isolerade tallrik

Grattis, du har världens bästa expeditionskök kvar att upptäcka :).

...i lådan eldas vad som är brännbart...finns i många versioner, undertecknads favorit är brusversionen, men med hatt är den tystare.

//J

Jaha, optimus hiker, säg det då?! ;)

Frågan gällde ju vad du gör om köket haverarar, typ att pumpen faller i bitar eller att det går hål på tanken, köket faller ner i en glaciärspricka eller tjuvar snor det, spela roll!
Vad gör du då?
Vintertältar du på kalfjället är det SVÅRT att hitta bränsle!

Köket är i det läget en direkt förutsättning för att få i sig både mycket av den mat man har med sig och givetvis vätskan! Särskilt viktigt om du är mer än en rejäl dagsetapp från civilisation :)
Då börjar det bli farligt!

Därför tycker jag det är motiverat att ha med sig minst två kök, och då har man ej heller samma problem att hålla två rätter varma samtidigt :)

Ontopic:
Koka det som tar längst tid först, ställ undan där det håller sig rätt varmt med lock på. Koka nästa rätt färdig, värm på den första grytan och servera! Ris/Pasta funkar bra att låta dra i varmt vatten.. Så grytmysare is the shit! :)
 
Jaha, optimus hiker, säg det då?! ;)

Frågan gällde ju vad du gör om köket haverarar, typ att pumpen faller i bitar eller att det går hål på tanken, köket faller ner i en glaciärspricka eller tjuvar snor det, spela roll!
Vad gör du då?
Vintertältar du på kalfjället är det SVÅRT att hitta bränsle!

Köket är i det läget en direkt förutsättning för att få i sig både mycket av den mat man har med sig och givetvis vätskan! Särskilt viktigt om du är mer än en rejäl dagsetapp från civilisation :)
Då börjar det bli farligt!

Därför tycker jag det är motiverat att ha med sig minst två kök, och då har man ej heller samma problem att hålla två rätter varma samtidigt :)

Ontopic:
Koka det som tar längst tid först, ställ undan där det håller sig rätt varmt med lock på. Koka nästa rätt färdig, värm på den första grytan och servera! Ris/Pasta funkar bra att låta dra i varmt vatten.. Så grytmysare is the shit! :)

Var och en får bära precis så mycket den vill. Undertecknad har reservdelar med sig, kritisk utrustning dubbleras. På påskturen är en brännare på två tillräckligt enligt mig, på turer i mer avlägsna trakter kan det diskuteras.

...grytmysare är ytterligare en pryl att bära, själv använder jag sådant som isolerar och redan ligger i säcken, kiss-principen smäller högre än ny pryl-principen ;).

//J
 
...grytmysare är ytterligare en pryl att bära, själv använder jag sådant som isolerar och redan ligger i säcken, kiss-principen smäller högre än ny pryl-principen ;).

Problemet är ju att om man bantat packningen så har man inte så mycket annat som ligger i säcken och som kan användas som isolering. När man stannat och slagit läger så är ju det mesta av förstärkningsplaggen redan på.

Sovsäcken kommer aldrig på fråga att ta fram i samband med blöt kladdig mat, eld och sotiga grytor. Den är för viktig och för känslig för det. (Och för dyr!)

Jag offrar hellre 40-50 g på isoleringen än riskerar att sabba sovsäcken.
 
Är fortfarande förvånad över att det är så många som har två grytor med sig. På cykelresan hade jag en plastskål som formats runt Trangiakökets ena gryta för att kunna få i mig tillräckligt med mat. Om man planerar bra klarar man sig utmärkt med en.
 
Är fortfarande förvånad över att det är så många som har två grytor med sig. På cykelresan hade jag en plastskål som formats runt Trangiakökets ena gryta för att kunna få i mig tillräckligt med mat. Om man planerar bra klarar man sig utmärkt med en.

Smälta snö och laga mat med bara en kastrull? Varför?
Det är svårt nog att diska i kyla, det blir omständigt och all snö du smälter kommer smaka av all mat du har lagat, dessutom går det jättebra att äta ur en kastrull (i grytmysare) medan man smälter snö i en ren gryta..

Men gör som du vill..
 
Är fortfarande förvånad över att det är så många som har två grytor med sig. På cykelresan hade jag en plastskål som formats runt Trangiakökets ena gryta för att kunna få i mig tillräckligt med mat. Om man planerar bra klarar man sig utmärkt med en.

Samma uppsättning här, fast ingen plastburk utan titanmugg med lock. Fast när matlagning är viktigast så behövs byttor ;)...

//J
 
Problemet är ju att om man bantat packningen så har man inte så mycket annat som ligger i säcken och som kan användas som isolering. När man stannat och slagit läger så är ju det mesta av förstärkningsplaggen redan på.

Sovsäcken kommer aldrig på fråga att ta fram i samband med blöt kladdig mat, eld och sotiga grytor. Den är för viktig och för känslig för det. (Och för dyr!)

Jag offrar hellre 40-50 g på isoleringen än riskerar att sabba sovsäcken.

Vem har sagt att sovsäcken ska tas fram till någon eld eller utsättas för kletiga och sotiga kärl..?
Det handlar om att hålla ett extra kärl varmt, med befintlig utrustning. Går utmärkt och har så gjort de senaste 35...

F ö kan jag tipsa om att ryggsäcken också fungerar utmärkt. Din är ju tom ;)...

//J
 
Vem har sagt att sovsäcken ska tas fram till någon eld eller utsättas för kletiga och sotiga kärl..?
Det handlar om att hålla ett extra kärl varmt, med befintlig utrustning. Går utmärkt och har så gjort de senaste 35...

Och som jag skrev, när jag har slagit läger finns det ingen ledig isolerande utrustning utom sovsäcken eftersom jag sätter på mig alla förstärkningskläder. Jag har då två alternativ:

1. Ta med nån extra utrustning som kan användas som isolering
2. Ta med en "grytmysare" som väger 30-40 gram

Jag föredrar min "grytmysare" eftersom den gör att jag kan hålla i ett varmt kärl utan att bränna mig och den är bara att skölja av om den råkar få matspill på sig.

Att isolera ett matkärl med ryggsäcken har jag svårt att se hur det kan funka, min ryggsäck är inte särskilt isolerande. Då kan man lika gärna ta en vanlig platspåse och dra över grytan.

Sen är ju inte min ryggsäck tom, där ligger ju sovsäcken, kniv, förbandsmateriel, hygienmateriel, mat och liknande. Av de sakerna är det som sagt var bara sovsäcken som skulle kunna isolera en gryta, och den vill jag inte använda till det.

Du har kanske en massa extra klädesplagg med dig, det har inte jag.
 
Och som jag skrev, när jag har slagit läger finns det ingen ledig isolerande utrustning utom sovsäcken eftersom jag sätter på mig alla förstärkningskläder. Jag har då två alternativ:

1. Ta med nån extra utrustning som kan användas som isolering
2. Ta med en "grytmysare" som väger 30-40 gram

Jag föredrar min "grytmysare" eftersom den gör att jag kan hålla i ett varmt kärl utan att bränna mig och den är bara att skölja av om den råkar få matspill på sig.

Att isolera ett matkärl med ryggsäcken har jag svårt att se hur det kan funka, min ryggsäck är inte särskilt isolerande. Då kan man lika gärna ta en vanlig platspåse och dra över grytan.

Sen är ju inte min ryggsäck tom, där ligger ju sovsäcken, kniv, förbandsmateriel, hygienmateriel, mat och liknande. Av de sakerna är det som sagt var bara sovsäcken som skulle kunna isolera en gryta, och den vill jag inte använda till det.

Du har kanske en massa extra klädesplagg med dig, det har inte jag.

Tråden handlar om vinterturer. Att döma av din kommentar gör du inte sådana. Ang ryggsäck, att tro något är en sak, att veta en annan...

Lycka till med fältmässiga försök...

//J
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg