Hör du till dem som bara äter frystorkat på vandringen? Eller släpar du dig fram med en ryggsäck fylld med lyxigt käk? Oavsett vilket tror jag att vi alla kan lära av varandra!
Vårt tjejgäng (där dessutom alla utom jag är vegetarianer) beslutade oss för, efter en horribel upplevelse av en fullkomligt oätbar ostpastasås, att under kommande vandringar lägga lite extra krut på maten. Inte nödvändigtvis kopplat till särskilt mycket mer vikt, utan helt enkelt genom att använda fantasin lite grann.
Detta är vår filosofi:
- Den första dagen/dagarna äter vi en del färska råvaror, som tex rökt fisk, kryddig korv, bacon, vegobullar. Visst gör det att vikten ökar lite precis i början, men vi brukar ändå gå ut lugnt. Det är mycket värt att få en bra start!
Sedan blir det torrmat för hela slanten, men inte mycket frystorkat (läs nedan).
- Man får absolut inte ha för lite godis och fika!!! Vår gyllene regel... Choklad och nötter för energikick, torkad frukt och dextrosol för uppmuntran. Godiset ska räcka så att man kan sitta och mysa på kvällarna och ha något att tugga på till sin kopp med té eller varm choklad med Whiskey.
Här följer nu våra tips som vi antingen hittat på själva eller fått nys om på annat håll. Jag hoppas sen att ni skickar in era höjdare, så att vi får ännu fler!!!
- Till frukost har vi i flera år ätit AXAs färdiggröt med frukt. De har tyvärr slutat tillverka den, men i somras provade vi en liknande variant i form av barngröt med frukt. Helt OK! Annars är välling med russin också bra. Båda förslagen innebär att man blandar direkt i tallriken - att slippa kladdig grötkastrull är mycket skönt!
- Till lunch äter vi oftast soppa (frukt/bär eller grönsak/skaldjur etc) eller kräm. Både till frukost och lunch äter vi grovt fullkornsbröd med mjukost (har ni provat den underbara kräftosten?) till. Bröd är tungt men vi har alltid tyckt att energin man får uppväger det. Dessutom kan fibrerna behövas för att hålla magen igång (det mesta andra man äter är ju ganska geggigt). Ibland har vi ett litet paket knäckebröd med oss också. Skrymmande, men lätt och fantastiskt gott!
- Vi har alltid ett litet paket smör med oss i en tät plastburk. Riktigt smör, som håller. Alternativet är ju olja (för att steka i) men smör gör många såser goda.
- Dessa tillbehör förgyller våra middagar: fetaost (vakuumförpackad-håller länge), jordnötter, pinjenötter, soltorkade tomater (torra som man blöter), torkat renkött, parmesanpulver, kryddor (VIKTIGT!), liten burk senap & ketchup, ibland en liten skvätt pesto, torkad svamp/lök/morötter/potatis (vi torkar själva), buljongtärningar.
- Dessa basvaror varierar vi mellan: snabbmakaroner, couscous, snabbris (de två senare kokas med fördel i buljong), potatismos, rotmos. Någon gång hade vi nudlar, men de är så opraktiskt förpackade. (Varma koppens nudelsoppor är däremot bra).
- Huvudingredienser tillsammans med dessa tjejer blir vegofärs o.d. Annars blir det ofta så att basvaran blir huvudvaran med diverse såser och tillbehör till. Ölkorv är gott tycker jag!
- Något som är gott är att marinera lövbiff och torka i ugn. När man sedan på fjället blöter den och steker så blir konsistensen lite annorlunda, men smaken kanon!
- Frystorkat för vegetarianer är ingen höjdare. Vi brukar ha med någon frystorkad middag varje år, inte mer. Jag tycker inte att de med kött i är särskilt goda heller...
Ja, nu tror jag att listan får vara klar. Bör kanske tillägga att vi lagar mat på trangiakök med gasbrännare. Kaffe, té, torrmjölk och liknande lämnar jag utanför diskussionen.
Har sagt det förut: vi spar hellre vikt på kläder och prylar än äter frystorkat en hel vecka. Våra ryggsäckar brukar väga max 18 kg när vi går iväg på en 7-8 dagars vandring med tält. Helt OK tycker vi!
