Uppdatering!
Nu har vi köpt en modern superugn (torkprogram, ångfunktion, sous-vide, WiFi, dvs allt lull-lull som kanske egentligen bara är för prylnördar) från Electrolux. Hur som helst har jag nu testat att torka lite olika saker och kan avlägga rapport. Det kanske finns fler som funderar i samma banor eller kommer att göra det och då kan hitta tillbaka till denna tråd.
En tunnskivad kycklingfilé fyllde en plåt och fungerade utmärkt att torka på torkprogrammet med stängd lucka, 70 grader. (Tillagade den först på en kvart i 150 grader.)
Köttfärs 125 g, stekte i teflonpanna utan fett först och spred sedan ut den på ett bakplåtspapper - fungerade utmärkt att torka på torkprogrammet 70 grader.
Hur lång tid det tog att torka kycklingen resp köttfärsen kan jag inte säga, men det var definitivt torrt då jag kom hem från jobbet efter ca 20 h.
Men, när jag stoppade in flera saker blev det värre: en plåt med strimlad purjo (typ 15 cm råvara), en plåt med tunnhyvlad morot (en och en halv normalstora), och en plåt med tunnskivad svamp (ca 6 champinjoner). Det här fick gå på 50 grader (kommer inte längre ner i temperatur på torkprogrammet) och mycket av detta var inte alls torrt efter 14 h trots att jag flyttade runt plåtarna ett par gånger. Det var en hel del kondensvatten i ugnen dock, i botten och som rann nerför ugnsluckans insida.
Torkade då bort kondensvattnet och växlade till varmluftsprogrammet, där jag kunde dra ner temperaturen till 30 grader, och satte luckan på glänt (kräver en liten träbit för att fläkten skall gå när luckan är öppen) och det torkade till nästan helt perfekt på 4 h till.
Min slutsats är att den inbyggda torkfunktionen fungerar bra till mindre mängder mat, och då skall det vara sådan som skall torkas på 50-70 grader. Det känns bra att kunna torka kyckling och köttfärs på ett sådant program eftersom det nog är betydligt bättre temperaturkontroll med luckan stängd, och därmed mindre risk för bakterietillväxt.
För sådant som kan/bör torkas på mindre än 50 grader så kommer jag nog köra varmluft och öppen ugnslucka.