Kaffekokning

Var hittar man en pressobryggare i lexan?

Hejsan!

Tidigare i den här tråden nämndes pressobryggaren i lexan som då såldes av sportsnet. Är det någon som vet hur man kan få tag på en sådan idag när sportsnet i Sverige lagt ner?

Köpa från Norge blir dyrt med frakten. Har sett den hos en tysk återförsäljare (som inte säljer till privatpersoner) också.

Hälsningar
Rickard
 
Ny kokt kaffe godast

Jag kör med Jetboil och deras kaffetillägg,
Supersnabbt, tar liten plats (kaffet o lite till rymms i behålaren), lättare än en thermos och samtidigt ett komplet kök o kanske viktigast av allt, varmt nytt gott kaffe på ca 1 min.
 
Kaffepettrar

för kokkaffe är en utrotningshotad art. Det finns ju de minimalistiska Trangiapannorna men en riktig pip tycker jag hör till. Efter att ha letat ett halvår så upptäckte jag en tillverkare på nätet som har direktförsäljning till kund av kaffepannor i olika storlekar. http://www.trajarn.se Deras hemsida renoveras för tillfället man kan ringa dem på 031 26 75 44

Det finns en sannolikt äldre fungerande sida som jag inte vet om den är uppdaterad också på http://surf.to/trajarn/

Den jag köpte är på 1,7 liter och är lite annorlunda än den som finns på den gamla hemsidan ovan.

Bild från i förrgår:
http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=17339

Modellen mycket lik den på bilden http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/389193.htm?set=lp

Men det blir dyrt med frakten. Getout har en del av deras modeller men inte den minsta vad man kan utläsa från deras hemsida http://www.getout.se
 
Re: Var hittar man en pressobryggare i lexan?

ribe; sa:
Hejsan!

Tidigare i den här tråden nämndes pressobryggaren i lexan som då såldes av sportsnet. Är det någon som vet hur man kan få tag på en sådan idag när sportsnet i Sverige lagt ner?

Köpa från Norge blir dyrt med frakten. Har sett den hos en tysk återförsäljare (som inte säljer till privatpersoner) också.

Hälsningar
Rickard

Här t ex, men frakten âker du ju pâ.
http://www.globetrotter.de/de/shop/...en&k_id=12&h_kat=Outdoor-K%FCche%2CBeh%E4lter

http://www.globetrotter.de/de/shop/...ne&k_id=12&h_kat=Outdoor-K%FCche%2CBeh%E4lter
 
Apropå kaffepettrar så har jag tidigare i nån tråd tipsat om denna, nedan. Den är modernare än önskvärt, men långt bättre än en trangia. Finns bl a på Addnature Den är i RF istället för aluminuim, vilket är lite tyngre, men å andra sidag riskerar man inte att bränna hål i den. 1,5 l räcker ganska bra. Har använt den i nån säsong bara.
Har faktiskt en i liknande storlek, i aluminium i mkt klassisk modell, men den har ett handtag som liknar det på bilden, och det bränner man lätt av när det är av aluminum. Ska ersätta det med ett hantag av stål.

Har även en kaffepetter (min fars egentligen) som nog är från femtiotalet; klassisk modell,, lite rundare i formen, underbar patina, och faktiskt ett patenterat handtag som liknar Träjärnpannornas en aning. Man bränner inte av det, och enligt den präglade texten ska det vara isolerande... Still going strong, men räcker ungefär till två pers bara.

L_OPA129N.jpg



Kompletterar med bild på den panna jag ska byta handtag på.
kaffepetter5xj.jpg




[Ändrat av Mezzner 2005-11-26 kl 11:34]
 
Re: Var hittar man en pressobryggare i lexan?

ribe; sa:
Hejsan!

Tidigare i den här tråden nämndes pressobryggaren i lexan som då såldes av sportsnet. Är det någon som vet hur man kan få tag på en sådan idag när sportsnet i Sverige lagt ner?

Köpa från Norge blir dyrt med frakten. Har sett den hos en tysk återförsäljare (som inte säljer till privatpersoner) också.

Hälsningar
Rickard

Kolla på http://www.pinal.se/shop/.
//Magnus E
 
Jag tycker bättre om kokkaffe och är i princip ett krav utomhus.
Har jag plats och inga viktproblem så åker en beg kaffepanna i aluminium med (med ståltrådshandtag då trähandtaget brunnit upp såklart).
Annars kaffepannan från Trangia. Den blir tyvärr fort kall.
Å inget jäkla kaffemått utan man häller i kaffe från påsen i en nästan full panna och sen häller man i lite till pulver - kan aldrig bli för starkt.
¨
Hinner man inte vänta på att det ska sjunka så silar man med framtänderna. Har man tidigare dryckit nyponsoppa eller fruktsoppa i kåsan så kan man erhålla en sötare fruktigare smak.
 
molle; sa:
Jag tycker bättre om kokkaffe och är i princip ett krav utomhus.
Har jag plats och inga viktproblem så åker en beg kaffepanna i aluminium med (med ståltrådshandtag då trähandtaget brunnit upp såklart).
Annars kaffepannan från Trangia. Den blir tyvärr fort kall.
Å inget jäkla kaffemått utan man häller i kaffe från påsen i en nästan full panna och sen häller man i lite till pulver - kan aldrig bli för starkt.
¨
Hinner man inte vänta på att det ska sjunka så silar man med framtänderna. Har man tidigare dryckit nyponsoppa eller fruktsoppa i kåsan så kan man erhålla en sötare fruktigare smak.
Uäsch ;-). Kokkaffe har inget i en alupanna att göra. Reaktionen mellan garvsyran i kokkaffe och aluminium ger en besk bismak. Fruktsoppa och nyponsoppa har inte heller i kaffe att göra, inte heller minsta lilla sockerkorn;)

Stålpanna eller titanpanna, tre snabba uppkok, brinnande töresticka ner, låt sjunka, drick & njut.

Raskesven
 
Det svarta guldet!

Jag vill i detta synnerligen viktiga diskussionsforum hylla den svenska effektiviteten och produktiviteten på våra kaffedrypande arbetsplatser runt om i landet. Ni är fantastiska.
Samtidigt vill jag ta tillfälle i akt att tillsammans med alla er kaffesjälar som förstår er på sann livskvalite passa på att hylla kaffepionjären Claes Rålamb som anses vara den person som fört in det svarta guldet in i Sverige, 1685. Givetvis var det i "gamla goa götet" som det första kaffet mottogs.

Kan vidare nämnas att vi Svenskar med vår positivt perverterade hållning till kaffe konsumerar i snitt 158 liter per år / 9,47 kg (rostat kaffe) vilket motsvarar ett dagligt snitt på 3,5 koppar(a 125 ml). 3,5 koppar kommer man inte långt på i ett fjällandskap med luft som kräver en 4 dl kåsa kallasfalt i timmen.

Personligen är det inget att diskutera, Zoegas skånerost i en vattentät burk, en filtertratt (hängandes utanför ryggsäcken - tar ingen plats + minimal vikt), pappersfilter i vattentät plastpåse och så kokar jag upp vattnet till ungefär 95 grader (se nedan hur?) och i med filtertratten i stortermosen och sedan avverkar man denna (1,4 liter) av bara farten med gåshud och lyriska beskrivningar kring omgivningarna och hur vackert livet är.

Obs viktigt är att inte underdosera kaffepulvret, kaffet skall i nödfall kunna användas för att asfaltera med, som riktpunkt kan man säga att skeden skall stå rakt upp ur koppen, då är det tillräckligt svart.

Temperturen är viktig då denna framhäver smak och arom därför skall det kaffet hålla temperaturen mellan 92-96C.

Jag är för övrigt också enig med många av er som liksom mig blir illamående över pizzabagarnas osmakliga påhitt som i staterna benäms expresso. Vi har ju skånerosten och därmed allt och så mycket mer!

Jag citerar kaffeboken:
"Enklast och säkrast för ett bra resultat är att brygga kaffet i ett kaffefilter."
"...bör man se till att ge kaffet tillräcklig temperatur 92-96C."
"Temperaturen skall aldrig överstiga 96C, somm riktpunkt är det när man ser det små bubblorna börjar komma."
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg