Hur planera dricksvatten?

I dagsläget under Dalälven är de flesta vattendrag jordbruksförorenade, en del är även industriförorenade samt förorenade av tidigare deponier.
D v s både bakteriell och kemisk påverkan. Färgen anger bara alger, mossutsläpp, slam mm.

Ett speciellt Nordiskt problem är att vintertid kan vattenreningsutrustningen frysa och därmed mista både funktion och reparationsmöjlighet. Alla komponenter i vattensystemet kan givetvis bäras nära kroppen och därmed hållas frostfria. Men vid sträng kyla måste ni exponerad dem för att kunna rena vatten, hur undviker ni frysning då?

I odlingslandskapet är det enklast att planera färden efter brukbara källor, det är färska uppgifter som behövs, inte vad som står i en 20 år gammal ledbeskrivning.

Där källor saknas har man att välja på att bära vatten eller be om det, som ovillig att bära mycket har ego mest tillämpat den senare modellen vilket innebär omläggingar av vägen för att kunna be om vatten. Med rätt attityd brukar det sällan vara problem att få vatten och något lokalt tips.

Vid vattenverk renar man förutom med flockning, luftning, filtrering, kemikalietillsättning samt högintesivt UV-ljus.
Det säger sig självt att bärbara vattenfilter inte kan efterlikna allt.

Den vanligaste orsaken till utslagning är dåligt vatten. Så att planera rätt kan vara skillnaden mellan en komfortabel tur eller ett slit.

Men undvik övertro på bärbara vattenfilter.

go tur
 
Jordbruksförorenade?

Så mycket jordbruksföroreningar och industriföroreningar är det väl inte i en bäck djupt inne i Bergslagens skogar. Visst bör man "tänka efter före" men jag har drabbats av dåligt dricksvatten en gång på 40 år och det var i fjällen - ett lämmelår!
Sedan är det ju viktigt att det vatten men dricker dagligen inte innehåller gifter och annat otyg från jordbruk, industrier och andra källor men vi kanske inte behöver vara rädda för att vid enstaka tillfällen få i oss något främmande ämne.
 
Så mycket jordbruksföroreningar och industriföroreningar är det väl inte i en bäck djupt inne i Bergslagens skogar. Visst bör man "tänka efter före" men jag har drabbats av dåligt dricksvatten en gång på 40 år och det var i fjällen - ett lämmelår!
Sedan är det ju viktigt att det vatten men dricker dagligen inte innehåller gifter och annat otyg från jordbruk, industrier och andra källor men vi kanske inte behöver vara rädda för att vid enstaka tillfällen få i oss något främmande ämne.

Nej i Bergslagens skogar bör du inte dricka vattnet, däremot går det utmärkt att dricka orenat vatten utanför Skuskärs pappersbruk, eftersom det ligger precis norr om Dalälven
 
De som har minne kanske kommer ihåg BT-kemichefen och Direktören vid slipersimpregneringsverket. Lite kemikalier i vattnet var ju helt ofarligt sa de och ett par år senare var de inte med längre.
Visst är kroppen en tålig maskin, men även den har sina gränser.

go tur
 
Katadyn pocket klarar inte kemiska föroreningar och virus.

Den renar från bakterier (99,9999 %) och protozoer (t.e.x. Legionella, Giardia och Cryptosporidium, 99,99 %), samt naturligtvis smutsigt och grumligt vatten.

D.v.s. problem som även kan gälla källvatten i fjällen eller på andra platser med "rent vatten", om man har otur.
 
Jag har en Grayl som hävdar att vissa kemikalier filtreras. Vore dock kul att veta om de vanligaste i Sverige tas bort

Virus tar den iaf


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
De som i renlandet klättrat upp till en glaciär vet att renurin och spillning brukar ligga på snötungan.
Vid ett tillfälle när ett större scoutsällskap tältade en bit ner i dalen och berömde det rena bäckvattnet, Var bäcken högre upp kontaminerad dessutom av ett ruttnande renkadaver.

Allt orekat vatten som inte kommer ur en källa i moränmark bör renas och kokas före förtäring.

Att bärbara filter inte kan rena som den naturliga vattencykeln säger sig självt.

go tur
 
Efter att ha läst all pajkastning i tråden så kan jag konstatera att ett bärbart filter som lifestaw eller det filter som anges i början av tråden är att föredra.
Jag vandrade en del av gästrikeleden förra året och hade med ett lifestraw och jag tycker att det funkade fint. Den extra vikt filtret medför bär jag gärna.
Tommy
 
Ett eller ett par korn av den ganska fina granulatet från http://www.biltema.se/sv/Fritid/Lek.../Pool/Poolvard/Snabbklor-granulat-2000022207/ per liter vatten räcker för att klart vatten skall få en omisskännlig klordoft ala simhall och därmed indikation på pågående desinficering.

Bör finnas spår av klordoft även efter en halvtimme då det bevisar att inte all klor är förbrukat, försvinner klordoften långt innan dess så kanske man få stoppa in ett par korn till och skaka om, vilken kan ske om vatten innehåller mycket organiska ämnen.

Är klordoften/smaken besvärande när det är dags att använda vattnet så tar en mycket liten knivsudd askobinsyra i vattnet och blanda om så försvinner alla spår av klordoft/smak.

---

Ämnet i ovanstående produkt är exakt samma som i vattenreningstabletters klorgivande del (Natriumdiklorisocyanurat, dihydrat) men är ca 40 ggr starkare i och med att den är 100% ren och inte kraftigt utdrygad som i vattenreningstabletter - det är därför det behövs så otroligt lite av det.

En treotub med denna pulver räcker förmodligen för flera kubikmeter av vatten och 2 knappt 1 mm stora granulatkorn i en liter vatten ger knappt 5 ppm med klor, och det luktar omisskännligt badhus om vattnet i det läget. Väldigt kraftigt förorenat vatten kan man behöva upp till 30 ppm (12 korn/liter).

---

Ovanstående är bara för desinficerande delen medans vattentabletter ofta också innehåller flockande medel (magnesium och aluminiumföreningar och andra 2-3 värdiga metaller mm. (järn hör också dit som flockmetall)) och pH-justerande medel (natriumbikarbonat mm.), ev lite aktiv kol för att få grumlighet att sjunka och avfärga vatten så att den ser mer aptitlig (humusämnen som mörkfärgar vatten måste flockas innan det kan silas ut eller sedimenteras då dessa består av väldigt små bitar halvnedbruten cellulosa som är små att dessa är omöjliga att filtrera annars)

---

Xinix Aqua Care är också en klorbehandlande desinficering men använder en form av klor (klordioxid) som inte upplevs ger klordoft/smak.

I mina ögon betydligt svårare att dosera om man har tillräckligt med klor för att uppnå full desinficering medans med underklorsyrlighet som bildas när Natriumdiklorisocyanurat, dihydrat löses i vatten så kan man med näsa avgöra om det var tillräckligt eller inte.

dvs finns det en smula klordoft kvar efter 30 minuter så var det tillräckligt - annars inte...

---

En sak att ha klart för sig, klorbehandling, väteperoxidbehandling, UV etc. biter inte på endotoxiner från överblommade sjövatten. Det går heller inte att koka bort eftersom de tål upp till 260 grader C.

Enda sättet är att destillera vattnet eller genompressad osmos-membran och har man inte möjligheter till detta - filtrera genom rejält lager med träkol eller gör massor av byggkaffe - då de malda kaffebönorna tar upp stor del av endotoxiner då kaffebönorna är oljiga och endotoxinerna har en lipid-del som gärna söker upp och fastnar i hydrofoba ämnen (enligt regeln lika löser lika) och fastnar i kaffesumpen (träkol och framförallt aktiv kol har också en lockande verkan på hydofoba ämnen då även dess ytan uppfattas som 'fet' på molekylärnivå - det är därför som träkol är bra för att fånga finkeloljor med långa kolkedjor men har svårt för att binda alkohol) - man blir inte av med alla endotoxiner men kanske på en så låg nivå där man inte längre blir sjuk.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg