År sedan jag skrev på detta forum och sedan dess har det blivit en hel vandrande i fjällen såväl på sommaren som på vinter och vår. Mina tips är enligt följer:
1. Lär inte bara känna din utrustning innan du beger dig ut i fjällen utan vet hur du nyttjar den på bästa sätt.
2. Jag skriver packlistor och har sparat samtliga sedan min första ensamfjällvandring, då var jag 16 år och det är alltså nästan 17 år sedan. Efter varje vandring kommer jag på någonting man kan stryka men även tillägga (med ny teknik och allt) - gör man det slipper man väga utrustning i handen och fundera på om jag kommer att använda denna pryl/plagg etc eller inte. Men med detta sagt så lär man sig aldrig fullt ut
3. TERMOS TERMOS TERMOS!!! Oavsett om jag bär tungt och länge i fjällen eller speedmarschar Fjällräven Classic på tid och med lätt utrustning så hänger ALLTID min termos med. Laga mat/frystorkat går fortare om jag bara stannar för att dra i mig varm energi och slipper därmed slita upp packningen för att komma åt köket alt fylla "grönpåsen" med varmt vatten och fortsätter sedan vandringen 1-2km innan jag äter. En termos kan erbjuda snabb tillgång till kaffe eller té. En termos kan fungera som ett element inuti sovsäcken när jag prioriterat låg vikt istället för isolerande egenskaper och därmed vikt. En termos ger mig ett extra mål varm mat om köket går sönder, går upp i atomer eller genom universums nyck förpassas till en annan dimension. Termos är i min värld bra skit, men då har jag för vana att sätta den i arbete.
4. Man klarar sig med lite extra kläder och förstärkningsplagg om man upprättar bra rutiner som är lätta att följa. Jag kör alltid efter principen "1 omgång torra och 1 omgång våta". Dvs har lättare plagg som jag enbart använder i förläggning under torra omständigheter (inuti tältet/absiden/under klar himmel) som övrig tid alltid är packad i vattentät påse. Den blöta omgången (som kanske aldrig blir blöt) är den omgång kläder som jag vandrar i och den tar jag aldrig in i tältet utan hängs med fördel i absiden (hindra fukt och kondens i tältet från blöta plagg). I absiden så kan den bli blöt av kondens eller kanske aldrig torkar helt men den fukt och väta som dom plaggen har i sig värmer jag upp med kroppsvärme och arbete när man river förläggning eller vandrar. Alltid en extra omgång vandringssockor.
5. Vid minusgrader så har jag förstås en sovsäck för ändamålet så jag slipper ligga och sova påbyltad i den men jag kryper alltid ned i sovsäcken med min torra omgång kläder och klär sedan successivt av mig i sovsäcken allt eftersom luften i den värms upp......förslagsvis med hjälp av en TERMOS eller Varm Vattenflaska! Mer kläder = mindre luftspalt = sämre isolation.
6. Utöver "torr omgång och våt omgång kläder" så har jag alltid 1 par extra vandringssockor och 1st tajta vandringskalsonger med mig.
7. Regnkläder har sedan länge ersatts av skalplagg.
8. Hitta en lösning på din ryggsäck så att du kommer åt vattnet utan att behöva ta av dig ryggsäcken. Det är då troligare att du dricker mer än vad du annars skulle göra och på så sätt förhindra uttorkning.
9. Gör ryggsäcken vattentät på insidan med hjälp av modell stor vattentät packpåse eller dubbla sopsäckar modell blå. På så sätt kan du skippa tältpåsen och därmed utnyttja packutrymmet bättre.
10. Ha så lite utrustning som möjligt fast spänd utanpå ryggsäcken. Saker kan lossna, hamna snett eller på annat sätt oroa dig att saker och ting trillar av. Underlättar även när regnskyddet skall på ryggsäcken och minskar risken för att vatten kommer in. Jag brukar exempelvis packa ned mitt liggunderlag stående i ryggsäcken "utpressat" mot kanterna så att det bildas ett packutrymme i dess mitt.....stabiliserar upp packutrymmet och får allt att se symmetriskt och professionellt ut
detta fungerar dock inte med alla ryggsäckar och liggunderlag.
11. Packa inte mer köksutrustning än vad du behöver. Själv lever jag uteslutande på frystorkat modell "grönpåse" eller "norgepåse". Köket används endast till att koka vatten och utöver det käkar jag nöt- och fruktblandning och en och annan bar. Nescafé finns förstås med i packningen tillsammans med vikkåsa. Således klarar jag mig ett litet och smidigt kök på 0.8 liter.
12. Resorb vid långa eller intensiva turer.
13. Planera din vandring utifrån vattentillgång och hör med andra vandrare som kommer från motsvarande håll om vattentillgången efter leden. Säkerställ att du åtminstone vandra 2 mil utan ytterligare tillgång till vatten.
Slut på tips för nu! Tar gärna emot kritik eller ytterligare idéer.