Problem med fötter. Angående att gå in kängor.

jonsa; sa:
Köpte kängor igår. meindl island pro! Provade alla modeller istan innan, och kan bara säga att lundhags var det obekvämaste som mina fötter kännt! Kungens kängor är tom bättre!

Det har du säkert rätt i, skall du bara använda använda dem inomhus eller skall du gå lite på gatorna också?
För att realistiskt prova skodon så bör de provas under de förhållanden de skall användas (rätt sockor inte minst). Det är ju inte så lätt, men i tex Tyskland så bygger i alla fall endel affärer korta terrängbanor att gå på (med packning). Sedan finns det ju väldigt många modeller att välja mellan, de felsta tillverkare har ju över 20 modeller med olika läster och varianter.
[Ändrat av KLAGER 2002-06-04 kl 14:19]
 
Man med problemfötter

Hadde Lundhags Jämtkängan förut, vilket var ett rent helvete för fötterna många gånger. Skavsår, blåsor och obekvämt.

Mina förra kängor, La Sportiva Tibet var/är därimot en ren dröm att gå i. Mina nuvaranda La Sportiva Forest, har jag inte provat på alvar ännu, men jag hoppas och tror faktskt också, att dom är lika vänliga mot mina fötter som Tibet.

Men i tillägg till att kängorna måste vara mjuka och bekväma, så kräver mina fötter också att jag byter ut inläggssulorna som är standard, till speciellt tjocka och mjuka anatomiskt riktiga grejer, samt över där igen, en tjockare typ av formgjuten joggeskosula, så att jag verkligen får en mjuk dämpning under fotsulan.
Till slut tar jag relativt tjocka sockar utanpå en tunn innersocka, och knyter kängorna tajt till fötterna, och först då kan jag gå långt med tung säck -relativt obesvärat.

Det är mao. inte nog med bara en bra sko, det måste i tillägg också vara i kombination med helt speciella sulor samt bra sockar och riktig kytning av skorna.
 
Ja jag tänkte ha mina kängor till att vandra till ica med!.. ;) Det var så att där gummi delen tar slut och skinn delen börjar finns en skarv med rejäla skoskavs potentional... Som jag visste skulle förstöra all glädje med att gå...
 
Lundhag vs. Meindel

Det e likadant varje gång som skodiskusionen dyker upp.. Antingen så skall man ha Meindel eller så ere Lundhag och däremellan så e det vattentäta skott. Jag har själv haft Lundhag och har sedan länge Meindel, har vid flera tillfällen rekomenderat Meindel här på utsidan.

Nu är det faktiskt så att det finns en massa andra bra skomärken ute på marknaden. Har man problemfötter så gäller det att vara kräsen gällande valet av känger. Tidigare i tråden så har LaSportiva nämts som ett alternativ(har användt deras klätterdojjer). En annan dojja man bör prova är Boreal som finns utan GT, hade ett par under 3år och var mycket nöjd, polaren ärvde dom och har dom fortfarande.. MAO var kräsen och gör dig själv en tjänst, prova fler känger än Lundhag eller Meindel för ofta så är kängerna dyra och då skall man ha ett par som sitter som handsken.

[ http://www.borealusa.com/enter.htm ]

[ http://www.sportiva.com/ ]
[Ändrat av FJS90/91 2002-06-04 kl 16:04]
 
Europeiska skotillverkare

Jag hàller helt med ovan debattör: världen är full av bra kängtillverkare, även om det i Sverige bara verkar existera tvà.
De tvà du námner är ju faktiskt europeiska tillverkare, även om de sajter du listar är deras amerikanska webs. Boreal är spansk http://www.boreal-club.com och la Sportiva är ju italiensk http://www.lasportiva.com


Även om det verkar râda delade meningar om Gore-Tex för och nackdelar, sà är det dock en ganska bra metod för att se om skotillverkaren är en seriös en eller inte, efersom Gore bara ger licens till ett fàtal tillverkare i varje land. Oftas ger de licens till seriös tillverkare med prestige-fyllt varumárke samt de som satsar pà kvalitet, produktutveckling och tekniska framsteg..
Detta test ár dock inte alltid 100%, dà det finns nàgra márken med Gore-Tex som är mer volym än kvalitets-tillverkare (typ Salomon o dyl.), medan en som Boreal inte har det trots att de hâller bra teknisk standard och OK kvalitet.

MVH /Mats
 
Re: Man med problemfötter

Svartkjelen; sa:
Men i tillägg till att kängorna måste vara mjuka och bekväma, så kräver mina fötter också att jag byter ut inläggssulorna som är standard, till speciellt tjocka och mjuka anatomiskt riktiga grejer, samt över där igen,

Får man fråga vad du har för inläggssulor? Var köper man bra anatomiskt riktiga inläggsulor?
 
jonsa; sa:
Köpte kängor igår. meindl island pro! Provade alla modeller istan innan, och kan bara säga att lundhags var det obekvämaste som mina fötter kännt! Kungens kängor är tom bättre!

*ler*
Polarerns Meidl ruttnade förra året när vi var uppe och hans fötter stank något som jag aldrig varit med om, inte ens i lumpen.

Andra polarn hade ett par Ecco Gore Tex, hans häl var typ ett öppet sår och risk för amputation föreleg nästan. :)

Mina lundhags fungerade klockrent, täta men andas otroligt bra.
det enda som är jobbigt är att dom är så hala på sten och ett det blir så hårt nedslag på hårt underlag.

Det kan ta några mil att vänja sig vid Lundhags sen är dom kanon.
 
Tekniska kängor för trekking / varumärke

Det torde vál vara allmánt kánt att det finns tillverkare som specialiserar sig och lever pâ att designa, utveckla och tillverka tekniska kängor av hög kvalitet, med olika material, läst, form etc beroende för vilken aktivitet kängan/skon ska anvándas. Dessa tillverkare har ett mer eller mindre starkt varumárke inom just denna sin specialitet; att utveckla och tillverka bra skodon.

Därutöver finns det en grupp med sko-tillverkare som har ett starkt varumárke fràn andra sko-sektorer (sport-, promenad-), och som utnyttjar detta till att sálja skor även utanfór sin egen specialitet, t.ex Ecco`s trekking kängor.

En tredje grupp ár de företag som har ett starkt varumärke inom kláder, tält eller andra outdoor-pryelar, och som använder detta varumárke till att làta sy upp t.ex kängor med sitt varumárke.

En fjärde grupp är de större sport-distributions-kejorna som anvánder sitt varumärke pà sina produkter, typ Decathlon etc

En sista grupp är de varumárken som varken har med skor eller outdoor att göra, typ Camel, Jeep etc, men som nyttjar styrkan i detta varumárke till att làta tillverka allt möjligt.

Gemensamt för de 4 sistnámda grupperna är att de ágnar sig àt att försöka rentabilisera till max sitt varumárke, distribution etc, men att nár de sáljer trekking skor ágnar sig ât nàgor som ligger utanför sin egen huvudverksamhet; dvs en aktivitet de kan ha och inte ha.

Den första gruppen à andra sidan, lever enbart av att göra trekking-kángor, och skulle de sluta utveckla, göra bra kvalitet etc., sà ár de ute.

Summa sumarum: gâr man med ett par Ecco-kängor pâ fjälltur fâr man kanske skylla sig sjálv...

MVH / Mats
 
Gå in kängorna

Jag förtejpar alltid mina fötter inför mina längre vandringar.

Jag har har bara erfarenhet av tre kängor, Lumpens M90, ett par halvhöga mjuka Salomon, och ett par Lundhags skandinavia.

Salomon kängorna hade goretex och en sula med mycket bra fäste, tyvärr höll den inte varken sulan eller skon. Lundhagskängorna kräver för de allra flesta att man verkligen går in dem ordentligt, fyll dem med vatten och klafsa omkring i skog och mark och låt dem verkligen forma sig efter foten.

Jag visste att jag hade fuskat lite med att gå in mina nya Lundhags men trodde att det skulle gå bra ändå. Jag gick (snabbt) sträckan Enafors - Blåhammaren - Sylarna - Storulvån. Vädret bjöd på mycket regn och då sträckan bjuder på vissa stigningar (Silverfallet tex) och en del utförslut så gled foten något i kängan med tråkigheter (skavsår, tappad tånagel) som följd.

Hinner du inte gå in kängan, köp då en mjuk sko. Jag har inte haft några som helst problem med fötterna på mina turer sedan jag väl gick in kängorna, men som sagt, jag förtejpar alltid.
 
Gå in fötterna

Det handlar väl mer om att man ska gå in fötterna jag hade slarvat inför förra årets tur och tänkte att styrka och kondis har jag, och det hade jag. Problemet var dock att fotsulorna var inte beredda på att bära både mig och 20kg packning i flera dagar så jag fick bryta min färd och svälja förtreten. Av det har jag lärt mig att det är föttena som måste gås in i första hand.

/Stefan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tholedo Sarek Juli 2020 - Vatten & Snö problem? Fjällvandring 3
Bandersson Finns det ett problem med ”Gissa position”? Fjällvandring 15
Swift Problem boka SJ - Länstrafiken BD Fjällvandring 2
Valpish Töfsingdalen vecka 44. Problem! Fjällvandring 1
snurte Problem att boka sommarens tågbiljett Fjällvandring 2
labbman Praktiskt problem - att gå på toa på fjället Fjällvandring 60
fjallenv34 Problem under vandring Fjällvandring 8
MaDe Problem med Lundhags Scout kängan Fjällvandring 23
mmattias ett problem jag har med känger Fjällvandring 3
fjällfare Unna Räitavaggi/Sielmavaggi-Utmaning men utan problem Fjällvandring 0
skuggarvet problem med tillbaka resan från Kiruna! Fjällvandring 10
Almquist Sulkants problem Fjällvandring 0
majja problem med fötterna... Fjällvandring 10
kungsleden båt längst kungsleden=problem? Fjällvandring 4
Materialaren Kalla fötter vid snabbvandring i Sarek: hur avhjälpa? Fjällvandring 31
Dosferra Salva/kräm mot blöta fötter / skavsår Fjällvandring 6
Materialaren Fastpacking i Sarek (rapport) Fjällvandring 35
salgo60 Svullna fötter Fjällvandring 0
Lorre2 Tejpade fötter Fjällvandring 22
Struensee Hjälp angående klädesval på fjälltur önskas! Fjällvandring 6
caelus Råd angående vandringsskor Fjällvandring 26
Lajjan Tips angående tur genom storådörren & lill-lunndörren Fjällvandring 6
disgruntled Fråga angående Fjällräven Classic Fjällvandring 3
bastuman Fråga angående Terrakaise, Tarradalen mm Fjällvandring 7
Mike C Kortvarsel tips angående stugtur önskas. Fjällvandring 8
RainLeo Angående tält Fjällvandring 12
Medon Frågor angående två specifika vad i Vindelfjällen Fjällvandring 3
larvik line Angående packning och säkerhet på jojoleden Fjällvandring 1
fredi Frågor angående vandring i Alperna Fjällvandring 0
petratetra Vilken osis! Angående fjällmat... Fjällvandring 11
cjonsson Angående M90 Fjällvandring 0
Angående glaciärer ? Fjällvandring 1
Ny hemsida, angående äventyr i Sverige Fjällvandring 3

Liknande trådar