Måste man ha kök/varm mat?

en tanke om vi pratar säkerhet på fjället..borde inte den maten man har med kunna ätas kall i en nödsituation.. viss förbehandlad friluftsmat blir man magsjuk av om man inte koker ganska länge.. hemmatorkad mat kan man äta kall.. vilka färdigrätter kan man käka kalla utan att bli kass.. tänk om köket pajjar, har inte lust att bära på mat jag inte kan äta.

Grynblandningar med torrmjölk och salt, socker mm, frukostfsvoriter. Torkat kött, rökt korv och lite choklad. Bra lunchalt. kan vara runekakor med nötter, frukt.

Av industrimaten idag kan real ätas kall, åtm. vissa funkar det för. Real är ju färdiglagad mat på verkliga råvaror som sedan frystorkats. Blå band i samtliga versioner går knappt att äta varm, de nya grönpåsarna är värre än de äldre varianterna...Ekströms frystorkade gick men bakre ventilen fick öppnas ofta...

Blåbärssoppa, fruktsoppa, nyponsoppa och misosoppa går ner kall...snabbmakaroner kan blötläggas till underkastelse...

//J
 
vad är det som är så besvärligt.. det finns massor med mat som går att käka kall torkat kött, fågel fisk, nötter, torkad frukt, bär.. gryn och spannmål.. pulvermos, proteinpulver, måltidsersättningspåsar..nyponsoppa, blåbärssoppa.. med mera med mera..

kolla här på torkade grönsaker..

http://veglchf.wordpress.com/2008/07/05/torkade-gronsaker/

Nä, just det. Det är inte besvärligt alls, men tydligen väldigt provocerande att påstå sig kunna leva utan "riktig, lagad mat".
Tack för den fina länken!
Bra tips till TS, med tanke på att det nog fattades lite vitaminkällor i allt som valsat förbi hittills, där finns dessutom mycket som inte kräver tillagning "i fält". Man måste inte avstå frukt och grönsaker!
Mina egna fruktfavoriter är torkade nektariner och jordgubbar - otroligt gott och lättare än man tror att åstakomma.
 
Tack så mycket alla ni som faktiskt kommit med bra förslag och inte hakat upp er på detaljer om mina matvanor i övrigt. Jag har fått många bra idéer så tackar så mycket!

Jag skapade tråden för att få tips på saker som man kan ta med sig som inte behöver tillagas. Ganska snart började det handla om mig och mina matvanor till vardags, vilket inte har här att göra. Dessutom tror man inte på att jag kan någonting om kalorier. Så, för alla nyfikna hobbyexperter som sitter och anklagar mig för att inte ha en aning om kalorier hit eller dit, tro mig när jag skriver att jag kan det här eftersom jag tvingats lära mig det på sjukhus pga svår undervikt. Detta är ett forum för friluftsentusiaster och inte ännu en plats där man häcklar och kritiserar tjejen med matproblem.
 
Lycka till, alaskaaa :)
Hoppas att du trots allt fått lite fler tips än du redan själv varit inne på - omväxling förnöjer på en lång vandring.
Lägg gärna upp en helt "rå" matsedel, och... skaffa ett superlätt kök (typ denna (98 g), en liten gryta (91 g) och 100 grams gasflaska.
Inte för att du måste laga maten, utan för att du kommer att uppskatta komforten med en enkelt hanterad värmekälla. Men fr a för att vi tjejer, särskilt storleken mindre och med låg ämnesomsättning, har närmare till farliga nivåer av nedkylning i krissituationer.
 
Har tyvärr ingen reell input i vad man bör ta med sig, utöver att torkad frukt låter som en lysande plan. Har dock för mig att torkade äppelskivor brukar bli riktigt gott, och det torde ju fylla upp en del av den eventuella c-vitaminsproblematiken.

I övrigt tror jag nog att det kan gå alldeles utmärkt utan varm mat. Vad man kan argumentera för är väl som vissa i tråden ovan att det kan vara bra med ett kök ur ren värmesynpunkt om man blir kallare/blötare än vad som är strängt taget kul. Kan bli kallt på sommarfjället.

Hoppas du får en bra tur!!
 
