Mattips
Tack för roliga tips. Fortsätt så, jag planerar som bäst årets tur. Här kommer några av mina ganska enkla tips.
I vårat gäng räknar vi oerhört noggrant på matens vikt och vi prioriterar vikten. Jag räknar t.ex alltid på hur många skivor mjukt bröd jag får ha med. Eller ost. Man äter ju ganska likadant varje dag. Det brukar gå jämnt ut på slutet.
Börjar dagen med fruktsoppa (pulver som skall koka upp). I den blandar jag hemgjord mysli, som jag brukar göra extra energirik när vi skall till fjälls. Den håller också magen på en lagom nivå! Därtill x antal mackor.
På dagen har vi termos med varmt vatten, så att man kan växla mellan kaffe, té eller varma koppen-soppor, därtill mackor. Brukar ha med färdigskivad ost. Det blir kanske en skiva per dag. Därutöver tubost, ibland en burk leverpastej.
På kvällen (stugtur) har vi matlag om 4 eller 5, där var och en har med sig en eller två middagar beroende på turens längd.
Där brukar vi försöka överträffa varandra förstås.
En favorit består av rökt renkött, gräddsås i påse, kryddad med torkade trattkantareller, som man smular ner, pasta i någon form, soltorkade tomater. Till efterrätt kan man ha någon god chokladbit, så känns måltiden mer komplett.
Pastasåser är bra, rökt skinka i skivor, bacon ger mycket smak för lite vikt. Någon maffig kryddad korv kan man också tänkas bära på. Därtill couscous, snabbris, potatismos, pasta i olika former. Torkade tortellini är inte heller dumt.
Vi köper också mat på fjällstugor som har proviant. Bullens Pilsnerkorv med potatismos kan vara en höjdare efter en höjdardag på fjället. (Hungern är den bästa kocken).
Maten jag bär med mig hemifrån brukar väga mellan 4 och 4,5 kg vid start för en 7 dagars tur. Då ingår en reservmiddag i form av en påse frystorkat. Många får magproblem av frystorkat och jag kan knappt få ner det längre, även om hungern skulle vara mycket stor. Under en 3 veckors expedition till Grönland sponsrades vi av försvaret med frystorkat. Det kom i gröna stora konservburkar med 20 påsar i varje. Vi hade fått många olika sorter enligt etiketterna, men gissa om vi blev överraskade när dom allra flesta burkarna innehöll: Ärtsoppa med kokt höns! Varje eller nästan varje dag i 3 veckor! Tala om kulinariska utflykter.
Tack för roliga tips. Fortsätt så, jag planerar som bäst årets tur. Här kommer några av mina ganska enkla tips.
I vårat gäng räknar vi oerhört noggrant på matens vikt och vi prioriterar vikten. Jag räknar t.ex alltid på hur många skivor mjukt bröd jag får ha med. Eller ost. Man äter ju ganska likadant varje dag. Det brukar gå jämnt ut på slutet.
Börjar dagen med fruktsoppa (pulver som skall koka upp). I den blandar jag hemgjord mysli, som jag brukar göra extra energirik när vi skall till fjälls. Den håller också magen på en lagom nivå! Därtill x antal mackor.
På dagen har vi termos med varmt vatten, så att man kan växla mellan kaffe, té eller varma koppen-soppor, därtill mackor. Brukar ha med färdigskivad ost. Det blir kanske en skiva per dag. Därutöver tubost, ibland en burk leverpastej.
På kvällen (stugtur) har vi matlag om 4 eller 5, där var och en har med sig en eller två middagar beroende på turens längd.
Där brukar vi försöka överträffa varandra förstås.
En favorit består av rökt renkött, gräddsås i påse, kryddad med torkade trattkantareller, som man smular ner, pasta i någon form, soltorkade tomater. Till efterrätt kan man ha någon god chokladbit, så känns måltiden mer komplett.
Pastasåser är bra, rökt skinka i skivor, bacon ger mycket smak för lite vikt. Någon maffig kryddad korv kan man också tänkas bära på. Därtill couscous, snabbris, potatismos, pasta i olika former. Torkade tortellini är inte heller dumt.
Vi köper också mat på fjällstugor som har proviant. Bullens Pilsnerkorv med potatismos kan vara en höjdare efter en höjdardag på fjället. (Hungern är den bästa kocken).
Maten jag bär med mig hemifrån brukar väga mellan 4 och 4,5 kg vid start för en 7 dagars tur. Då ingår en reservmiddag i form av en påse frystorkat. Många får magproblem av frystorkat och jag kan knappt få ner det längre, även om hungern skulle vara mycket stor. Under en 3 veckors expedition till Grönland sponsrades vi av försvaret med frystorkat. Det kom i gröna stora konservburkar med 20 påsar i varje. Vi hade fått många olika sorter enligt etiketterna, men gissa om vi blev överraskade när dom allra flesta burkarna innehöll: Ärtsoppa med kokt höns! Varje eller nästan varje dag i 3 veckor! Tala om kulinariska utflykter.