Mat över öppen eld

Bra tips! Jag behöver fler tips på hur man kan göra med själva brasan. Tittade en del på youtube där man tog två stockar och eldade mellan stockarna. Seobserver hade ju också bra tips. Vilka grytor är bra att använda?

Lägergrytor med hänganordning som hänges i ett trebensstativ och en liten kedja eller wire fungerar över alla eldtyper.
Gjutjärn är väl det bästa om man har tänkt använda dem över öppen eld i hundratals timmar, men annars fungerar aluminium.

Makeld som seobserver föreslog är en gammal klassiker. Ändarna från 3 vedträn/stockar matas mot ett centrum där man startat med en glödbädd. Vartefter stockarna brinner matar man in dem mera.


Stockbrasa med två stockar brinner länge, men inte så intensivt. Börja med att göra en ris-eld av en rejäl bunt kvistar (kring 1cm i diameter och 30-50cm långa). Om möjligt, buntens kortsida/ändträ mot vinden. Lägg stockarnas ändor (ca 30-50cm) från varsitt håll mot riset så att deras yta kan börja torka upp, men tryck inte ihop. När det börjar brinna klart och du har en rejäl glödbädd, skjut ihop stockarna.
De ska ligga så nära varandra att man får ett "optimum" i förbränning.
För långt ifrån eller för nära varandra leder bara till att det slocknar. Se till att elda jämt, så att du inte får vågiga stockar. Kvistar har en tendens att brinna sämre och skapa "vågor", varpå man bör ha något att jämna till sådant med.

Har man bara en skaplig glödbädd så att man får fart på stockarna brinner de i regel tills de är borta, vilket tar åtskilliga timmar. Beroende på fukthalt i stockarna kan man behöva mata på några kvistar då och då för att underhålla glödbädden. Lufthål under stockarna brukar vara bra. Stockbrasan kräver justering ganska ofta för att uppehålla det rätta avståndet mellan stockarna. Släcker gör man genom att sära på stockarna, och dagen efter kan man fortsätta med samma stockar.

Om inte annat är det en trevlig bras-typ som underhåller i många timmar utan att man behöver resa på sig =)
 

Bilagor

  • 2011-09-24 17.18.46_liten.jpg
    2011-09-24 17.18.46_liten.jpg
    149 KB · Visningar: 6,021
  • 2011-09-24 18.30.02_liten.jpg
    2011-09-24 18.30.02_liten.jpg
    131.2 KB · Visningar: 5,443
Gulasch (som tidigare nämnts), ärtsoppa med pannkakor (på muurikka) och fisksoppa med en rejäl skvätt vitt vin i, är några exempel som tillagats över öppen eld med gott resultat. Grytor som kan hängas i en trefot är ju klassiskt men annars duger det att helt enkelt ställa dem på ett rejält grillgaller som man kan palla upp med ett par stenar till lagom höjd. Se till att det inte är några plasthandtag på grytor eller lock. Ett par rejäla svetshandskar rekommenderas för att hantera varma grytor (och vedträn). Om du ska skaffa särskilda grytor för användning över öppen eld så se till att skaffa rejäla grytor, 5-liters låter snålt. Köp 10-liters eller större för när det sprider sig hur trevligt ni har haft det så lär det bli fler som vill bli utfodrade nästa gång... Smaklig spis!
 
Foliepaket är smidiga

Det har ju redan nämnts att foliepaket är smidiga. Dessa går att ta ganska långt. Tex hel kalkon/gås/anka/kyckling bereonde på hur många man är. Vi brukade alltid kalla det för "hajkbomb" när vi tog en stor kyckling, massa rotfrukter, lök, kryddor och någon flaska rött vin i ett gigantiskt foliepaket, gräv ner så den omges av glöd i en bunt timmar och njut. Kan bli fantastiskt gott.

Klassisk banan med choklad i folie är svårslaget som efterrätt, även om det kanske är lite väl rustikt och enkelt för att kännas sådär lyxigt som lite lurigare saker kan göra.

Man kan egentligen slänga in nästan lite vad som helst i folie (eller ekvivalent, mer ekologisk lösning om man har tillgång till tex palmlöv eller likande). Det blir ofta väldigt gott.

Grilla äpplen på pinne med honung och kanel är också fånigt gott men ändå extremt enkelt och ger inte så mycket skräp heller.
 
lite tanker...

Slå in en hel kyckling i vått tidningspapper, fyll den först med kryddor och annat efter behag. Lägg den i glöden några timmar. Potatis går att att lägga in i folie och sen in i glöden, vääääldigt gott med smör på. Till vegetarianer, hacka alla möjliga grönsaker och svampar, blanda med fetaost eller halloumi(stavning?) och olja, lägg i foliepaket.

Ta galler från gamla kylskåp på återvinningscentraler/soptippar. I gamla kylskåp är det hyllorna. Det är ganska små galler, lätt att ha flera galler på olika höjd.

