Ordet "kniv" är ett samlingsnamn som beskriver själva företeelsen.
Därför måste det till en förled för att beskriva den specifika funktionen kniven har, t.ex. Täljkniv, fiskekniv, fiskkniv, jaktkniv, flåkniv, smörkniv, kökskniv, brödkniv, slidkniv, osv.
Vissa knivar med funktionsnamn har även egennamn för att skilja dem från andra knivar i samma grupp, t.ex. En skalkniv faller ju under begreppet kökskniv, osv
Vissa knivar med ett mycket speciellt användningsområde har också egennamn, skallpell, rakkniv, skomakarkniv, mm.
Gamla namn på t.ex. Slipskägg är "rhon" och man tog bort slipskägg genom att "hona" eggen. Jämför Engelskans namn för att bryna: "hooning".
De gamla namnen har mer eller mindre fallit i glömska tyvärr.
Det märker vi när det gäller själva namnet "egg".
Jag använder förlederna slipegg, brynegg och skäregg eftersom dessa är svenska gamla namn. Slipeggen slipar man fram, bryneggen bryner man för att få den vass - och skäreggen är den plats där eggens båda sidor möter varandra.
Andra blandar in Engelska namn vilket jag tycker är fel eftersom de gamla svenska namnen då kommer att försvinna.
Secondary bevel har blivit "sekundäregg" - och då måste det finnas även en primäregg - och få vet var på eggen de finns eftersom det som avses på Engelska har blivit tvärtom på svenska
Slipeggen ligger bakom bryneggen som ligger bakom skäreggen. Det blandar man inte ihop.
Idag anvönds allt mer producentens namn som "funktionsnamn" t.ex. "Jag har en fällkniv" eller "Morakniv" eller "Spyderco" - och därefter knivens beteckning, t.ex. F1.
Många tror att en konvex egg är bättre än en flat egg fortfarande. Man väljer eggtyp efter den uppgift kniven skall ha. Ingen eggtyp är bättre, eller sämre, än någon annan eggtyp.
Skall jag använda kniven att tälja med måste jag välja en flat egg. Skall jag tälja i mjukt trä skall slipvinkeln ligga på 18-19 grader totalt, dvs ca 9 grader per eggsida.
Skall jag tälja i hårt trä skall eggvinkeln ligga på 23-24 grader.
Konvexa eggar är praktiska på skogs och fjällknivar - de är kassa att tälja med.
Hur ser då eggen ut på t.ex. En F1? Skäreggen håller totalt ca 40 grader intill skaftet och ca 26 grader på buken invid spetsen och den konvexa sfären är på 6 grader.
En Bark River kniv har en egg på ca 30 grader totalt och den konvexa sfären håller 2,5-3 grader.
Dessa två knivar fungerar alltså mycket olika - men båda har konvexa eggar.
Få vet vilken eggvinkel deras knivar har, nästan ingen vet vilken konvex sfär deras knivar har...
De flesta anser sig vara bra slipare när de lyckas att få eggens två sidor att möta varandra så att skäreggen blir vass - samtidigt har de inte en aning om vilken slipvinkel skäreggen har...
Gammal knivkunskap säger att: en kniv skall bara vara så vass den behöver vara för att klara sin uppgift. Det är kloka ord eftersom vasshet alltid måste balanseras mot slitagetålighet.
Slipar jag alltså en jaktkniv så vass att jag kan raka mig med den - så har jag ändrat knivens uppgift från jaktkniv till rakkniv, inget annat.
Därför måste det till en förled för att beskriva den specifika funktionen kniven har, t.ex. Täljkniv, fiskekniv, fiskkniv, jaktkniv, flåkniv, smörkniv, kökskniv, brödkniv, slidkniv, osv.
Vissa knivar med funktionsnamn har även egennamn för att skilja dem från andra knivar i samma grupp, t.ex. En skalkniv faller ju under begreppet kökskniv, osv
Vissa knivar med ett mycket speciellt användningsområde har också egennamn, skallpell, rakkniv, skomakarkniv, mm.
Gamla namn på t.ex. Slipskägg är "rhon" och man tog bort slipskägg genom att "hona" eggen. Jämför Engelskans namn för att bryna: "hooning".
De gamla namnen har mer eller mindre fallit i glömska tyvärr.
Det märker vi när det gäller själva namnet "egg".
Jag använder förlederna slipegg, brynegg och skäregg eftersom dessa är svenska gamla namn. Slipeggen slipar man fram, bryneggen bryner man för att få den vass - och skäreggen är den plats där eggens båda sidor möter varandra.
Andra blandar in Engelska namn vilket jag tycker är fel eftersom de gamla svenska namnen då kommer att försvinna.
Secondary bevel har blivit "sekundäregg" - och då måste det finnas även en primäregg - och få vet var på eggen de finns eftersom det som avses på Engelska har blivit tvärtom på svenska
Slipeggen ligger bakom bryneggen som ligger bakom skäreggen. Det blandar man inte ihop.
Idag anvönds allt mer producentens namn som "funktionsnamn" t.ex. "Jag har en fällkniv" eller "Morakniv" eller "Spyderco" - och därefter knivens beteckning, t.ex. F1.
Många tror att en konvex egg är bättre än en flat egg fortfarande. Man väljer eggtyp efter den uppgift kniven skall ha. Ingen eggtyp är bättre, eller sämre, än någon annan eggtyp.
Skall jag använda kniven att tälja med måste jag välja en flat egg. Skall jag tälja i mjukt trä skall slipvinkeln ligga på 18-19 grader totalt, dvs ca 9 grader per eggsida.
Skall jag tälja i hårt trä skall eggvinkeln ligga på 23-24 grader.
Konvexa eggar är praktiska på skogs och fjällknivar - de är kassa att tälja med.
Hur ser då eggen ut på t.ex. En F1? Skäreggen håller totalt ca 40 grader intill skaftet och ca 26 grader på buken invid spetsen och den konvexa sfären är på 6 grader.
En Bark River kniv har en egg på ca 30 grader totalt och den konvexa sfären håller 2,5-3 grader.
Dessa två knivar fungerar alltså mycket olika - men båda har konvexa eggar.
Få vet vilken eggvinkel deras knivar har, nästan ingen vet vilken konvex sfär deras knivar har...
De flesta anser sig vara bra slipare när de lyckas att få eggens två sidor att möta varandra så att skäreggen blir vass - samtidigt har de inte en aning om vilken slipvinkel skäreggen har...
Gammal knivkunskap säger att: en kniv skall bara vara så vass den behöver vara för att klara sin uppgift. Det är kloka ord eftersom vasshet alltid måste balanseras mot slitagetålighet.
Slipar jag alltså en jaktkniv så vass att jag kan raka mig med den - så har jag ändrat knivens uppgift från jaktkniv till rakkniv, inget annat.