Jag prövade att torka ingredienser en enda gång för 20 år sedan (på order från kompisar jag skulle vandra med) och insåg att det var rätt krångligt med den inexakta varmluftsugnen vi då hade. Endast markeringarna för 100 respektive 75 grader fanns ju att förhålla sig till. Önskade man någon annan temperatur var det bara att pröva sig fram. Jag lade in en termometer, försäkrade mig om att spetsen hamnade fritt i luften. Det slog rätt friskt mellan för varmt och för kallt. Minsta justering av temperaturvredet kunde göra att temperaturen ändrades ingenting eller 15-20 grader. Problemet blev ju heller inte enklare av att man skall ha luckan lite på glänt.
Sedan dess har jag inte praktiserat torkning alls, men nu är det snart dags igen. Lite vandringar väntar i sommar. Samtidigt är vi sugna på att byta ut vår gamla inbyggnadsugn mot en ny, och då har jag hittat att vissa (iaf Siemens och Bosch) nu anger specifikt i manualen att de passar för att torka mat. Se t.ex. denna manual från Siemens, sid 38.
Tekniken skall tydligen heta 4D-varmluft, till skillnad från vanlig varmluft. Det har ju också hänt en hel del med andra finesser -- digital inställning av temperaturen t.ex, åtminstone ner till steg om 5 grader, ända ner till 40 grader. Jag tänker mig också att ugnens egen reglering av temperaturen har blivit mer exakt, kanske fler mätpunkter för att justera värmen, och detta med 4D-funktion innebär som jag förstår att det finns flera fläktar för att kunna styra varmluften lite olika.
Min fundering nu är hur pass mycket lättare/enklare/effektivare/roligare torkning av mat blir om man byter upp sig från en 20-30 år gammal varmluftsugn till en modern ugn som har en sådan här mer specifik funktion för mattorknig.
Är det någon som har erfarenheter av detta. Någon specifik ugnsmodell att rekommendera, eller varna för? (av de moderna ugnssorterna alltså)
Jag vet att många tänker 'men köp en riktig mattork istället', men jag är inte särskilt intresserad av sådana svar. Problemet är att vi har för lite utrymme för det; det skulle kräva att vi slänger ut något annat. Kanske är det därför värt pengarna att satsa på en lite extra dyr vanlig ugn istället.
Jag medger att jag inte har letat upp 20-30 år gamla manualer för att se om de även på den tiden angav mattorkning som en lämplig uppgift för ugnar på den tiden, men det spelar inte så stor roll. Funktionerna har i alla fall ändrats ganska mycket.
Sedan dess har jag inte praktiserat torkning alls, men nu är det snart dags igen. Lite vandringar väntar i sommar. Samtidigt är vi sugna på att byta ut vår gamla inbyggnadsugn mot en ny, och då har jag hittat att vissa (iaf Siemens och Bosch) nu anger specifikt i manualen att de passar för att torka mat. Se t.ex. denna manual från Siemens, sid 38.
Tekniken skall tydligen heta 4D-varmluft, till skillnad från vanlig varmluft. Det har ju också hänt en hel del med andra finesser -- digital inställning av temperaturen t.ex, åtminstone ner till steg om 5 grader, ända ner till 40 grader. Jag tänker mig också att ugnens egen reglering av temperaturen har blivit mer exakt, kanske fler mätpunkter för att justera värmen, och detta med 4D-funktion innebär som jag förstår att det finns flera fläktar för att kunna styra varmluften lite olika.
Min fundering nu är hur pass mycket lättare/enklare/effektivare/roligare torkning av mat blir om man byter upp sig från en 20-30 år gammal varmluftsugn till en modern ugn som har en sådan här mer specifik funktion för mattorknig.
Är det någon som har erfarenheter av detta. Någon specifik ugnsmodell att rekommendera, eller varna för? (av de moderna ugnssorterna alltså)
Jag vet att många tänker 'men köp en riktig mattork istället', men jag är inte särskilt intresserad av sådana svar. Problemet är att vi har för lite utrymme för det; det skulle kräva att vi slänger ut något annat. Kanske är det därför värt pengarna att satsa på en lite extra dyr vanlig ugn istället.
Jag medger att jag inte har letat upp 20-30 år gamla manualer för att se om de även på den tiden angav mattorkning som en lämplig uppgift för ugnar på den tiden, men det spelar inte så stor roll. Funktionerna har i alla fall ändrats ganska mycket.