Mat till barn ute, idéer sökes!

Hej!
Försöker äta ute (vid skridskosjön, i skogen, på lekplatsen...) så ofta det går med mina barn, snart 4 resp snart 6 år gamla. Lite petiga med maten. Ibland tar vi med friluftsköket, oftast blir det brasa och då tar vi med stekpanna och ev kastrull. Oftast har vi dålig framförhållning och det blir lite si och så med variationen. Är det någon som skulle vilja dela med sig av tips och idéer som inspiration? Vad äter/åt ni ute med era barn? Alla bidrag uppskattas. Kanske kan vi samla en idébank här!

MVH
/Mikael
 
Plättar som steks i gjutjärnspanna över eld eller våfflor i våffeljärn över elden.
Smeten tar du enkelt med dig i en PET-flaska.

Annan enkel mat är egen pytt i panna som du serverar med rödbetor (min dotter älskar rödbetor)

Skickat från mobilen
 
Vad gillar barnen för mat hemma? Mycket av den maten går att göra något liknande av ute.

Enkla men goda saker är pinnbröd, grillad korv med bröd lägger man till räksallad så blir det direkt lyxigare. Att göra plättar eller våfflor var det redan inne på tidigare, går ni på loppis kolla då efter järn som man kan ha till våfflor (eller rån) över öppen eld.

Att ha någon soppa man kan värma över eld är inte heller fel, testa ärtsoppa man köper på "korv" krydda med färsk timjan och mejram. Jag gillar att ha rå lök i soppan när jag värmer den, tvivlar dock på att barn gillar det, men testa er fram!
 
Kul! Jag har försökt få till en ute-lunch med barnen nästan varje helg nu senaste tiden när vårsolen börjar titta fram.

Jag har förstås grillat korv. Inget unikt tips kanske men något som revolutionerat vår korvgrillningsupplevelse är ett halster eller vad det heter. Dvs en gallerklämma där man kan langa in typ 8 korvar på ett bräde. Inga barn som gör för kort grillpinne, bränner sig, tappar korven i elden, glöden hinner svalna, varför fick brorsan sin korv före mig etc.
Samma redskap har vi använt för att grilla hamburgare.

Stekpanna har vi använt för:
-Renskav (fryst paket) + grädde
-Blodpudding (det var min 3årings idé och funkade fint)


Skickat från min LT18i via Tapatalk 2
 
Makaroner och köttfärssås brukar slinka ner i magen på de mest kräsna småtroll. Makaronerna är redan färdigkokta och ihopblandade med köttfärssåsen så går det snabbt att värma.

Smaklig måltid!
 
I denna tråd finns en hel del tips på uppskattade efterrätter :).

Allt som kan bakas i glöden i folieknyten brukade också vara populärt bland mina barn - från chokladfyllda bananer till couscousfyllda tomater (blanda det urgröpta kärnhuset/saften från tomaterna, färdigköpt riven mozzarella samt peppar, mynta och/eller basilika i couscousfyllningen), köttfärsfyllda paprikahalvor, till frysta laxfileer med en massa purjolökshack och naturligtvis bakad potatis.

Det allra enklaste är ju att ta med en påse färska tortellini, ravioli e.d. med något säkert kort till faforitfyllning, och äta det hela med lite lätt-creme fraiche (med eller utan itryckt vitlöksklyfta och salt), alternativt lite färdig pesto, om dina barn gillar smaken.
 
Senast ändrad:
Det viktigaste är ju som vanligt att barnen själva får vara med och på något sätt tillreda maten, då går det mesta ned.

Jag har sett barn med förtjusning äta salt sill som stekts på eld inlindade i fuktigt papper!
 
Hajkbomb! :)

(Om någon inte har varit scout så är det korv, lök och potatis som skärs i bitar och läggs i folie som läggs i glöden.)
Fast det tar ju litet tid.
 
Dubbelvikta tortillabröd/pitabröd fyllda med ost och vadmanvill. Grilla över öppen eld eller i stekpanna. Smarrigt, enkelt.
 
Plättar som steks i gjutjärnspanna över eld eller våfflor i våffeljärn över elden.
Smeten tar du enkelt med dig i en PET-flaska.

Annan enkel mat är egen pytt i panna som du serverar med rödbetor (min dotter älskar rödbetor)

Skickat från mobilen

Blanda broccoli och morötter så blir det variation mot de som serveras hemma vid spisen.
 
Bra tråd ! Jag läser och tar till mig av andra tips.

I vanliga fall är jag rätt tveksam till att servera pulvermos och andra halvfabrikat, men ibland tar jag med det när jag är ute med barnen.
Pulvermos, köttbullar, lingonsylt och färdig gräddsås på tetra brukar funka bra.
Vill man lyxa till det med efterrätt kan man ta med mjölk och chokladpuddingpulver som rörs ihop och stelnar medan man äter köttbullarna. Gäller bara att det inte är alltför varmt ute.
Lycka till !
 

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg