• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Politiskt korrekt

Vad anser ni är politiskt korrekt? Själv är jag och min ideologi enligt dom sju etablerade partierna inte politiskt korrekt.
Det jag anser är politiskt korrekt är:
1. Att anse att män och kvinnor är exakt lika smarta och lika värda
2. Att ta avstånd från extreminism såsom kommunism och nationalsocialism och anakism.
3. Att vilja ha kvar kungahuset
4. Att vilja lösa konflikter med ord och inte med våld
5. Att respektera olika lösningar på samma problem(exempel: Massinvandring vs. lagom invandring och ökat bistånd)
 
Vad som är politiskt korrekt beror på när och var man befinner sig. Det varierar över tiden och inom olika folkgrupper.

Att vilja ha kvar kungahuset är gränsfall i dagens Sverige, jag tror att det i många kretsar är mer politiskt korrekt att inte vilja ha kvar det.

Det handlar ju om att inte "stöta sig med väljarna". Det är ju därifrån begreppet kommer, vad kan en politker tycka och göra utan att tappa alla sina väljare? Det är alltså det som en stor majoritet håller med (och vågar erkänna att de håller med om).
 
Fundera gärna över http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet

1. Att anse att män och kvinnor är exakt lika smarta och lika värda
2. Att ta avstånd från extreminism såsom kommunism och nationalsocialism och anakism.
3. Att vilja ha kvar kungahuset
4. Att vilja lösa konflikter med ord och inte med våld
5. Att respektera olika lösningar på samma problem(exempel: Massinvandring vs. lagom invandring och ökat bistånd)

Jag tror att jag kan både hitta genint avståndstagande eller ett genuint gillande - "genuint" i motsats till en spelad hållning för att inte stöta sig - för dina fem punkter bland mina vänner (som jag anser har genomtänkta åsikter i det mesta).

Din lista är alltså lite problematisk för att den både kan innehålla exempel på "spelade åsikter" och på genuina.

Gällande 1: visst kan du skiva så, men "alla" vet att det finns individer (inom båda könen) som är smartare än andra individer (inom sitt kön eller jämfört med individer i det andra). "Smarthet" är inte heller oproblematiskt. "Lika värd" betyder också olika saker på olika "nivåer".
Gälladen 2: Igen: vem som helst kan väl få tycka att extremism (vad det nu är) är bra. Precis som att vem som helst kan tycka att extremism är "för extremt", oklokt, orealistiskt, kärlekslöst eller har dåliga "biverkningar" eller grundvärden.
Gällande 3: tror inte det är en politisk korrekt hållning i så många fall. Ett realpolitiskt litet dilemma tänker jag. Samt kanske också ett viss mått av "romantik" snarare än politiskt korrekt. Det är väl tvärtom så att alla vet att ärftligheten är i direkt motsättning med andra mer demokratiska värden.
Gällande 4: De flesta av oss tycker att det är okey att polisen löser sitt jobb med våld. Och väldigt bra att de har monopol. Politiskt korrekt?
Gällande 5: Den förstår jag inte. Och är inte så säker på att jag behöver förstå heller.

Jag undrar lite vart du är på väg Totto Grip? Nyfiken och debattlysten bara?
 
Nja, är inte pk t o m nånting som innebär att man är "korrekt" mer eller mindre oavsett partifärg?
Därvidlag skiljer det ju sig från de hänsyn en politiker tar, eftersom Reinfeldt och Ohly tar ganska olika "hänsyn".

Möjligen vill förresten Ohly ha bort kungahuset, på ett eller annat sätt. Det är han väl f ö ensam om bland partilederna?

De flesta i Sverige idag har nog en syn på kungahuset som mer baseras på vad man känner att man kan ta sig till med de personer som är kungliga idag, än vad de på ideologiska skäl skulle anse om monarkistiska system och arrangemang. Ingen vill väl nacka kungafamiljen, eller ens be dem klippa sig och skaffa ett jobb.

(Skrivet efter Nermanders inlägg.)
 
Samma författare till femi-forum

Det verkar som Totto Grip är på hugget, minst två trådar i samma otydliga riktning.

Men det här med forum är ju kul så jag fyller på.
Nej jag är varken politiskt korekt eller feminist. För hade jag erkänt att jag är feminist så hade ju det varit politiskt korrekt;-)

Är det inte bättre att alla får tycka vad de vill, vara så olika som vi är men älska varandra än då?!?!?!
 
Punkt #3 är lite av en het potatis där de etablerade partierna idag har en uttalat divergent uppfattning. Svårt att vara korrekt där.

Jag ber istället att få lägga till PK-punkt #6: Förbjuda allt som är "farligt". Ur polititsk synvinkel blir man smått oantastlig om man propagerar för att skydda folket genom att förbjuda dem att göra en massa saker, eftersom man s.a.s. har intagit "moral high ground" och dessutom har gott uppsåt. Där står den politiska korrektheten ibland i kontrast till den praktiska. Jag är nog mer för att låta folk utöva det sunda förnuft dom har i t.ex. bedömningen av hur mycket de vill dricka, om knark är bra eller ej, om det är värt att ta på sig hjälmen vid cykling etc. etc.
/R
 
Det var en undersökning i DN som visade att runt 60-70% (kommer inte ihåg den exakta siffran, men den var oroväckande hög) av de intervjuade ville ha en lag om cykelhjälm, men bara 17% som använde hjälm. Att vilja förbjuda 'farliga' saker är definitivt PK.