Hoppas nu att ni kommer med många matnyttiga och goda tips!!!!
/Petra
Vårt tjejgäng (där dessutom alla utom jag är vegetarianer) beslutade oss för, efter en horribel upplevelse av en fullkomligt oätbar ostpastasås, att under kommande vandringar lägga lite extra krut på maten. Inte nödvändigtvis kopplat till särskilt mycket mer vikt, utan helt enkelt genom att använda fantasin lite grann.
Detta är vår filosofi:
- Den första dagen/dagarna äter vi en del färska råvaror, som tex rökt fisk, kryddig korv, bacon, vegobullar. Visst gör det att vikten ökar lite precis i början, men vi brukar ändå gå ut lugnt. Det är mycket värt att få en bra start!
Sedan blir det torrmat för hela slanten, men inte mycket frystorkat (läs nedan).
- Man får absolut inte ha för lite godis och fika!!! Vår gyllene regel... Choklad och nötter för energikick, torkad frukt och dextrosol för uppmuntran. Godiset ska räcka så att man kan sitta och mysa på kvällarna och ha något att tugga på till sin kopp med té eller varm choklad med Whiskey.
Här följer nu våra tips som vi antingen hittat på själva eller fått nys om på annat håll. Jag hoppas sen att ni skickar in era höjdare, så att vi får ännu fler!!!
- Till frukost har vi i flera år ätit AXAs färdiggröt med frukt. De har tyvärr slutat tillverka den, men i somras provade vi en liknande variant i form av barngröt med frukt. Helt OK! Annars är välling med russin också bra. Båda förslagen innebär att man blandar direkt i tallriken - att slippa kladdig grötkastrull är mycket skönt!
- Till lunch äter vi oftast soppa (frukt/bär eller grönsak/skaldjur etc) eller kräm. Både till frukost och lunch äter vi grovt fullkornsbröd med mjukost (har ni provat den underbara kräftosten?) till. Bröd är tungt men vi har alltid tyckt att energin man får uppväger det. Dessutom kan fibrerna behövas för att hålla magen igång (det mesta andra man äter är ju ganska geggigt). Ibland har vi ett litet paket knäckebröd med oss också. Skrymmande, men lätt och fantastiskt gott!
- Vi har alltid ett litet paket smör med oss i en tät plastburk. Riktigt smör, som håller. Alternativet är ju olja (för att steka i) men smör gör många såser goda.
- Dessa tillbehör förgyller våra middagar: fetaost (vakuumförpackad-håller länge), jordnötter, pinjenötter, soltorkade tomater (torra som man blöter), torkat renkött, parmesanpulver, kryddor (VIKTIGT!), liten burk senap & ketchup, ibland en liten skvätt pesto, torkad svamp/lök/morötter/potatis (vi torkar själva), buljongtärningar.
- Dessa basvaror varierar vi mellan: snabbmakaroner, couscous, snabbris (de två senare kokas med fördel i buljong), potatismos, rotmos. Någon gång hade vi nudlar, men de är så opraktiskt förpackade. (Varma koppens nudelsoppor är däremot bra).
- Huvudingredienser tillsammans med dessa tjejer blir vegofärs o.d. Annars blir det ofta så att basvaran blir huvudvaran med diverse såser och tillbehör till. Ölkorv är gott tycker jag!
- Något som är gott är att marinera lövbiff och torka i ugn. När man sedan på fjället blöter den och steker så blir konsistensen lite annorlunda, men smaken kanon!
- Frystorkat för vegetarianer är ingen höjdare. Vi brukar ha med någon frystorkad middag varje år, inte mer. Jag tycker inte att de med kött i är särskilt goda heller...
Ja, nu tror jag att listan får vara klar. Bör kanske tillägga att vi lagar mat på trangiakök med gasbrännare. Kaffe, té, torrmjölk och liknande lämnar jag utanför diskussionen.
Har sagt det förut: vi spar hellre vikt på kläder och prylar än äter frystorkat en hel vecka. Våra ryggsäckar brukar väga max 18 kg när vi går iväg på en 7-8 dagars vandring med tält. Helt OK tycker vi!
Hoppas nu att ni kommer med många matnyttiga och goda tips!!!!
/Petra