Kökskniv med fodral (att ta med)?

Eärendil; sa:
Har du själv någon kniv i Talonite? Vad skulle han ha för kniven 1999?
[/QUOTE]Jag har inte någon kniv i talonite. Lite för mjukt för min smak. Finns förstås fördelar - den rostar inte. På den tiden skulle han ha ca 2000 kronor för en TTKK i CPM S60V.

~Paul~
 
Re: Re: sidospår i kniveriet

dePaul; sa:
mountainfox; sa:
Det är fantastiskt underhållande varje gång någon bara viskar ordet "kniv" här på utsidan (för att inte tala om tarp & tält
Vi kan kanske göra två flugor på smällen :)

Vilken kniv skulle du använda för att strimla den fördömda tarpen?

~Paul~

Väl bekomme! Sade jag att sprayen måste vara fettfri? Hela idén är att befria kretsarna från det som kortsluter dem. Fråga i affärn om du är osäker.

Till din fråga ovan: Min goa hederliga gamla Normark Super Swede!! :) (som jag förmodar är EKA Swede-nånting numera). Verkar vara outslitlig... haft den i snart 15 år nu. Jag vågar inte ens andas om vilket stål det är i den.. :)

(jag kommer få äta upp det här den dagen jag får lust att prova en tarp)
 
Re: Re: Re: sidospår i kniveriet

mountainfox; sa:
1. Väl bekomme! Sade jag att sprayen måste vara fettfri?

2. Min goa hederliga gamla Normark Super Swede!! :) (som jag förmodar är EKA Swede-nånting numera).

3. Jag vågar inte ens andas om vilket stål det är i den.. :)

(jag kommer få äta upp det här den dagen jag får lust att prova en tarp)
1. Tack än en gång Alek. Jag skall trycka på det i affären.

2. Jag äger också en Normark Super Swede. Det är i grund och botten en EKA Swede 82 med den skillnaden att Normarkkniven har svarta plastskollor med Normarks logo, medan 82:an har bubingaträ (hårt afrikanskt ädelträ) som skollmaterial.

Både EKA- och Normarkversionen tillverkades samtidigt sida vid sida. Normark beställde helt enkelt den här kniven av EKA fabriken enligt deras specifikationer.

På Normark modellen står det Super Swede med stora bokstäver på bladet medan på Ekorna står det ingenting. Båda har texten EKA Sweden på releaseknappen till bladlåsningen.

Om man studerar Normarks plasthandtag så kan man konstatera att formen är exakt lika den på 82:eek:rna. Man ville spara in lite pengar här. Bubinga är avsevärt dyrare än plast.

3. Sandvik 12C27 i både Ekan och Normark. Har för mig att värmebehandlingen är lite annorlunda i Normarkknivarna. Resultatet är ett något mjukare stål. Det här skulle dock inte Normark erkänna om du frågade dem ;)

Normark har högglansfinish på bladet medans EKA bytte för några år sedan och har idag en ganska tråkig matt finish. Personligen föredrar jag högglans eftersom det förstärker korrosionsrestensen.

Jag är inte så säker på att en Super Swede är den lämpligaste att strimla en tarp med. Kniven har nämligen en alldeles för brant vinkel mellan slipfasen och kroppen. Detta är en rejäl bromskloss. Jag skulle nog i stället grabba tag i en ganska tunn, flatslipad kniv med en rejäl längd och striglad, högt uppdragen egg :)

~Paul~
 
nästan inte sidospår längre..

dePaul; sa:
2. Jag äger också en Normark Super Swede. Det är i grund och botten en EKA Swede 82 med den skillnaden att Normarkkniven har svarta plastskollor med Normarks logo, medan 82:an har bubingaträ (hårt afrikanskt ädelträ) som skollmaterial.

Tack för info, men är det inte mer som en Swede 92? Tycker bladet på 82:an ser för kort ut.

visa.htm

(http://www.utsidan.se/medlem/album/visa.htm?ID=16121)

(Notera den snygga 3mm's fångstlinan.. :) )
Tror nog den kniven klarar lite sil-nylon eller vad det heter:)
I vilket fall, jag vet att trådskaparen gärna ville ha en mer "riktig" kniv, men den här har jag lagat mycket mat med och täljt en hel massa trä och kapat massor med tross. Kanske inte det bästa till en stor palsternacka eller stycke kött, men det går..
 
Re: nästan inte sidospår längre..

mountainfox; sa:
Tack för info, men är det inte mer som en Swede 92? Tycker bladet på 82:an ser för kort ut.
Bladet på 92:an och 82:an är identiska. Skillnaden är att 92:an har ett gummihandtag medan 82:a har ett bubinga dito. 82:an är dyrare.

~Paul~

PS ser inte din bild Alek!
 
Ok, jag har lagt in din bild. Här är den:

NormarkSuperSwede.jpg


Jodå, visst skulle den klara av tarpen, jag menar bara att det finns mer lämpliga knivar tilll det.

Ja, fånglinan ser bra ut. Vad är det för material och var köpte du den?

Lägger till några länkar så du kan leka med diverse knutar/knopar till dina knivar :)

http://www.layhands.com/knots/knots_decorative.htm

http://www.chineseknotting.org/button/

http://www.folsoms.net/knots/

http://www.boondoggleman.com/

Håller med, Super Swede är en bra allroundkniv :)

~Paul~
 
Re: nästan inte sidospår längre..

mountainfox; sa:
dePaul; sa:
2. Jag äger också en Normark Super Swede. Det är i grund och botten en EKA Swede 82 med den skillnaden att Normarkkniven har svarta plastskollor med Normarks logo, medan 82:an har bubingaträ (hårt afrikanskt ädelträ) som skollmaterial.

Tack för info, men är det inte mer som en Swede 92? Tycker bladet på 82:an ser för kort ut.

cpic454c6cc726c19.jpg


http://www.utsidan.se/medlem/album/visa.htm?ID=16121

(Notera den snygga 3mm's fångstlinan.. :) )
Tror nog den kniven klarar lite sil-nylon eller vad det heter:)
I vilket fall, jag vet att trådskaparen gärna ville ha en mer "riktig" kniv, men den här har jag lagat mycket mat med och täljt en hel massa trä och kapat massor med tross. Kanske inte det bästa till en stor palsternacka eller stycke kött, men det går..

gör man så här blir det roligare för andra att läsa
 
dePaul; sa:
Ok, jag har lagt in din bild. Här är den:

NormarkSuperSwede.jpg


Jodå, visst skulle den klara av tarpen, jag menar bara att det finns mer lämpliga knivar tilll det.

Ja, fånglinan ser bra ut. Vad är det för material och var köpte du den?

Lägger till några länkar så du kan leka med diverse knutar/knopar till dina knivar :)

http://www.layhands.com/knots/knots_decorative.htm

http://www.chineseknotting.org/button/

http://www.folsoms.net/knots/

http://www.boondoggleman.com/

Håller med, Super Swede är en bra allroundkniv :)

~Paul~

Tack för länkar! & eeh... bild. Ser ingen skillnad på våra taggar, förutom små/stora bokstäver, så den gick t om datasnubben bet på.

Nu är det en vanlig råbandsknop, den måste säkras för att den garanterat ska hålla, för materialet är syntet. Snöret är av samma typ & material som sån där klätterlina; tunnare bara. Den kommer från antingen Friluftsland eller Fjeld og Fritid i Köpenhamn (eller rentav Spejder Sport -- det finns tre butiker på samma gatstump).

Oh, yes, ifall du eller någon annan ger sig på innandömet av en dator... Backup!! Alltid! Före man gör nåt. Och för övrigt alltid annars också (om man är rädd om sina filer, vill säga).
 
mountainfox; sa:
Oh, yes, ifall du eller någon annan ger sig på innandömet av en dator... Backup!! Alltid! Före man gör nåt. Och för övrigt alltid annars också (om man är rädd om sina filer, vill säga).
OK, skall ske. Jag har det mesta ute på nätet. Har lagrat nästan allt där; bilder, musik, länkar ja det mesta.

~Paul~
 
-PaTRiC-; sa:
dom ser lite konstiga ut, jag har svårt att se hur man snabbt skall kunna skiva när spetsen är så extremt rundar, det blir svårt att lyfta eggen över det man skall skiva utan att lyfta spetsen från bordet.. även när man hackar väldigt fort vill man undervika den typen av spets för att man har för kort plan egg och det blir lätt att det man hackar inte blir igenomhackat.. dom ser mer ut som desajn produkter än praktiska kockknivar

den här typen fungerar bättre vid matlagning:

GF35stor.jpg
Äh, den där kan du aldrig sätta i huvet på Storskurken som Seagal gör i "Under Siege". Och den killen var väl kock, så han borde veta!
 
Nordesjö; sa:
dePaul; sa:
Jag har hanterat en del Globalknivar (...) Handen liksom glider fram och stoppas av bladet som inte är rundat eller avfasat. Det börjar göra rejält ont efter ett tag.

Jag har exakt samma problem med Global. Anmärkningsvärt obekväma. Dessutom har deras formgivare gjort misstaget att förmoda att man plötsligt får mindre händer de gånger man behöver ett mindre knivblad.
Jag tycker tvärtom att de mindre Globalknivarna är riktigt, riktigt fina att skära med. Till finsnickeri (frukt, nån bråkig rödlök etc) kan det vara skönt att inte ha ett basebollgrepp så man knappt ser äpplet man ska skära i.

De stora Globalerna är förstås också bra, men inte lika bra till småjobb. Var sak till sitt ändamål.



PS: vilken kniv har man till att röra om i chokladkoppen med?
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg