Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen säger upp STFs stugavtal

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
När man diskuterar de här frågorna så är det bra att ha spelplanen någorlunda klar för sig. Oavsett vad man tycker om rennäringen, så är den inskriven i regeringsformen och reglerad i rennäringslagen och har således ett väldigt starkt lagligt stöd. Dagens situation har också sin grund i hur staten historiskt behandlat rennäringen från den första rennäringslagen 1886 då staten införde det som kom att bli dagens samebyar. Även begrepp som urminnes hävd och hur det har tolkats, juridiska prövningar som skattefjällsmålet och Girjas-domen samt ökat tryck om att ratificera ILO 169 påverkar dagens situation. Det hela är väldigt komplicerat men berör ju i grunden förhållandet mellan samerna och svenska staten och marker som samerna utifrån urminnes hävd har rätt att nyttja för bland annat renskötsel.

När det gäller renar och hur lättstörda de är så beror det mycket på när under renskötselåret man avser. En känslig period är under vårvintern och våren/vårsommaren i april-maj och större delen av juni då vajorna är dräktiga och kalvarna föds/är nyfödda. Renarna har då också genomgått en lång vinter och behöver äta upp sig. Under vårvintern är det vanligt att länsstyrelsen utlyser tillfälliga skoterförbudsområden. En annan känslig period för störning är innan kalvmärkningen i slutet av juni, början av juli då renarna ska samlas inför märkningen. Samebyarna i norr brukar gå ut med info där de uppmanar besökare att vidta försiktighet, eller undvika vissa områden/dalgångar i t ex Sarek, under den tid kalvmärkningen pågår. Sedan följer en period som är lugnare tills mitten av september då man genomför den årliga sarvslakten. Även då samlas renarna ihop och störningar som leder till att en hjord skingras kan leda till ganska mycket av merarbete för renskötarna. Vid sarvslakten sker det största slaktuttaget under året. Under vintern kan vissa områden vara känsligare, t ex kan renskötarna ha samlat hjordar i vissa områden i renbeteslandet för att underlätta stödutfodring som vissa vintrar behövs.

Ekonomi är förvisso intressant, men kanske ämne för en annan tråd. Det man kan konstatera är dock att det inom de flesta näringar finns alla möjliga typer av stöd. Investeringsstöd, stöd till biodlningar, arealstöd, kompetensstöd för företag verksamma på landsbygden und so weiter. Det finns heller ingen studie som tar hänsyn till exempelvis den samiska kulturen varumärkesvärde. I norra Sverige är samisk kultur en av de viktigaste reseanledningarna för besöksnäringen (medan vandringsturism utgör en ganska liten del). Malmö stad är f ö den största bidragsmottagaren i det kommunala utjämningssystemet där 25% av de kommunala inkomsterna utgörs av utjämningsbidrag. Men nu är som sagt inte ekonomin relevant. Rennäringen skulle kunna omsätta noll kronor, det är inte det som ligger till grund för att den är inskriven i grundlagen.

Med det sagt, så tycker jag förstås det är trist att en omtyckt stugplats försvinner och jag har ingen detaljkunskap om situationen i Jämtland, men området kommer ju inte vara avlyst. Man har väl dock bedömt att de åtgärder man nu genomför kommer minska besökstrycket i ett område som man - rätt, eller fel - bedömt som känsligt för rennäringen.
 
En sista personlig reflektion:
Jag undrar hur många av er som har varit aktiv i denna tråden har faktiskt varit i fjällen i Jämtland på sistone? Inte många gissar jag. Då hade ni nämligen sett slitaget på stigarna och på flera platser utanför stigarna och förstått att nuvarande besökstryck i kombination med nuvarande sättet att använda fjällen (cykling, långdistanslöpning, kiteskiing, toppturandet, restaurangmiddagar, etc) inte är hållbar i längden.

För vem och vad är det inte hållbart??

Något djurliv av värde existerar inte i den jämtländska fjällvärlden överhuvudtaget.
Så vad är det som inte är hållbart??

Att en stig blir större?
 
Den där samebyn skulle behöva en kommunikationsstrateg... Det är inte första gången de landar fel... I det här läget skulle de behöva gå ut med någon form av goodwill, visa kärlek till alla friluftsintresserade svenskar och uppriktigt uttrycka förståelse för alla känslor som det här väcker hos alla som har minnen knutna till de här trakerna.

Varför skulle de visa kärlek till nått de föraktar och mer eller mindre hatar?
Kommer inte att hända.

Hela rennäringen har landat fel. Och det är Sveriges fel. Det krypande regering efter regering håller på med är förkastligt. Dessutom på skattebetalarnas beskostnad. Det är vi som står för subventionerna till rennäringen.
Vi betalar alltså detta vansinne.

Vi betalar för lokal utrotning av Varg i hela Norra Sverige. Vi betalar för massdecimering av rovdjur i hela norra Sverige. Vi betalar för tamboskap i den vilda naturen framför just en vild natur.

komplett vansinne såklart.

Då kan man ju tänka sig att man också skulle känna sig välkommen till de områden man faktiskt stödjer och betalar för.
Men icke...
 
Senast ändrad:
Min gissning är att det som sliter mest på stigarna i området är vanlig vandring men det är som vanligt ofta nya aktiviteter som får skulden och ses som problemet.

Men tycker också att det med slitage oftast är väldigt överdrivet om man faktiskt tänker på naturen.
 
Min gissning är att det som sliter mest på stigarna i området är vanlig vandring men det är som vanligt ofta nya aktiviteter som får skulden och ses som problemet.

Men tycker också att det med slitage oftast är väldigt överdrivet om man faktiskt tänker på naturen.

Det där är ju bara ett svepskäl för andra intressen.
Självklart är det inget slitage av värde. Det enda slitaget är stigen. Och den utgör väl 0,0000001 promille av hela ytan?

Samtidigt som rennäringen åker fyrhjuling bredvid och gör ett spår som syns i "decennier"...
Vilket inte är ett problem för slitaget. Men stigen... :)

Blir ju bara löjligt att prata om slitage på en yta vars 99,9999% överhuvudtaget inte har något slitage av värde.

Ungefär samma fenomen som att en gruva som utgör samma minimala yta av helheten skulle vara ett problem för hela rennäringen i Norra Sverige.

Pajasargument.
 
Slitage argumenten kommer också ofta upp i andra sammanhang och det är ju många som tar upp det här på forumet också, både i denna saken och vid andra tillfällen.
 
När man diskuterar de här frågorna så är det bra att ha spelplanen någorlunda klar för sig.
Ja, det du skriver stämmer säkert och det är därför jag tycker många kommenterar är rätt konstiga.

Så är situationen nu, det ser ut att gå ännu mer rennäringens håll men jag hoppas att man kan se på det mer objektivt i framtiden och faktiskt komma fram till lösningar som tar hänsyn till fler intressen.
 
Jag tycker det är en mycket bra kompromiss förutom att Gåsen stänger.

Det behöver minskas på antalet besökare till triangeln och Helags, utan restauranger kommer många att skippa den utflykten.

Kvar blir vi som älskar fjällvandring med eller utan serverad mat.

Alternativet hade varit att stänga ner helt eller begränsa allemansrätten och då är det här mycket bättre.

Man skulle aldrig ha byggt restauranger från början så hade vi sluppit besökstrycket
 
Det behöver minskas på antalet besökare till triangeln och Helags, utan restauranger kommer många att skippa den utflykten.

Man skulle aldrig ha byggt restauranger från början så hade vi sluppit besökstrycket

Nope, håller inte med. Finns inget problem med antalet besökare eller slitage eller störda renar, problemet är sura samebyar och en sur Länsstyrelse. Det är viktigt att alla har tillgång till fjällen och friluftsliv, och att även icke-Sarek-vandrare får möjlighet.
 
Nope, håller inte med. Finns inget problem med antalet besökare eller slitage eller störda renar, problemet är sura samebyar och en sur Länsstyrelse. Det är viktigt att alla har tillgång till fjällen och friluftsliv, och att även icke-Sarek-vandrare får möjlighet.
Att man får laga sin egen mat i självhushållet är inte att exkludera någon … bara restaurangen som stänger, inte butik & självhushåll.

Om friluftsintresset dör av att inte får serverad mat så var man inte speciellt intresserad från början.

Jag har gått minst två vandringar per år i Jämtland de senaste 7 åren och lederna blir bredare & bredare med mer & mer sten, som kommer fram när vi vandrare nöter bort jorden.

Ett bra exempel på vad jag vill slippa se är Kungsleden mellan Singi & Sälka … på vissa ställen 8-10 meter bred med bara sten, och blir bara bredare då folk går på kanten för att slippa sten och då nöter fram ännu mer sten.
 
Vad är det egentligen som är problemet med vandringen i Sylarna om man tar bort problemet med att den stör tamrenar? Vad förstörs? Vad störs?

De som inte vill möta folk kan enkelt vandra i andra områden. Skulle tro att det kan vara tillräckligt att gå i österut från Storulvån.

Förstår bara inte varför det ska vara så problematiskt med populära områden. Nu har jag inte varit i Sylarna men har de senaste åren varit på Preikestolen, Romsdalseggen, Åreskutan (med en massa folk och helt själv, på och utanför stigar). Alla fina turer med mycket folk, slitage och erosion är kanske på nivå med en grusväg med tanke på förstörelse.

Har förövrigt också varit på många andra turer, ofta utan att möta en människa.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
stfturist Ny markupplåtelse för STF i Jämtland/Härjedalen Svenska Turistföreningen 44

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg