Står det inte redan i bibeln att man skall smida sina plogbillar till svärd?
Precis tvärtom, men det kanske du visste.
Det är svärden som ska smidas till plogbillar.
Men spjuten ska smidas om till knivar.
Står det inte redan i bibeln att man skall smida sina plogbillar till svärd?
1770, eller rättare sagt SIS 1770 (andra benämningar: AISI 1070, Werkstoff Nr 1.1231, CK 67, SIS 1770, SS EN 1770, AFNOR XC 68 (Fr), AMS 5115 , AMS 5115C , ASTM A29 , ASTM A510 , ASTM A576 , ASTM A682 , MIL SPEC MIL-S-11713 (2) , SAE J403 , SAE J412 , SAE J414 , UNS G10700 (USA)) är ett tämligen enkelt kolstål med en kemisk komposition i procent som följer:
Kol: 0,65 - 0,75
Mangan: 0,6 - 0,9
Fosfor: 0,04 (max)
Kisel: 0,05 (max)
Dagens medar tillverkas i exakt samma stål. 1070 är ett fjäderstål. Av denna anledning så är det en god idé för amatör-smidaren att söka på bilskrotar efter lämpligt ämne. Gamla Mercedesbladfjädrar (lastbilar) är extra intressanta eftersom de hade en mycket fin värmebehandling.
Andra källor till material: Stötdämpare, axlar, kolvar, plogar, stämmjärn, bräckjärn, sågblad, bultar, jordbruksredskap, järnvägsmaterial.
Här i götet har vi Stena Metall att botanisera hos .
~Paul~
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.Jag skulle vilja lära mig mer om de olika egenskaper i olika knivståler. Har du någon hemsida att rekomendera?
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.
Vidare kan du läsa artiklar skrivna av diverse proffs på området, t ex Roman Landes, Joe Talmadge och andra.
En tredje variant är att välja ett stål "för dagen" och plugga på så mycket man kan. Nästa dag tar man ett nytt osv.
~Paul~
Haha, tack - tror jag .Dagens stål! Underbart med knivnördar
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.
Vidare kan du läsa artiklar skrivna av diverse proffs på området, t ex Roman Landes, Joe Talmadge och andra.
En tredje variant är att välja ett stål "för dagen" och plugga på så mycket man kan. Nästa dag tar man ett nytt osv.
~Paul~
. Börjar likna sena skoltimmar .Ha ha ja det låter sunt Dagens stål. Det inför vi. Det inlässes till frukost och repeteras till kvällsmaten.
Seved
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
knivstål | Utrustning allmänt | 0 | ||
Nån som sitter på små bitar knivstål | Utrustning allmänt | 76 |