Ja, det finns ju kurser som av de flesta människor skulle kunna kallas matte utan att de för den skull hålls av institutionen för matematik. Inte minst för att man ju läser matten för att kunna kunna ta sig igenom dem. Mekanik, numerisk analys, hållfasthetslära till exempel.
Men såna kurser är ju inte mattekurser och ska inte räknas in i mattepoängen. Jag är intresserad av ren matematisk teori, intresserad av bevisen. Egentligen anser jag att man ska undvika att använda en sats som inte förstått beviset på. Det är ju teorin som är intressant. Att räkna på och använda satserna, överlåter man åt ingenjörerna.
När jag gick på KTH var den kurs som hade högst matematisk status en ekonomikurs (Stokastisk analys och kapitalmarknadsteori tror jag den hette)
Lustigt att en sån kurs kunde ha så hög status på ditt program. På mitt KTH program läste jag en ökänd mattespecialisering med riktigt svåra mattekurser. Jag och min kompis, är faktiskt de första någonsin på KTH, som klarat av såna mattekurser. Vi kunde vara 30 studenter på en sån kurs, och på slutet var det typ jag och min kompis, samt doktoranderna kvar. Det var alltid så. Jag och min kompis klarade oss med ett nödrop. Vi fuskade dock, hittade en del av svaren (bevisen) i forskningsartiklar i matematik, och i tunga matteböcker. Men det accepterade vår lärare.
En sån där tillämpad kurs i stokastisk analys hade inte vidare hög status på mitt program. Helst ska det vara ren matematik, inte tillämpad. Och, jag gillar inte såna kurser i stokastisk analys eftersom det är ju typiskt bara blaj. Ska du verkligen förstå vad som händer i den stokastiska analysen, så måste du läsa mycket matte såsom Lebesgue integraler och sånt. Och man skippar vanligtvis allt sån teori och bara handviftar och slätar över alla detaljer när man läser stokastisk analys ur ekonomiskt perspektiv. Egentligen ska de matematiska förkunskapskraven vara mycket höga, kräva D-nivå. Men typiskt, efter en sån finanskurs, så har man inte lärt sig något om bevisen eller teorin, man har bara applicerat satserna på finans. Mao, är det ingen tung mattekurs, utan snarare tillämpat flum.
Då kan du ju förklara vad finansiell risk är för kebabberts systerdotter (?).
Nja det behövs inte, min systerdotter har koll på sånt. Bl.a. tentade hon av mattekurser i universitetet när hon läste på gymnasiet och har läst matematisk statistik program på ett av de allra högst rankade univ i England, och även läst finanskurser på Harvard. Det var min flickvän som inte hade koll på risk, men flickvännen läser på Handelshögskolan så det är ju förståeligt.
Men jag har förklarat vad risk är så det är inget problem längre.