Inte för att du måste laga maten, utan för att du kommer att uppskatta komforten med en enkelt hanterad värmekälla. Men fr a för att vi tjejer, särskilt storleken mindre och med låg ämnesomsättning, har närmare till farliga nivåer av nedkylning i krissituationer.
Såg inte din post innan jag postat min, men håller som sagt med. Har legat och darrat i ett tält nån gång efter en alldeles för lång och kall dag, trots att det var sommar, och jag kan ju säga att jag mådde bättre väldigt snabbt efter lite eldande i absiden samt varm dryck. Och då klassar jag mig visserligen som en hyfsat liten tjej, men knappast en med särskilt låg ämnesomsättning.
 
Jag brukar göra chiafrönsgröt till frukost. Gör en egen blandning med olika nötter, frön & torkade frukter. Allt ekologiskt såklart. Blanda av alla olika sorter så du får i dig alla näringsämnen.
Finns även mycket "superfood" som borde passa bra att ta med sig på turen. Torkat pulver som du kan blanda med vatten och dricka. Du får i dig massor av näring som kan ersätta färsk frukt och sallad, dessutom är det lätt att bära med sig!
Du kan göra egna bars hemma som du blandar i ex. raw kakao och annan "super mat".

Du kan nog hitta en hel del inspiration från rawfood kulturen där all mat lagas ouppvärmd.

Lycka till med turen!
 
Hej,
Om du tittar bland hyllorna med barnmat hittar du en del kallrörd mat (tex välling) och en del mat som rörs ut i 60 gradigt vatten (havregröt, müsligröt med fruktbitar osv). Eventuellt funkar gröten att kallröra trots att det inte står så på paketen.

Just välling har jag ibland med mig som nödmat för situationer när magen är tom men det känns bökigt att ta fram köket. Bara att hälla ihop, röra om och dricka så orkar man någon timme till.

Jag tycker att Joannas förslag, att ta med ett lätt kök, är en klok lösning.

Lycka till med ditt äventyr.

Vänliga hälsningar,

Klas
 
Värmd

mat är nog mest en komfortfråga. Skall man smälta snö så behöver man en eld eller ett kök.

Sven Yrvind planerar att segla jorden runt såg jag i nån tidning häromdagen. Han skall enligt tidningen leva på müsli och sardiner

Bröd samt olivolja och/eller annat fett kan man leva länge på.

Kakor t ex Runekakor innehåller mycket energi och har bra hållbarhet.

Thure
.
 
Ibland blir man så ledsen......

Tack så mycket alla ni som faktiskt kommit med bra förslag och inte hakat upp er på detaljer om mina matvanor i övrigt. Jag har fått många bra idéer så tackar så mycket!

Jag skapade tråden för att få tips på saker som man kan ta med sig som inte behöver tillagas. Ganska snart började det handla om mig och mina matvanor till vardags, vilket inte har här att göra. Dessutom tror man inte på att jag kan någonting om kalorier. Så, för alla nyfikna hobbyexperter som sitter och anklagar mig för att inte ha en aning om kalorier hit eller dit, tro mig när jag skriver att jag kan det här eftersom jag tvingats lära mig det på sjukhus pga svår undervikt. Detta är ett forum för friluftsentusiaster och inte ännu en plats där man häcklar och kritiserar tjejen med matproblem.

Tragiskt och otroligt tråkigt att se att alaskaa har lämnat Utsidan :(
Tror det är många som hade tyckt det varit kul och träffa en sådan person på fjället.
Öppen i sinnet och hungrig att lära sig .
inskränkta och JVB personer går jag gärna en omväg runt .....turen i sig tar ju så mycket energi.
 
Jag kommer helst undan med en fjällvandring utan att behöva ta med köket. Det går väl bra att använda kallt vatten i matlagningen, typ raw food. Jag vet att det låter äckligt, men jag tycker att all mat är äcklig ändå och ser ätandet i sig som ett nödvändigt ont. Så för min del går det lika bra med kall sörja, så länge jag inte svälter dvs. Någon som har tips på föda som man kan leva på utan kök? Jag kommer vara borta 5 veckor så lär behöva tanka på ryggan med mer någon gång.

En kollega till mig har aldrig kök med sig ut. Han äter kalla konserver, bröd med olika pålägg och dricker juice och vatten. Men det kanske funkar för han då han nästan aldrig är långt borta från en stad. Men på de längre turer han har gjort på bla Grönland så har han inte haft med sig kök, utan envisas med att släpa med sig en middagskonserv per dag! Han klarar sig tydligen på väldig lite. Jag trodde inte på han, eller i alla fall att han överdrev, men så var jag med han över en helg och medans jag åt frukost, lunch och middag. Ordentliga måltider varje gång så åt han en tonfiskburk till frukost och en köttkonserv till middag! Han hade med sig tre liter iste ut, förutom några koppar te som jag bjöd på så var det det ända han drack på hela turen. Han har tydligen en väldig låg ämnesomsättning!

Så om du vill prova på att äta mat utan värme så kör på, det kan gå, men som många andra har påpekat redan så kan det vara smart att testa den typen av kost hemma först!

/Andreas
 
Intressant frågeställning

Själv gillar jag mat för mycket för att lämna köket hemma (och så har jag lite knepigt med kallt the/kaffe...) men tycker frågeställningen är intressant och påminnmer om en diskussion jag hade med en stugvärdinna på Salto efter min första fjällvandring (1984).

Hon berättade att hon något år tidigare hade mött ett gäng tyskar som tvingats bryta sin 5 veckors fjällvandring. Deras färdkost bestod huvudsak av en mysslibaserad grynblandning (socker, russin mm) som de åt morgon, middag och kväll. Fick uppfattningen att det fungerade som torrfoder och funkade utan tillagning. De hade visst lämnat resten av färdkosten på Salto men där var det ingen som gillade röran så den gick i soporna efter ett tag.

Sen har jag också läst om väldigt många polarfarare som klarat sig utan varm mat - men då hade de tillgång till pemmican som kan ätas både kall och varm. Sen finns det rena svältvarianter i nödsituationer också men de hoppar jag över.

Vet du vad du gör och känner din kropp så går det säkert bra. Även under en 5 veckors tur men
i övrigt har jag inga andra tips.

Lycka til//Dag
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hsp Potatismos dosering samt hur man ´piffar ´upp Friluftsmat 22
Bondmoran Banta det kök man har? Friluftsmat 39
salvion Fråga/råd: Hur tar man med sig och förvara vatten? Friluftsmat 32
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
salgo601 Torrfoder där man kan elda upp påsen Friluftsmat 10
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
labbman Vad kan man äta från naturen? Friluftsmat 12
cake Hur tillagar man REAL Turmat? Friluftsmat 34
William The Bear Hur många kalorier förbränner man egentligen? Friluftsmat 54
desireman Törs man dricka vattnet i jockar kring kebnekaise? Friluftsmat 6
Virrhönan Hur mycket sojafärs äter man? Friluftsmat 4
avslutad120523 När ska man äta ? Friluftsmat 9
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
andy69 Hur maxar man kcal för 550g(mat)? Friluftsmat 45
sb_stefan Hur mycket äter man om dagen när man paddlar? Friluftsmat 6
Havskatten Äta det man ser.. Friluftsmat 2
bredviken Hur får man sitt kokkaffe godast? Friluftsmat 137
horten Hur många kalorier behöver man per dag? Friluftsmat 30
Mathew Vart får man tag på Anita Forsells böcker??? Friluftsmat 2
Mickexxx Hur länge kan man äta Kassler ?. Friluftsmat 0
thomas.gbg Var köper man friluftsmat på nätet? Friluftsmat 1
Vandrare Hur många kalorier gör man av med? Friluftsmat 7
rydstedt Var får man tag på billigt äggpulver? Friluftsmat 5
såg om mat och kök som man skulle ha med sig. Friluftsmat 0
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
Men hur gör man då ??? Friluftsmat 7
Var köper man frystorkad mat billigast? Friluftsmat 0
Torkning av mat hur gör man? Friluftsmat 1
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
prospicientia Planera proviantering utan kök. Friluftsmat 33
såg Vilket kök har status Bushcraftkök Friluftsmat 24
Dan B Militär kök. Friluftsmat 11
perdans Kök till gastub med punkteringsventil Friluftsmat 0
victorborgvall Vindskydd till olika kök Friluftsmat 14
joel123 hur hantera olycka med gas/sprit kök Friluftsmat 14
oskarlin Antal kök för sex personer? Friluftsmat 4
RichardXVI mat utan kök Friluftsmat 5
Janbanan9 Vilket kök! Friluftsmat 2
bopa ingen vandring utan kök Friluftsmat 0
Hilber Mat utan kök? Friluftsmat 22
såg Kök som tar lite mindre med tid att koka på. Friluftsmat 7
KAP-kök Friluftsmat 4
realout Nytt kök från Realout Friluftsmat 4
trangia kök Friluftsmat 7
KAP Kök Friluftsmat 2
Vilket gas kök ska jag köpa? Friluftsmat 1
Stein Bräsleåtgång MSR-kök, gas, t-röd? Friluftsmat 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg