Helt rätt Thure. Alla knivar är kompromisser! Så här skrev jag i en gammal knivdiskussion här på forumet 2001:
"Att en kniv är vass innebär inte automatiskt att den passar för ett specifikt arbete. Det är därför det finns köksknivar, täljknivar, överlevnadsknivar, fällknivar osv. I stort sett alla knivar kan bli vassa men för att optimalt kunna utnyttja dem till ett visst ändamål, skall de vara designade därtill.
Oftast har detta att göra med bladgeometrin (planslipning, skålslipning, chiselslipning, längden, bredden och tjockleken på bladet), greppets utformning, samt bladstålet. En kolstålskniv passar följaktligen inte så bra till att filea fisk med även om bladgeometrin är OK. En Morakniv passar pga sin bladgeometri inte till att skära ut tunna skivor ur en mjuk brödlimpa och en fällkniv med oftast kort bladlängd är i stort sett värdelös i köket (mening: som ersättning för en kockkniv). En kökskniv passar inte till att tälja med, en filékniv är inte bra till att tälja med, en täljkniv är inte anpassad till att laga mat med och en överlevnadskniv är inte bra till att filea fisk med. Allt pga designen."
~Paul~