Modeord kommer och brukas lätt utan hänsyn till vad det egentligen står för. På radion har jag hört att utbyte till mijöbilar skulle spara koldioxidutsläppen så fenomenalt....I en recention här på Utsidan påstås att .....köket är miljövänligt....
Är det det?
De flesta här på Utsidan har ett eller flera fungerande friluftskök. Ett till innebär resor fram och åter för inhandla det. För att det skall komma till butikshyllan skall råvaror utvinnas, transporteras, förädlas och slutligen formas till produkten, embalage skall möta produkten och slutligen minst transporten från fabrik till grossist och från grossist till butiken. Alla de här leden innebär transporter och energiförbrukning. (I samma recention framgick att en hade tillochmed gått över ån efter vatten) Man skall till att elda en förfärlig massa vatten i det här köket för att kompensera vad processen fram till konsumenten kostade och då kanske hela vinsten med lägre CO2 utsläpp går förlorad...
Sannorlik är att det blir än värre med mer kompliserade produkter som dessutom kräver skrotning av tidigare innehavda.
När de Gröna i Frakfurt krävde kretsloppssamhälle i stan, pajade sophantering, avlopp, fjärrvärme och reningsverk. Ingen ville betala och man fick backa...
En vanlig orsak till att tidigare samhällen kollapsat är just att tippen nära har blivit en för stor belastning på mycket, samtidigt som bränslet fanns för långt borta...
Slutligen hur mycket vatten måste man koka för att betala totala enegiräkningen för prylen?
Hinner man med mer än vattenkokning då?
//J
Är det det?
De flesta här på Utsidan har ett eller flera fungerande friluftskök. Ett till innebär resor fram och åter för inhandla det. För att det skall komma till butikshyllan skall råvaror utvinnas, transporteras, förädlas och slutligen formas till produkten, embalage skall möta produkten och slutligen minst transporten från fabrik till grossist och från grossist till butiken. Alla de här leden innebär transporter och energiförbrukning. (I samma recention framgick att en hade tillochmed gått över ån efter vatten) Man skall till att elda en förfärlig massa vatten i det här köket för att kompensera vad processen fram till konsumenten kostade och då kanske hela vinsten med lägre CO2 utsläpp går förlorad...
Sannorlik är att det blir än värre med mer kompliserade produkter som dessutom kräver skrotning av tidigare innehavda.
När de Gröna i Frakfurt krävde kretsloppssamhälle i stan, pajade sophantering, avlopp, fjärrvärme och reningsverk. Ingen ville betala och man fick backa...
En vanlig orsak till att tidigare samhällen kollapsat är just att tippen nära har blivit en för stor belastning på mycket, samtidigt som bränslet fanns för långt borta...
Slutligen hur mycket vatten måste man koka för att betala totala enegiräkningen för prylen?
Hinner man med mer än vattenkokning då?
//J