• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Messerschmitt/Besserwisser

mielo; sa:
Kanske dags för en bild på en riktig Messerschmitt? Detta är tydligen en Bf-109, vad är skillnaden mot en Me-109?
[Ändrat av mielo 2006-04-14 kl 19:31]

Aar 1926 grundades Bayerische Flugzeugwerke (BFW) i Haunstetten, söder om Augsburg. Ett år senare, 1927, blev Willi Messerschmitt teknisk direktör på BFW. Enligt Versailles Fredsavtal fick de bara bygga civila plan. I slutet av 20-talet hamnade bolaget i finansiella svårigheter och gick slutligen i konkurs den 27 april 1933.
Den 1 maj 1933 öppnades bolaget igen under samma namn BFW och igen blev Willi Messerschmitt teknisk direktör och dessutom vd. Alla plan som byggdes hette Bf-någonting, t.e.x Bf-108, Bf-109, Bf-110.
Den 11 juli 1938 ändrades bolagets namn p.g.a. produkternas framgång, det nya namnet var Messerschmitt AG. Fr.o.m. den tiden fick förkortningen Me- änvändas officiellt. Det första planet som hette så var Me-209:an. Namnen på de äldre planen ändrades inte.

Svaret är alltså att Bf-109 är den officiella wehrmachtsbeteckningen, medan Me-109 är det som alla brukade säga med tanke på planets konstruktör.

Messerschmitt hade redan en egen firma innan han värvades för BFW.