Ha smått "kaffeved", mindre vedpinnar för att reglera värmen. Ju mindre pinnar desto intensivare eld, stora stockar brinner långsamt och kan vara i anda delen av eldstaden. Allt går att laga på öppen eld, kräver bara lite planering.

Till frukost är det gott att grilla varma mackor med ost, tomat o skinka. Eller lägg resterna av gårdagens gryta på bröd. Någon gång har jag varit med om att koka ägg i pappersmuggar som ställdes i glöden.

Chili con carna med ris och lite baguette är en favorit.
oj...nu blev jag hungrig igen...
 
Banan med chocklad, även kallat bananskit, behövs det ingen folie till. Det går bra att ställa bananerna direkt i glöden (skalet ska man ju ändå inte äta). Se bara till att bananerna står upp så att inte chokladen rinner ut...
 
Varför inte lite stenålderstema så slipper du tänka på grytor och annat.

Fisk är tacksamt att tillaga ute i det fria och väldigt gott och enkelt, gädda i kokgrop med grönsaker eller ångkokt sik på albädd eller en av mina favoriter kolgrillade lax/regnbåge även kallat panassed eller the indian way. Ett lätt tillbehör till sådan här rätter kan vara ris med en sås av creme fraiche, rödlök och fiskrom.

Har man Fältgryta så är rostade grönsaker och en grillad köttbit enkelt och gott.

Bröd i panna, ugn, i aska eller på pinne kan vara trevligt att ha till de flesta rätter.

Börja med a något du kan laga hemma och som du tycker om och börja sen fundera på hur du ska lösa det därute, man blir inte helt plötsligt en mästerkock bara för man lagar mat över öppen eld.
 
Brukar köra bakadpotatis med skagenröra om det är 1-2 dagars turer (blir mycket vikt om man ska ha potatis i en vecka !! ) 2 lager alufolie och släng i elden i 40 min färdigt !! Undertiden kan man ju grilla entrecote över elden !! Mums ! // Andreas
 
Lägergrytor med hänganordning som hänges i ett trebensstativ och en liten kedja eller wire fungerar över alla eldtyper.
Gjutjärn är väl det bästa om man har tänkt använda dem över öppen eld i hundratals timmar, men annars fungerar aluminium.

Makeld som seobserver föreslog är en gammal klassiker. Ändarna från 3 vedträn/stockar matas mot ett centrum där man startat med en glödbädd. Vartefter stockarna brinner matar man in dem mera.


Stockbrasa med två stockar brinner länge, men inte så intensivt. Börja med att göra en ris-eld av en rejäl bunt kvistar (kring 1cm i diameter och 30-50cm långa). Om möjligt, buntens kortsida/ändträ mot vinden. Lägg stockarnas ändor (ca 30-50cm) från varsitt håll mot riset så att deras yta kan börja torka upp, men tryck inte ihop. När det börjar brinna klart och du har en rejäl glödbädd, skjut ihop stockarna.
De ska ligga så nära varandra att man får ett "optimum" i förbränning.
För långt ifrån eller för nära varandra leder bara till att det slocknar. Se till att elda jämt, så att du inte får vågiga stockar. Kvistar har en tendens att brinna sämre och skapa "vågor", varpå man bör ha något att jämna till sådant med.

Har man bara en skaplig glödbädd så att man får fart på stockarna brinner de i regel tills de är borta, vilket tar åtskilliga timmar. Beroende på fukthalt i stockarna kan man behöva mata på några kvistar då och då för att underhålla glödbädden. Lufthål under stockarna brukar vara bra. Stockbrasan kräver justering ganska ofta för att uppehålla det rätta avståndet mellan stockarna. Släcker gör man genom att sära på stockarna, och dagen efter kan man fortsätta med samma stockar.

Om inte annat är det en trevlig bras-typ som underhåller i många timmar utan att man behöver resa på sig =)

Ser helt underbart ut.. Vill ut nu !! / Andreas
 
Amerikanska pannkakor är praktiskt. Man behöver inte steka så många.

Färsk ravioli med körsbärstomater och parmesan är lätt fixat. Bara att koka vatten. Snabbt går det också. Lite för lätt kanske.

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
 
Rotmos, fläsklägg, och en tub senap.

Jävlar vad sugen jag blev på det nu =)


Annan klassiker som går fint i skogen är stekt fläsk, stekt potatis och löksås =)
 
Rotmos, fläsklägg, och en tub senap.

Jävlar vad sugen jag blev på det nu =)


Annan klassiker som går fint i skogen är stekt fläsk, stekt potatis och löksås =)

Två helt underbara rätter.
I somras mötte jag paddlare som hade potatisgratänger i portionsförpackningar med sig. Man kan värma den till annat man lagat men det enklaste var att steka bacon eller fläsk för att sedan hälla i gratängen i stekpannan.
Gratänger finns ju att köpa färdigt nu mera.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg