De varierar dosen efter behov efter lokal vattenkvalitet och tillfälliga förändringar. De med dåligt vatten öser i mycket klor, de med bra vatten använder inget alls till vardags.
Sedan är det säkert skillnad på klor och klor som mycket annat. Tex popcorn som används som fyllningsmaterial i paket är samma som man äter, men har inte hanterats med livsmedelshygien. Eller plastpellets till gjutning, löd och svetslod mm är det högre krav vid livsmedelshantering.
Samt att dosera rätt. Ni får experimentera med klor för poler om ni vill, men jag skulle inte göra det själv.
Så du litar mer på vattenreningstablett där aktiva klordelen som är av exakt samma kemikalie/källa som pool-klor men utblandad till enstaka % med en massa andra njurlastande mineraler (tex. natrium) och metallsalter (som tex. aluminium-salter för flockning av orenheter) och har en tillverkarlogga på sig ???
Somliga tillverkare har också en inte allt för billig tablett till för att ta bort den kvarvarande klorsmaken/doften efter vilotiden och ytterligare minerallast...
pillertrillande är lönsamt...
Har man 1-2 tabletter vattenreningstabletter per liter (och dessutom avklorningstabletter i) och dricker det vattnet under lång tid så blir minerallasten ganska stor mot njurarna om man har problem med dessa.
---
Kör man med biltemas pool-klor så handlar det om 1-2 små knappt millimeter stora korn ur granulatet per liter vatten för samma klorhalt som hel vattenreningstablett - det är som två små sandkorn som löses upp...
Att dosera är nyckelordet, när man köper sin klorburk på biltema (finns i 1 och 3 kg-förpackning för ett par hundra kronor typ ock räcker för resten av livet typ) så köper man också en burk teststrip för att mäta klorhalt och så experimenterar man lite hemma först och då inser hur otroligt lite av granulatet som behövs för att nå en klorhalt med omisskännlig klordoft på vattnet och efter ett par testvändor så behöver man inte förlita sig på teststrippen längre, utan näsan räcker gott.
Glöm heller inte att köpa en kryddpåse askobinsyra på ICA - en liten knivsudd, några kristaller av det i den efter halvtimmen, fortfarande lätt klordoftande vattnet tar bort alla spår av klorlukt/klorsmak - fullständigt!!
---
Kemikalie som Natriumdiklorisocyanurat, dihydrat tillverkas i enorma mängder för kemikalier inom vattenbehandling, desinficering och livsmedelshantering och att det skulle finnas en 'lägre klass' för teknisk bruk (dvs ej för dricksvattenkvalitet) och en annan för livsmedelsklass-bruk är ganska osannolikt då det kostar inom industrin att hålla isär flödena och ge risk för kontamination i den bättre produkten av den sämre.
Samt klor för poolbruk så är det livsmedelskvalitet som gäller eftersom folk kan få kallsupar eller svälja poolvatten när dom är i poolen samt att man häller i mer klor då och då i samma vattenvolym under en hel sommar...
---
I stort sett all kommunal vatten är klorat eller peroxiderat (peroxider biter dock inte på E.coli-bakterier då de har enzymsystem som bryter ned peroxider och försvarar bakterien) då även om vattnet är bakteriefritt när den lämnar vattenverket (med UV desinfektion etc.) så går det igenom många mil rörledningar med efter åren allt tjockare beläggningar på insidan (vissa rör kan vara 50 år gamla) och för att vatten inte skall bli återinfekterat på vägen ut med bakterietillväxt (och bakteriedöd som ger endotoxiner när cellväggarna på bakterien spricker upp) så finns det en mycket låg halt av klor eller peroxider för att undertrycka bakterietillväxten även för rör med låg omsättning av vatten.
Mitt kranvatten har ca 0.5 ppm klor av teststickorna att döma.