Bra tips! Jag behöver fler tips på hur man kan göra med själva brasan. Tittade en del på youtube där man tog två stockar och eldade mellan stockarna. Seobserver hade ju också bra tips. Vilka grytor är bra att använda?
Lägergrytor med hänganordning som hänges i ett trebensstativ och en liten kedja eller wire fungerar över alla eldtyper.
Gjutjärn är väl det bästa om man har tänkt använda dem över öppen eld i hundratals timmar, men annars fungerar aluminium.
Makeld som seobserver föreslog är en gammal klassiker. Ändarna från 3 vedträn/stockar matas mot ett centrum där man startat med en glödbädd. Vartefter stockarna brinner matar man in dem mera.
Stockbrasa med två stockar brinner länge, men inte så intensivt. Börja med att göra en ris-eld av en rejäl bunt kvistar (kring 1cm i diameter och 30-50cm långa). Om möjligt, buntens kortsida/ändträ mot vinden. Lägg stockarnas ändor (ca 30-50cm) från varsitt håll mot riset så att deras yta kan börja torka upp, men tryck inte ihop. När det börjar brinna klart och du har en rejäl glödbädd, skjut ihop stockarna.
De ska ligga så nära varandra att man får ett "optimum" i förbränning.
För långt ifrån eller för nära varandra leder bara till att det slocknar. Se till att elda jämt, så att du inte får vågiga stockar. Kvistar har en tendens att brinna sämre och skapa "vågor", varpå man bör ha något att jämna till sådant med.
Har man bara en skaplig glödbädd så att man får fart på stockarna brinner de i regel tills de är borta, vilket tar åtskilliga timmar. Beroende på fukthalt i stockarna kan man behöva mata på några kvistar då och då för att underhålla glödbädden. Lufthål under stockarna brukar vara bra. Stockbrasan kräver justering ganska ofta för att uppehålla det rätta avståndet mellan stockarna. Släcker gör man genom att sära på stockarna, och dagen efter kan man fortsätta med samma stockar.
Om inte annat är det en trevlig bras-typ som underhåller i många timmar utan att man behöver resa på sig =)