Appropå kungahuset så står det väl i socialdemokraternas partiprogram att de vill avskaffa monarkin? Fast det klart, vem bryr sig om sånt när de hade fullt upp att starta statliga kasinon, sälja folkaktier (phelia) och sälja ut allt som byggts upp med allmänna medel.

Den minsta gemensamma nämnaren med svensk PK är väl att inte stöta sig med någon, eller något
 
PK är inte PK

Jag är varken för eller emot att vara politiskt korrekt. Folk får tycka vad de vill, men om de tycker dumma saker tänker jag inte låta dem stå oemotsagda. Men jag är emot begreppet, eftersom det är en paradox. Så jag låter helst bli det.

De som propagerar för PK utsätter andra för en typ av åsiktsförtryck: folk får inte tycka vad de vill. Åsiktsförtryck är inte bra.
De som propagerar mot PK-förtrycket gör det ofta som skydd för att deras egna åsikter är ännu mer förtryckande, och de vet om att folk tycker att de är dumma.

Det är likadant som med begreppet "god smak": så fort man har definierat vad god smak är (tex PH5-lampa, Sjuanstolar och Superellipsbord i köket) så är det dålig smak. God smak kommer nämligen inifrån och är nåt personligt. Inte en checklista i Sköna Hem.

563qgs3tu12wy8jefdnbu63b1a1bkgo.jpeg

Foto: Sköna hem.
 
Nu måste jag bjäbba emot;
det är väl ingen som har nån slags allmän politisk uppfattning som går ut på att föra fram politisk korrekthet? Det är väl mer en reflektion, och oftast används av någon som vill misskreditera andras ståndpunkter som billiga.

Påminner lite om resonmanget om god smak.
En viss möbel är inte god smak, utan den kan t ex vara ett exempel på god design. Om den sedan är trendig (dvs god smak enligt Sköna hem) så upphör den ju inte att vara förmskön därmed. Alltså kan man ha stolen och just som resultat av sin goda smak, även efter att den blivit god-smak-enl-Sköna-hem.
God smak är nåt man har till hjälp när man väljer t ex sin inredning, och det kan ju resultera i att man skaffar såna saker som råkar vara trendiga, eller (samtidigt) andra obskyra guldkorn.

God smak krävs dock inte för att skaffa dessa grejer, utan antingen kan man "läsa på", eller få hjälp av en person som har just god smak. Metoden för hur man gjort sitt urval påverkar dock förstås inte den enskilda möbelns egenskaper.
 
Leve dom som inte är politiskt korrekta

Vad anser ni är politiskt korrekt? Själv är jag och min ideologi enligt dom sju etablerade partierna inte politiskt korrekt.
Det jag anser är politiskt korrekt är:
1. Att anse att män och kvinnor är exakt lika smarta och lika värda
2. Att ta avstånd från extreminism såsom kommunism och nationalsocialism och anakism.
3. Att vilja ha kvar kungahuset
4. Att vilja lösa konflikter med ord och inte med våld
5. Att respektera olika lösningar på samma problem(exempel: Massinvandring vs. lagom invandring och ökat bistånd)

Om alla var politiskt korrekta skulle moralen stå still. Det är dom som INTE är politiskt korrekta som driver fram förändringar (ibland till det bättre, ibland till det sämre, beroende på vem man frågar...). Skulle feminism, miljörörelser och tolerans existera om ALLA människor var politiskt korrekta? När dessa rörelser startades var de knappast politiskt korrekta... Då ansågs de personerna vara extremister (vilket ogillas av de politiskt korrekta - se punkt 2).

Nu har ingen skrivit i tråden att det som är politiskt korret är bra, så det här inlägget är bara en utsvävande tanke...
 
En viss möbel är inte god smak, utan den kan t ex vara ett exempel på god design.

"God design" är också högst subjektivt, och precis lika meningslöst som "god smak" (extra varningsflagg när de används i samma sammanhang).
Ta köksmöblerna ovan, som betraktas som ur-ikoner för just "god design" av den elit som anser sig få definiera vad som är god design (en elit som jag då och då anser mig tillhöra :) ). Jag kan hålla en 40-minutersföreläsning om varför de är exempel på dålig design.

Samma sak alltså med "bra arkitektur", "god litteratur" och "bra åsikter". Så fort man försöker definiera dem exakt så är de exempel på sin egen motsats.

Men jag är alltså minst lika mycket mot de personer som gnäller på PK-åsikter (som trådstartaren) som de som på ytan utformar sina åsikter utifrån vad som "gäller" i samhället för tillfället.
 
"God design" är också högst subjektivt, och precis lika meningslöst som "god smak" (extra varningsflagg när de används i samma sammanhang).
Ta köksmöblerna ovan, som betraktas som ur-ikoner för just "god design" av den elit som anser sig få definiera vad som är god design (en elit som jag då och då anser mig tillhöra :) ). Jag kan hålla en 40-minutersföreläsning om varför de är exempel på dålig design.

Samma sak alltså med "bra arkitektur", "god litteratur" och "bra åsikter". Så fort man försöker definiera dem exakt så är de exempel på sin egen motsats.

Men jag är alltså minst lika mycket mot de personer som gnäller på PK-åsikter (som trådstartaren) som de som på ytan utformar sina åsikter utifrån vad som "gäller" i samhället för tillfället.

Däremot finns det en solklar definition på "god utrustning" ;)

Nä allvarligt, så är det ju så att det är en milsvid skillnad på att ha sjuan-stolar, läsa Doris Lessing och vandra i Sarek med Granite Gear och Tarptent för att man personligen tycker att det är "rätt", och att ha exakt samma uppsättning för att någon annan sagt att det är det.