Hur får man sitt kokkaffe godast?

Dan, tack för den fina beskrivningen! Men blire int lit bättre me en nypa salt och kaffeost i? ;)

Osten kan jag inte uttala mig om, har aldrig testat. Saltet däremot... salt kaffe är inte särskillt gott... men det är inte helt osaltat kaffe heller.
Låter kanske konstigt men sommartid i fjällen när man kokar kaffe på vatten från en jåkk så innehåller vattnet en viss mängd salt och mineraler som krävs för att kaffet ska smaka bra. Vintertid däremot när man använder smält snö så är situationen en annan. Det man får då är nästan att likna vid destillerat vatten, fritt från salt. Kaffe på destvatten är inte gott. Alltså behöver man släppa i ett par korn (inte en nypa) salt i pannan för att få en normal salthalt = gott kaffe.
Slutsats: frost - rattmuff på.... förlåt.. det gällde något annat ;-)
Slutsats: smält snö använd salt. Vatten från jåkk inget tillsatt salt

Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Här uppe i Öfvre Tornedalen brukar man säga att kaffet är klart när det kokat över två gånger och pannan vält en gång.
Själv brukar jag låta kaffet koka upp ordentligt en gång. Ev. skakar jag pannan så sumpen sjunker.
Somliga brukar försiktigt dunka pannan tre gånger i marken och sedan mumla något ohörbart innan de serverar.
Sjunktiden får man prova sig fram till, men halv annan minut brukar vara lagom.
Man kan i nödfall använda bryggkaffe i pannan, men då får man räkna med lite längre sjunktid.

Om man börjar få brist på kaffe, kan man koka en "skarv". Då behåller man sumpen från föregående kok och tillsätter bara något enstaka mått nytt kaffe innan man kokar upp. Det är visserligen inte lika gott som nykokt, men det är mycket bättre än inget kaffe alls.
Att salta kaffe är inget som jag sett någon seriös kaffekokare göra.
Jag har dock hört en teori om att man kan tillsätta några korn salt när man kokar kaffe på snö. Det ska visst förbättra smaken en aning.
 
.....tyvärr så handlar inte denna trevliga manual om kaffekokning utan enbart om att brygga kaffe! Skillnaden torde vara astronomisk för de riktiga kok-kaffe-fantasterna, om jag förstått saken rätt!!

Troligen är pdf:en ett skämt då det första man fick lära sig i lumpen vara att Förvaret är specialister i att förstöra kaffebönans goda egenskaper. De skulle aldrig ägna 22 sidor åt att lära ut något som potentiellt kunde vara bra för moralen hos manskapet. Kanske var det även ett försök av M.M. att säga att ämnet blivit väl seriöst?
;)
 
Häll i kaffet så den bildar en liten kulle, sedan kokar du upp så pass att vattnet sjuder, inte kokar. Då får du bäst resultat.
 
vilken underbar tråd!

har läst och garvat så att jobbarpolarna blängt ilsket på mig :)

Är uppvuxen på kok-kaffe (lite kärlek och mat också) och har alltid tagit enligt receptet ett mer kaffemått än vatten... men här blir det ju problem att sprida den exakta mängden då kaffemått är olika stora. ska välan vara ca 8g kaffe per kaffekopp vatten(en sånadäringa fin med öra på och tunt gods) pluss ett mått kaffe för pannan då.

Pannan hemma häller jag upp till under pipen med vatten och sen fyller jag upp en liten kulle med kaffe (får fota vid tilfälle).
Kaffet skall skumma - vila - skumma - vila - drickas. Häftiga kok är inte att rekomendera.

tycker att det är lika kul varje gång kall-kaffedrickare(läs brygg kaffe) tar första slörpen kok-kaffe.

BZ/
 
Det här, sidomonterat handtag som man täljer ett handtag till, har alltid varit svartpanna för mig och har jag fått för mig är den vanligaste norrut. Kommer från Luleå och har spenderat mycket tid i krokarna kring Överkalix och även Haparanda. När jaktkompisarna från Östersund var på Trangias fabriksförsäljning så frågade han om de kom från Norr- eller Västerbotten. Tydligen är det vanliga handtag på det mesta som säljs söderöver. Stämmer det med er som är uppväxta i södra delarna? Hur är det med Dalarna?

4615.trangia_kastrull.jpg
 
Intressant läsning, börjar nu få en bild av hur själva kaffekoket skall gå till, men vilket kaffe skall man köpa? Finns det extra fina kokkaffesorter som man kan köpa i speciella kaffebutiker eller skall man köpa något från konsum? Vilken kaffesort föredrar ni?

/Gustav
 
Man ska köpa nåt från Konsum.
Helst Cirkelkaffe på kvartskilosburk, men om de är slut, så får man ta nåt annat, Gevalia, COOP, Blå Mocca eller vad som helst bara det är mellanrost. Inget stolligt mörk- eller Skånerost. Och naturligtvis kokmalet då.

Det finns numera lite bönor att köpa att mala själv som inte är mörkrostade och det går också bra. Smakar inte så mycket bättre, men luktar ju väldigt gott. Att ha med kaffekvarn på fjällturen tycker jag dock är att överdriva.
 
Arvid Nordqvist Kok, kokas i trangias kaffepanna. Är enligt mig den bästa blandningen va gott kaffe och kaffepanna, funkar varje gång. Gevalia dricker jag som brygg men deras kok kaffe är inget vidare.
 
Ja, jag var just o köpte arvid nordquist classic kok mellanrost samt Löfbergs Lila, mellanrost. Skall testa båda sorterna imorgon så får vi se... Det skall bli spännande, jag dricker mycket kaffe men har aldrig gett kokkaffet en ärlig chans.
/Gustav
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Mathew Vart får man tag på Anita Forsells böcker??? Friluftsmat 2
rydstedt Var får man tag på billigt äggpulver? Friluftsmat 5
greendanger Vem får äta? Friluftsmat 7
hsp Potatismos dosering samt hur man ´piffar ´upp Friluftsmat 22
Bondmoran Banta det kök man har? Friluftsmat 39
salvion Fråga/råd: Hur tar man med sig och förvara vatten? Friluftsmat 32
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
salgo601 Torrfoder där man kan elda upp påsen Friluftsmat 10
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
labbman Vad kan man äta från naturen? Friluftsmat 12
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
cake Hur tillagar man REAL Turmat? Friluftsmat 34
William The Bear Hur många kalorier förbränner man egentligen? Friluftsmat 54
desireman Törs man dricka vattnet i jockar kring kebnekaise? Friluftsmat 6
Virrhönan Hur mycket sojafärs äter man? Friluftsmat 4
avslutad120523 När ska man äta ? Friluftsmat 9
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
andy69 Hur maxar man kcal för 550g(mat)? Friluftsmat 45
sb_stefan Hur mycket äter man om dagen när man paddlar? Friluftsmat 6
Havskatten Äta det man ser.. Friluftsmat 2
horten Hur många kalorier behöver man per dag? Friluftsmat 30
Mickexxx Hur länge kan man äta Kassler ?. Friluftsmat 0
thomas.gbg Var köper man friluftsmat på nätet? Friluftsmat 1
Vandrare Hur många kalorier gör man av med? Friluftsmat 7
såg om mat och kök som man skulle ha med sig. Friluftsmat 0
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
Men hur gör man då ??? Friluftsmat 7
Var köper man frystorkad mat billigast? Friluftsmat 0
Torkning av mat hur gör man? Friluftsmat 1

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg