Litet pannlampstest

Det här var verkligen en intressant tråd!
En bra och billig pannlampa är det inte för ofta man springer över.
Tillverkaren själv hävdar ju tre timmars batteritid, men vad är den i verkligheten? Har du hunnit testa än ute i kylan? Vet du om man kan köpa till extra batteripack?
 
Det vore kul om trådskaparen gör ett likadant test efter några veckors användande, med samma exponeringsinställning och kanske gör lite test på batteritid då det känns mer intressant än rakt ur lådan.
 
Slutdiskuterat för min del.
Jasså?
Om det är gjord i Kina är den bra för där tillverkas Iphone.

Tillbaka till tråden
Det vore kul om trådskaparen gör ett likadant test efter några veckors användande, med samma exponeringsinställning och kanske gör lite test på batteritid då det känns mer intressant än rakt ur lådan.
Varför då?
Tror du verkligen på att MS900-lampan riskerar att mattas efter att ha läst rykten om att så skulle ske med Maglights LED-insats?
Jag förstår dessutom inte hur du från det ryktet om en enda produkt kan skriva
jag hört att många LED lampor har problem med kylningen och då mattas av över tid.
Varför sprida rykten?

Varför inte försöka verifiera detta med egna tester på din egen Supernova-lampa? LEDarna i den drivs ju ganska hårt.
Hur länge har du haft den, eller rättare sagt hur många timmar har du använt den?
Har du några bilder på ljuset när den var ny och då också motsv bilder efter några veckors användande?
Hur mkt varmare blir din lampa när du använder den?

Detta skulle vara intressant att få veta.
DX säljer även ljusmätare. http://www.dealextreme.com/p/digital-lux-meter-with-stand-200000lux-5100


En bra och billig pannlampa är det inte för ofta man springer över.
MS900-lampan är i 1a hand tänkt som cykellampa, som skall monteras ovanpå styret.
Den är till utseendet, och till viss mån även elektriskt, en kopia av den mångfalt dyrare Lupine Tesla
http://www.cykelnetto.se/shop/?artnr=505&cat_id=2135
Men MS900-lampan har blivit såpass populär att den i sin tur har kopierats, kolla tex eBay
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=12...+lumens&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313
Varning: eBay-lamporna skall enl flera av de som har köpt båda varianterna vara av riktigt låg kvalite'.

Det finns också en hel del handlare, även i Sverige, som säljer MS900-lampan till mkt högre pris, kolla tex MILA DXL
http://mila.se/web/folder.asp?folderID=189
eller MJ-CT808-lampan hos http://ledsmi.se/prod-1.html

Tillverkaren själv hävdar ju tre timmars batteritid, men vad är den i verkligheten?
Min MS900-lampa har jag använt i c:a 3,5timmar utan att den slocknade.
Men alla LiION-batterier tappar kapacitet när de åldras, de åldras även när de inte används, och de skall klara c:a 500 laddcykler.

Har du hunnit testa än ute i kylan?
Min egen MS900-lampa har jag främst använt i munusgrader, inga problem med det.

Vet du om man kan köpa till extra batteripack?
DX säljer både batterier och flera andra reservdelar/tillbehör

Adapter för svenska vägguttag: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3529
1m förlängningssladd, behövs när den skall användas som pannlampa: http://dealextreme.com/details.dx/sku.32751
Extra pannlampefäste: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32755
Batteri: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32756

OBS
DX har nu snart sålt MS900-lampan i två år, kvalite'n har förbättrats en hel del under den tiden,
tex har batteriet bytts ut mot en bättre modell, men mkt negativt som finns skrivet om lampan på nätet gäller de tidiga utgåvorna av MS900-lampan.
Det har dessutom kommit flera olika Magicshine-lampor, idag rekommenderar jag MS1000-lampan, som jag länkade till ovan.
http://www.dealextreme.com/p/mj-808...e-1000-lumen-led-bike-light-set-4x18650-57100

Skillnaden mot MS900-lampan är LEDen, MS1000-lampan har den moderna XM-L LEDen, den är både effektivare och har lägre framspänningsfall.
Vilket i klartext betyder att lampan ger mer ljus samtidigt som den inte blir lika varm och även att batteriet räcker lite längre.

Det finns även en mindre, lättare, ljussvagare och billigare lampa, MS200
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.44965
 
Är inte intresserad av att tjafsa språkförbistringar. Att diskutera teknik kan däremot vara intressant. Att jag sa att avmattningsproblemet är något som flera tillverkare plågas med kanske inte var rätt men det har jag ju redan skrivit, att det är möjligt att jag missuppfattat. Det var också därför jag lessnade på att diskutera med dig för du har någon typ av förståndsandikapp som gör att du inte ser helheten i det jag skriver. Ja, jag har sannolikt tänkt fel. Förstår du nu? Men att kylning av LEDs behövs vet du väl och att det inte alltid blir optimal kylning i plasthus vet du kanske också. Då är det en utmaning att få till kylningen. Med en snabb sökning hittar jag åtminstone två referenser och väldigt många lösningar samt påstådda lösningar på problemet.

På jobbet poppar vi LED's på löpande band. Har åtmistone två källor som jag inte kan länka till eftersom jag inte ids skriva ner länken. Har inte gjort några vetenskapliga tester på min lampa. Den är dessutom byggd i aluminiumhus. För mig känns det fortfarande inte orealistiskt att en optisk komponent kan förlora en del av sina egenskaper över tid. Därför hade det varit intressant om någon med resurser kunde göra ett sådant långtidstest. Mycket kan ske med komponentkedjan om den inte är rätt konstruerad.
 
Senast ändrad:
Ja, jag har sannolikt tänkt fel. Förstår du nu? Men att kylning av LEDs behövs vet du väl och att det inte alltid blir optimal kylning i plasthus vet du kanske också..
Du har tänkt mer fel.
Lamphuset till MS900-lampan är i alu.


Har inte gjort några vetenskapliga tester på min lampa men för mig känns det fortfarande inte orealistiskt att en optisk komponent kan förlora en del av sina egenskaper över tid. Därför hade det varit intressant om någon med resurser kunde göra ett sådant långtidstest. Mycket kan ske med komponentkedjan om den inte är rätt konstruerad.
Om du nu är intresserad av den ev mattningen hos LEDar, vilket inte är samma sak som att de går sönder, varför inte testa den själv?
På din egen lampa.
Det behöver ju inte vara vetenskapligt (vad du nu menar med det?), det räcker väl med vanliga mätningar.
Det enda du behöver är en ljusmätare, som jag redan har länkat till.


Redigerat pga tillägg från Fotogennissen.
 
Har ingen lust att köpa ljusmätare. Har inte heller någon kamera som går att göra rättvisa prover med. Enda referensstället jag har är en tunnel utan ljus. Sen edtierade jag in att Supernovan har aluminiumhus vilket ska kyla bättre. De allra flesta konstruktioner tappar prestanda över tid. Mest en fråga om hur fort de tappar. Dagar? År? Med vetenskapligt menar jag på objektiv grund. Data, bilder, jämförande prov.

Sen trodde jag att det var fler lampor än Ms900 i testet som någon annan än du har gjort. Det finns många lampor med plasthus och jag diskuterar lite mer generellt. Dessutom är det inte säkert att ett aluminiumhus kyler bra, utan jag skrev att det ska kyla bättre.
 
Senast ändrad:
Hoppsan, här var det livat!

Nu har jag precis testat lampan på en kort cykeltur och som väntat var ljuset mycket bra. Jag ser fram emot att testa den under löpning i skog och på stigar. Vi får väl se när det blir läge nästa gång för det är ju ganska ljust på kvällarna redan nu.

Tack HåkanC för länkar till batterier, kablar, adaptrar mm.

Jag har inte testat batteriets påstådda tretimmarsgräns och jag har inga planer på att göra det. Jag har inte heller tänkt att testa varken lampans eller batteriets prestanda över tid. Skulle prestanda försämras så pass mycket att det stör så skaffar jag väl ett nytt batteri, det är inte svårare än så. Den dagen batterierna är uttjänta räknar jag med att det finns bättre och billigare att tillgå. Originalbatterierna har inget magiskt i sig, det är vanliga lithiumbatterier som kan köpas snart var som helst. Som vanligt gäller: Kolla Ebay för bra pris.

Var sams nu pojkar!

Anders
 
@ håkan Du var verkligen på hugget.

