Hastighets- långfärdsskridsko; skilda världar?

Re: Nä fortsätt om ni vill invända eller tillföra

thureb; sa:
Dessutom tycker jag att begreppet konst i detta sammanhang är aningen diffust.

Thure

På Krister Valtonens utmärkra sida om isbedömning hittar jag denna mening: "Att bedöma is är en konst man lär sig med åren, genom egna erfarenheter, kanske via litterturstudier eller kurser men framförallt genom att studera erfarna skridskoåkare." Man kunde göra samma betraktelse ifråga om själva skrdskoåkningen.

Litteraturen kan man kanske skippa. Men det är förvånande att åkteknik har så låg prioritet i en aktivitet där det diskuteras hur mycket som helst om underlag och utrustning. Med en metafor: Det är lite som att köpa en sportbil efter att ha studerat utrustningen ingående och sedan vara glad om den rör sig framåt överhuvudtaget, utan att undersöka om det finns flera växlar på den.

Man kan omedelbart se vilka åkare som någon gång tränat hastighetsåkning. Det finns självlärda åkare som åker fort och ekonomiskt, även de har upptäckt betydelsen av tyngpunkt och ytterskär vid isättningen, en detalj som kan förlänga ett skär med många metrar utan kraftspillan. Det finns olika stilar - ni som minns Johnny Nilsson och Göran Classon förstår vad jag menar - men grundkursen har de alla gått igenom. Att långfärdsåkare sedan inte behöver ha djup skidskoställning utan kan åka mera fällknivstil eller rentav upprätt förändrar inte det faktum att rena och väl utförda skär - där man använder båda kanterna på skridskoskenan - ger en betydligt angenämare resa än krokiga kvartsinnerskär.

Det är detta som är konsten!

/Ulf (som inte kan den, med jobbar på det!)
 
Om man lastar en nybörjare med 40l. ryggsäck och nästan 2m dubbelpik och alltmöjligt till, kan det vara lite besvärligt öva hastighetstekniken. Påstår en(inte nybörjare) utan säck och med UL-pik.
[Ändrat av pekvirk 2005-12-11 kl 13:30]
 
Re: Re: Nä fortsätt om ni vill invända eller tillföra

usilfver; sa:
..............
Men det är förvånande att åkteknik har så låg prioritet i en aktivitet där det diskuteras hur mycket som helst om underlag och utrustning. Med en metafor: Det är lite som att köpa en sportbil efter att ha studerat utrustningen ingående och sedan vara glad om den rör sig framåt överhuvudtaget, utan att undersöka om det finns flera växlar på den.

Man kan omedelbart se vilka åkare som någon gång tränat hastighetsåkning.
............

Att utrustning och isunderlaget är mycket viktigare än åktekningen inom långfärdsåkningen har en mycket enkel förklaring: åktekniken är inte livsviktig. Missbedömer man isens bärighet, och/eller har otillräcklig utrustning, då kan man i värsta fall dö. Men man dör inte av icke-optimal åkteknik. Tvärtom är det ganska enkelt att kompensera för detta - man åker helt enkelt långsammare, och planerar sina turer med kortare distanser. (Och skulle man mot förmodan åka på så lång tur att man inte orkar ta sig tillbaka, av t.ex. för stark motvind, och därför fryser ihjäl ute på isen, då är det turplaneringen, inte åktekniken, som brustit! Man ska alltid planera utifrån de faktiska förutsättningarna)

Att inte flänga iväg som ett jehu över naturisarna bara för att man kan göra det på banorna ger två andra fördelar: dels svischar man inte bara snabbt förbi omgivningen utan kan njuta av den lite mer. Och dessutom, vilket nog är viktigare, om man trots allt skulle missbedöma isen så att man går igenom den och plurrar, då blir risken påtagligt mindre att man får kroppsskador som armbrott, axlar ur led och liknande, något som högst avsevärt skulle försvåra uppstigandet ur vaken.

Sedan blir det ju en fråga om prioriteringar: att träna hastighetsåkning tar tid och en del vill kanske hellre använda den tiden till annat. Livet är trots allt inte bara skridsko.
 
Re: Re: Re: Nä fortsätt om ni vill invända eller tillföra

pausch; sa:
åktekniken är inte livsviktig.

Nej. Men det är ju inte heller pjäxa eller märke på skridskor, ryggsäcksremmar, jacka eller ...Se bara rubrikerna i detta forum!

