Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Kan instämma i detta med att spänna fast spön, (skaffa ett plaströr till spöna om de ska spännas fast. Finns billiga att hitta, Al-rören är i regel lite tunga men bra vid biltransporter.) Minns det som igår när jag jumpade en jokk i Kebnekaise fjällen, vid landningen kom ryggan farande över huvudet (häftbältet inte spänt), krack spötopp av, inge bra.
Vill slå ett slag för snusnäsduken, kan användas som:
halsduk, mössa, solskydd, handduk, trasa, grytlapp, mitella, tryckförband, påse, örngott och massor av andra saker jag glömt.
Skölj ur i bäck eller sjö, torkar relativt snabbt pga det tunna tyget.
Tyvärr är den lätt att tappa om man knyter den på ryggan, sy en ögla genom att vika in ett hörn en bit och sy fast så är det lättare att få den att sitta kvar.
Vill slå ett slag för snusnäsduken, kan användas som:
halsduk, mössa, solskydd, handduk, trasa, grytlapp, mitella, tryckförband, påse, örngott och massor av andra saker jag glömt.
Skölj ur i bäck eller sjö, torkar relativt snabbt pga det tunna tyget.
Tyvärr är den lätt att tappa om man knyter den på ryggan, sy en ögla genom att vika in ett hörn en bit och sy fast så är det lättare att få den att sitta kvar.
Tack Claes för filen du gjort. Den underlättar verkligen, när man vill leta efter något tips.
Jag ökar på med två tips:
Vid isättning av markpinnar har jag sedan några år tillbaka använt en liten träplatta (plywood), i handflatan för att spara skinnet i "kontorshänderna".
Plattan är 6-7 cm i diameter och är försedd med en snodd att fästa runt handleden så jag inte ska tappa den så lätt.
Jag vandrar med två stavar av teleskoptyp. Vid vad i
knädjupt, starkt strömmande vatten känner jag mig litet
osäker med en stav i vardera handen. Då fäster jag ihop stavarna med två spännremmar, och får på så sätt en betydligt stadigare stav. Givetvis är båda stavarna förlängda maximalt.
På huvet är det bra att ha en hatt typ "Beppe" eller liknande med brätte. Speciellt om man har öron som en vingmutter. Solbrännda öron är inte speciellt kul. Talar av egen erfarenhet. Kepa var inte bra för mina öron...
Ett litet men viktigt tips: Har tidigare sett tipset att man kan skippa tvål och ta med deo istället Kanske det bara gäller kortare turer.
Om du tar med deo se till att prova den innan, jag hittade en fin liten deo men tyvärr orsakade den klåda. Tur att jag även hade tvål...
Disksvamp behövs sällan- mossa, gräs går bra att diska med. Om något fett tillagats-koka upp lite vatten.
Taflonkastrull gör att gröten lossar lätt vid diskning.
Ryggors isyxefästen är ofta bra för fiskespön.
C.a 10-15 cm långa slingor mellan tältpinne och tält är bra om pinnarna behöver säkras med sten vid stark vind.
Ska du ta dig igenom ett område där terrängen bara består av stora block så man får småklättra sig fram, är en halvmeter lång "vandrarpåk" bra att ha.
Ska du någonsin få den där vargen, björnen, järven, lodjuret mfl. på kort- ha kameran tillgänglig, alltså inte i ryggan eller i tältet, utan i fickan eller något lättåtkomligt yttre fack på dig.
Jag tillhör dem som föredrar att vada med kängorna på och har alltså ofta blöta kängor. Det är sällan kallt under själva vandringen men händer det att de är djupfrysta på morgonen då man ska ta på dem. Då kokar jag upp några deciliter vatten och häller det i kängorna innan jag packar ihop det sista. Då är det varmt och mysigt att sticka ner fötterna i kängorna och fötterna får snabbt upp värmen då man börjar gå.
Om man äter Clarityn så blir myggbetten små och kliar nästan inte alls.
Keps är inte bara bra i solsken. När det regnar och blåser är det skönt att ha en keps under jackans luva. Den hårda skärmen gör att luvan håller formen bättre, man får bättre sikt och slipper får regnet i ögonen.
Tigerbalsam köps i liten & lätt burk. Väldigt skönt att ta på ömmande axlar och vader. Har man tur kan man få den inmasserad av vänlig vandringskamrat.
Den vidöppna gylfen är ju åtgärd nr 1 för att förhindra infanterield (kanske inte med dinglande kyrkklockor. Det är nog åtgärd 5 eller 6)
Vilket osökt får mig att skriva ner vandringsventilationstipsen:
• Som sagt: öppna gylfen när du går!
• Kombibrallor 1: Öppna benens dragkedjor till hälften, så ökar ventilationen kring benen, med bibehållet skydd mot vegetation och väder.
• Kombibrallor 2: När du "cabbar ner" dina kombibrallor, strunta i att böka med ta av dig de lösa benen, utan rulla ner dem i strumporna istället. Då är det lätt att dra upp och sätta på benen igen när man pausar.
Claes!
Kan man inte göra en html-sida istället för PDF? Då är den snabbare att nå!
En sak som jag inte testat förrän denna sommar är att skippa kalsongerna helt och hållet.
Jag hade med ett par badbyxor/shorts som funkade som kalsonger också. Av en slump testade jag att gå endast i byxorna, utan underplagg. Detta verkar ganska etablerat bland ultralätta vandrare, men jag hade tidigare klassat det som lite väl extremt.
Som så mycket annat som rör ultralätt utrustning så kan jag bara säga "don't knock it until you've tried it". Har man problm med infanterield så borde det vara en hjälp. Och det är ju lätt att testa i 10 minuter. Gillar man det inte så.....
Jörgen