Efter att googlat i 3 sek hittade jag detta, och det ger ju stöd för att din kompis har lite rätt:

Temperaturkänslighet: Lysdioderna är känsliga för omgivande temperatur och särskilt för värme. Ljusstyrkan (d.v.s. verkningsgraden) varierar med diodens temperatur och de kan lätt överhettas om de inte kyls ordentligt. Lysdiodernas värmeutveckling är en av deras nackdelar, men genom att kontrollera och följa deras specifikation så kommer de inte bli överhettade om de inte drivs utanför specifikationen. De lysdioder som kräver kylning kommer att överhettas om det inte används någon kylning. Att överanvända lysdioden i höga omgivningstemperaturer kan överhetta den och förkorta dess livslängd. Adekvat temperaturreglering krävs för lång hållbarhet. Detta är extra viktigt när det gäller användning i bilar, medicinsk apparatur och militär användning där dioderna behöver fungera tillförlitligt i stora temperaturskillnader utan att gå sönder.

Och angående Kineser så är de ett utvecklings land EXAKT som din polare skriver. Industrin växer så att de knakar där borta och de har problem i många branscher att hålla kvalliten.
Ta point 65 som exempel. Viljan finns men inte alltid kunnandet. OCH som vilket land som helst som växer för fort så blir förfrågan större än möjligheten att leverera, det löser man genom att tillverka fortare och det kan leda till sämre kvallite.
 
Efter att googlat i 3 sek hittade jag detta, och det ger ju stöd för att din kompis har lite rätt.
Om det är FotogenJanne du kallar min kompis så verkar det som endera du, eller jag, har missförstått hans mattningspåstående.

Att en LED blir varm (het tom) och att den då lyser svagare och att den även kan gå sönder när den blir överhettad är inget vi är oense om, jag skrev själv om det redan i inlägg #9 i den här tråden
http://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=532053&postcount=9
Det framgår även i databladen för LEDen i MS900-lampan (P7) att ljusmängden minskar med ökande temperatur, kolla själv http://www.acriche.com/en

Men som jag tolkar FotogenJannes påstående om mattning är att även efter att LEDen ha svalnat av så kommer den nästa gång, eller åtminstone efter några veckors användande, att lysa svagare vid samma ström och samma temperatur.
Det är enl mig ett felaktigt påstående.
Jag tycker att FotogenJanne själv borde verifera detta påstående med sin egen LED-lampa,
men han vill att ngn annan skall göra det åt honom.

OK?

Industrin växer så att de knakar där borta och de har problem i många branscher att hålla kvalliten.
Ta point 65 som exempel. Viljan finns men inte alltid kunnandet.
Tyvärr, ett (eller några) enstaka exempel gör inte att man kan generalisera om kvaliten på ett helt lands industriproduktion.
 
Ledx Cobra

Nu har jag kört Ledx Cobra under en vintersäsong på både cykeln och på huvudet och är mycket nöjd. Denna lampa finns med i ett test. Ok, den är inte billig, men man får ju vad man betalar för. Med halvljus har jag kört det stora batteriet i de utlovade 7 timmarna.
/Niklas
 
Externt batteri till Philipslampan

Philipslampan
ser klart intressant ut Håkan.
och
Någon nackdel som du ser det?

Jag svarade


Den största är den korta lystiden.
Den är angiven till 2-timmar, men för mig blir den mer 1:40 - 1:45
och
Det är iofs enkelt och billigt att modda lampan för ett externt batteri

Nu har jag moddat Philips-lampan med ett externt 7,4V/4800mAh LiION-batteri, dvs battteriet från min MS900-lampa

Här syns lampan, batteriet och de delar som behövdes ovanpå databladet för DC-DC omvandlaren.
Delar_for_extbatteri.jpg

Elektroniken i lampan kräver att batterispänningen är mellan 4-6,1V, därför valde jag en 5V DC-DC omvandlare
http://www.dealextreme.com/p/vmp3202-5v-high-efficiency-dc-dc-module-47815
Den är mkt effektiv och blir inte alls varm. Totalt kostade delarna under 70SEK

Så här blev resultatet
Fardig_lampa.jpg

(Lampan är upp och ned på bilden)

Än har jag inte testat lystiden, men den borde bli >5 timmar med MS900-batteriet.
 
Liknande trådar

Liknande trådar