Fortfarande envisas Paul Schlyter att hävda att hastighetsåkning handlar om hastighet och tävling. Ja, det är kanske de sista 10 procenten av det hela. De flesta som tränar varje vecka är inte intresserade av det. Det handlar istället om att få skenorna att glida bra på isen och ha en bra kroppshållning. Och detta borde väl även ligga i en långfärdsåkares intresse, kanske till och med mera än vilken sorts skena man har på foten!

Man kan köra hur sakta som helst med fina skär, se bara hur hastighetsåkarna tränar. De kör mest i slow motion, för att få in de rätta rörelserna. Det är behagligt och skönt att sakta och ljudlöst glida fram så - en klassisk konst. Och man gör inte av med så mycket blodsocker på att skrapa is.

/U
 
Re: Re: Re: Re: Nä fortsätt om ni vill invända eller tillföra

usilfver; sa:
Fortfarande envisas Paul Schlyter att hävda att hastighetsåkning handlar om hastighet och tävling.
/U

Är det så konstigt? Varför heter det överhuvudtaget "hastighetsåkning" om hastigheten inte är särskilt viktig? Det är ju lixom ingen "olyckshändelse" i bara det svenska språket - på engelska heter hastighetsåkning "speed skating" och på franska "patinage de vitesse". Tyskarna verkar inte ha brytt sig om att skapa ett eget ord utan de har bara importerat ordet "speedskating" - se speedskating.de
 
Udda

Har ni suttit framför datorn hela dan o missat Tämnarens perfekta isar i solsken? Ut o rör på er istället, åk istället för o prata om att åka, trist stämning i den här tråden nu.
 
Litteratur

Det har allt skrivits en del om åkteknik men det är ett svårt ämnesområde att behandla i ord. På SSSKs hjulsidor finns en del med både is och asfaltanknytning.

http://www.sssk.se/hjul/isdoublepush.htm mm

Barry Publows bok Speed on Skates är trevlig. isbn 0-88011-721-4

Jag har själv skrivit några sidor om åkteknik i boken Långfärdsåkning på skridskor 2001 sid 91-94. isbn 91-32-32633-5

Som jag skrivit ovan finns det ett par artiklar i Friluftsfrämjandets tidning I Alla väder. Utemagasinet har också haft artiklar. Bilder av Thomas Gustavsson illustrerar både i Utemagasinet och i den svenska boken ovan.

Animationen på http://www.skridskospecialisten.se tycker jag är instruktiv även om en långfärdsåkare med ryggsäck knappast orkar sitta så pass lågt.

Jag har letat med google efter sidor om skridskoteknik på svenska men med klent resultat. En del finns om skridskoteknik på skidor och om ishockeyteknik.

Kanske finns det bra engelska, nederländska eller norska sidor?

Thure
[Ändrat av thureb 2005-12-11 kl 20:17]
 
Re: Udda

newcence; sa:
Har ni suttit framför datorn hela dan o missat Tämnarens perfekta isar i solsken? Ut o rör på er istället, åk istället för o prata om att åka, trist stämning i den här tråden nu.

Hade tyvärr inte möjlighet åka till Tämnaren idag. Men man kan få ut mcket av åkning under kortare tid än en heldag också.

Thure
 
Sammanfattning

Varför finns inte mera åkteknikträning i långfärdskulturen?

Detta var allstå min fråga. Det kom ett konstruktivt förslag (bra!) och några småtips, samt litteraturtips från Thure. (Det fanns också kompakt oförståelse för frågan öht...)

Jag tror ändå frågan är berättigad. Om entusiasterna för långfärdsåkning och hastighetsåkning (som alltså är ett vitt begrepp och omfattar så olika saker som motion, maraton och shorttrack) kunde samordna sig lite mer tror jag båda grenarna skulle kunna utvecklas mera. En förutsättning för detta är is och det vore ju bra om vi hade lite mera is året runt. Då måste vi samsas...

Jag tror ändå denna utveckling kommer. Skaran flitiga "hybrid"-motionsåkare ökar och de vill nog också få ut mera av åkningen än bara svett när Tämnaren ännu kluckar...

Tack för ordet!

/U

(som åkte tre timmar igår, dock ej på Tämnaren...)
 
Re: Sammanfattning

usilfver; sa:
Om entusiasterna för långfärdsåkning och hastighetsåkning (som alltså är ett vitt begrepp och omfattar så olika saker som motion, maraton och shorttrack) kunde samordna sig lite mer tror jag båda grenarna skulle kunna utvecklas mera.

Ja, jag är förvånad att inte Skridskoförbundet försökt att ta tag i det här med långloppscup eller liknande. Långfärdsskridsko och inlines är tillväxtidrotterna på skridskosidan och borde vara välbehövliga tillskott till en tynande(?) hastighetsåkning. Just ett samarbete med långfärdsskridskoklubbar kring det här med åkteknik känns som ett naturligt steg men det verkar vara vi långfärdsskrinnare som får ta det.

-Palle
 
Långloppscup

För några vintrar sedan fanns det något som liknande en långloppscup men det är knepigt då det är svårt med fasta tävlingsdatum i det här gebitet. Det finns också olika modeller för att anordna sådan här aktiviteter. Det är inte alltid klubbar anslutna till skridskoförbundet som vill ordna långlopp. Förbundet vill naturligtvis få in pengar via tävlingslicenser.

Rent allmänt tycker jag att det är tråkigt att det skall behöva kosta så mycket funktionärsinsatser och pengar att ordna sådan här aktiviteter. Vi kunde kanske lära oss något av loppen (toertocht) i Nederländerna. Man kollar på deras hemsida och åker till startplatsen där man köper ett startkort för en billig penning som man stämplar på några stationer utmed banan. Påminner mycket om randoneurcykling. Alltså inte elvastädersturen den är exklusiv, det finns hundratals andra turer/lopp längre och kortare i hela landet när det blir åkbara isar. http://www.natuurijsschaatsen.nl/home.php

Inslaget från Runn i SVTs Packat och Klart verkade handla om ett liknande upplägg. Någon som har mer detaljer?

I senaste numret av Utemagsinet finns en förteckning över långfärdsskridskolopp men någon liknande sammanställning verkar just nu inte finnas på skridskoförbundets hemsida. http://www.skridsko.org/t3.asp?p=89723

Rena långfärdsskridskoledare är i första hand intresserade av att leda vanliga turer och inte av att lägga tid på tävlingsarrangemang men motionsaktiviteter är å andra sidan ett bra sätt att synas och locka till sig nya medlemmar. (Om man behöver bli större...)

Thure
[Ändrat av thureb 2005-12-11 kl 21:23]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
carfredrikjonson Långfärdsskridsko nära göteborg ? Långfärdskridsko 1
SaraMaria Knäskydd för långfärdsskridsko Långfärdskridsko 9
Gråbuse Vilken långfärdsskridsko till pjäxan Lundhags Guide BC? Långfärdskridsko 22
thureb Filmtips Långfärdsskridsko Långfärdskridsko 1
76 Långfärdsskridsko med vandringskänkor utan tunga? Långfärdskridsko 11
Louise Ö Långfärdsskridsko till 8-åring Långfärdskridsko 5
hfw Långfärdsskridsko med slalompjäxa Långfärdskridsko 8
MonicaKa Långfärdsskridsko m telisbindning? Långfärdskridsko 3
Sarvi Rocky kommenterar långfärdsskridsko Långfärdskridsko 1
alemao Vilken pjäxa för både långfärdsskridsko och längdskidor? Långfärdskridsko 8
Pillenillan Önskas: Tips vid inköp av långfärdsskridsko + pjäxa Långfärdskridsko 5
Margaret09 Nybörgare söks hyra ett par långfärdssrkiskor Långfärdskridsko 6
ingeback Nätverk långfärdsskridsko Långfärdskridsko 6
Åhlen Långfärdsskridsko med barnvagn Långfärdskridsko 3
Rajjan Långfärdsskridsko i media Långfärdskridsko 3
MBac Vandringskängor till långfärdsskridsko Långfärdskridsko 5
ett_och_noll Östhammars Skrinnare - Långfärdsskridsko i Roslagen Långfärdskridsko 0
ala Räddningssystem -långfärdsskridsko Långfärdskridsko 12
MartinR Långfärdsskridsko nu i veckan Långfärdskridsko 0
silfver76 Vilken längd på långfärdsskridsko? Långfärdskridsko 2
sala Långfärdsskridsko Excelsior mfl Långfärdskridsko 4
lami Vanliga kängor och långfärdsskridsko Långfärdskridsko 8
kr-val Storsjön - eldorado för långfärdsskridsko Långfärdskridsko 1
avslutat120731 Långfärdsskridsko - kurs?? Långfärdskridsko 3
lafi Ledrakurs för långfärdsskridsko Långfärdskridsko 1
henkolinus Långfärdsskridsko Långfärdskridsko 5
Långfärdsskridsko (stavar i tävlingar) Långfärdskridsko 0
Långfärdsskridsko i Danmark - findes ikke Långfärdskridsko 8
Långfärdsskridsko i Norge Långfärdskridsko 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg