt i temperaturer är som spritångor vid +7 - +35 grader C
- och sedan är det också detta med säkerhetsflaskor med säkerhetskorkar - både när det gäller bensin och etanolbränslen - alltid i alla lägen även om de väger lite mer!
---
Jag har inte testat med 'tysthatt', eller en nyare Omnifuel, men potentiellt så är situationen betydligt bättre för återvärmningen mot bottenplattan med en sådan då återmatningen av värme vid liten låga är betydligt bättre med en sådan metallkropp som fångar och leder ut värme ut i koppen än Omnifuel med bara spridarplåten.
Ett test att prova är att koka ris efter påsens recept inklusive vattenmängden under lock i typ 20 minuter utan simmer-plate och utan att det blir brunt i botten i grytan (brun = för mycket värme så att för mycket vatten kokat bort under koktiden) och utan att hela tiden behöva finjustera pådraget beroende på värmeåterföringen
Den som provar med brännare i en Trangia vet att det är väldigt liten låga som behövs för att hålla igång kokningen under lock så att det blir lagom slut på vatten när riskoktiden är rätt och en omnifuel har fruktansvärt svårt att hålla värmen så att förgasningen upprätthålls stabilt när lågan inte berör koppkanterna i den låga pådraget som är aktuellt i det här läget.
En sak som också är märkbart är att en T-bränslelåga syns inte i dagsljus och har man vanlig akylat-bensin med lite tyngre kolväten i sig (och inte ren heptan) så ser man lite av låga i alla fall när bensinspill brinner.
De som hanterar bensin i kök vid -20 grader C räknas nog till en minoritet och förhoppningsvis redan har en del erfarenhet och vetskap att bensinångor vid -15 grader C och nedåt i temperaturer är som spritångor vid +7 - +35 grader C
- och sedan är det också detta med säkerhetsflaskor med säkerhetskorkar - både när det gäller bensin och etanolbränslen - alltid i alla lägen även om de väger lite mer!
---
Jag har inte testat med 'tysthatt', eller en nyare Omnifuel, men potentiellt så är situationen betydligt bättre för återvärmningen mot bottenplattan med en sådan då återmatningen av värme vid liten låga är betydligt bättre med en sådan metallkropp som fångar och leder ut värme ut i koppen än Omnifuel med bara spridarplåten.
Ett test att prova är att koka ris efter påsens recept inklusive vattenmängden under lock i typ 20 minuter utan simmer-plate och utan att det blir brunt i botten i grytan (brun = för mycket värme så att för mycket vatten kokat bort under koktiden) och utan att hela tiden behöva finjustera pådraget beroende på värmeåterföringen
Den som provar med brännare i en Trangia vet att det är väldigt liten låga som behövs för att hålla igång kokningen under lock så att det blir lagom slut på vatten när riskoktiden är rätt och en omnifuel har fruktansvärt svårt att hålla värmen så att förgasningen upprätthålls stabilt när lågan inte berör koppkanterna i den låga pådraget som är aktuellt i det här läget.
Senast ändrad: