Mjölk på fjället...?

Torrmjölk + tom filmburk

För egen del är kan jag knappt dricka kaffe utan mjölk och är man ut löser man nog det enklast med torrmjölk som man skakar med vatten i en tom filmburk det räcker precis till en kopp kaffe. Jag brukar räkna en påse torrmjölk per vecka och kaffet är frystorkat, varför bära på sump som man bara ska kasta bort....
 
Re: Mjölk

captainmikael; sa:
Ett bra tips jag har för att få torr mjölk att smaka som färsk är att koka vatten, tillsätt torrmjölkspulver,
när pulvret är löst lägg till en klick smör rör om och kyl ner i is/kalltvatten.
Om man får bra häng på det smakar det otroligt gott.

Problemet med torrmjölk för oss svenskar är väl att alla tror att all torrmjölk smakar som den Semper som finns i de flesta affärer. Men den är ju skummjölk och det är ju anledningen till att den inte riktigt smakar som vanlig mjölk.

Som nån annan skrev så finns det bättre torrmjölk, men det är svårt att hitta här i Sverige (lär bli postorder eller kanske nån hälsokostbutik antar jag).
 
Om man låter den utblandade torrmjölken stå över natten smakar den bättre. Ta med en tom plastflaska, typ pet, blanda till mjölken på kvällen och låt den ligga i en bäck (i fjällen är det inga problem att hitta något tillräckligt kallt vattendrag) så har du sjysst mjölk till morgongröten.
 
H-Mjölken håller länge, så länge förpackningen inte är öppnad. Väl öppnad blir den 'snabbt' dålig. Vissa sorter har mindre bismak än andra och ju kallare desto bättre.

I ett flertal sydländer är kylskåpen mindre, och slipper man att ständigt hålla 12 liter mjölk kylt så är det ju dessutom energivänlig.

Naturligtvis är det också billigare för handeln, så det lägre priset ligger inte bara i en 'sämre' produkt vilket en del tycks tro.

Men som sagt, smaken är en vanesak.
 
Muu smaksatt mjölk

Arla hade till för ca ½ år sedan en Mjölksort som hette Muu.
En kopia av mitt inlägg på
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=28061&pagenumber=2
för snart 1 år sedan.


En personlig favorit, inte ”riktig mat” men god till frukost tillsammans med mysli, och till efterrätt, kräm från Ekströms (?).

Muu smaksatt mjölk i Tetra Brik från Arla. Finns i smakerna jordgubb, banan och choklad. Personligen tycker jag jordgubb är godast. Förpackningsstorlekar 2 dl och 1 liter. Fetthalt 1.5 %, socker 4 %. Ca 13 SEK för 1 liter, ungefär dubbelt så mycket som vanlig mjölk.
Hållbar i rumstemperatur i flera månader i oöppnad förpackning, tack vare UHT-behandling (värmebehandlad) och aluminium på insidan av förpackningen. Ingen bismak som i H-mjölk.
 
jag brukar ta med kondenserad mjölk ("condensed milk"), söt, seg och sliskig men den fungerar fint till kaffe och i gröten. Den orginala helkonserven kan bytas mot lämplig plastflaska. Obs endast för dem som ändå använder socker. Har du varit i Thailand har du säkert fått det i kaffet. Asiatbutiker brukar sälja det.
 
Fet torrmjölk på burk

finns i vissa butiker där många invandrare handlar, tillverkad av Nestle, Nido heter den. Mycket godare än fettfri! Häll över på lätt plastburk, den håller sig i ungefär en vecka.
Sedan undrar jag över alla som inte sett att H-mjölk finns i nästan alla affärer, det heter bara "Mjölk med lång hållbarhet" nu, och har segelbåt på förpackningen. Den finns bl.a. i 3 dl förpackning, perfekt till latten på paddelturer. Och ja, den smakar lite kokt, men vad gör det i en latte?

Hälsningar,
Lotta
 
eaglerock; sa:
Om man låter den utblandade torrmjölken stå över natten smakar den bättre. Ta med en tom plastflaska, typ pet, blanda till mjölken på kvällen och låt den ligga i en bäck (i fjällen är det inga problem att hitta något tillräckligt kallt vattendrag) så har du sjysst mjölk till morgongröten.
Det gör t.o.m. stor skillnad att låta den uppvispade skummjölken stå bara 10 minuter-en kvart för att den ska smaka bättre. Jag brukar vispa upp skummjölken direkt när jag vaknar på morgonen. När gröt mm. är klart funkar skummjölken bra, tycker jag.

Raskesven
 
Om man bara ska ha en ynka slurk mjölk (inte för grötätare m a o) rekommenderas de små gröna tetrorna som ofta finns på kaféer och fika-hörnor på arbetsplatsen.

Det har hänt att jag sett dem i välsorterade matvaruaffärer.

MvH
Aina
 
Mardrömmen med "färdig" mjölk, dvs i flytande form, är väl att säcken välter i något obevakat ögonblick och mosar de stackars filmburkarna/minitetrorna, varefter säckens innehåll blir "stärkt", och efter någon dag surnar... Fast detta kanske inte inträffar med mjölk med tillsatta konserveringsmedel?
 
Det låter inte särskilt kul med en ryggsäck marinerad i sur mjölk!

Har inte "lyckats" testa konsekvenserna men jag gissar att mjölken (när den väl kommer ur tetran) surnar i vanlig ordning.

En UL-burk att förvara tetrorna i? :)

MvH
Aina

PS. Förresten, tetror kan rimligen inte vara UL. DS.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
clint Kondenserad mjölk på tub Friluftsmat 8
pelka Semper mjölk hållbarhet Friluftsmat 13
mikva Varm mjölk i termos? Friluftsmat 22
RayIV Mjölk till gröt och choklad? Friluftsmat 15
andersmossing Tugga ett glas mjölk? Friluftsmat 0
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg