Gummistövel vs Känga?

Peifen; sa:
Tottofagrin; sa:
Tips på bra kängor mottages även tacksamt.

/Kalle

Det finns väl två religioner här på sidan. Lundhags eller Meindl. Har blivit lite partisk så jag låter andra berätta fördelar/nackdelar med dessa.

Nja, det finns en till, Jörnkängor.

Stövlar har en förtrefflig fördel som inte nämnts ännu, det är att skaften kan vikas ner och då får man ett jämförelsevis luftigt tassskydd.

Stövlar har ett mycket mer bekymmerslöst skötselschema som oftast bara består av att at av sig dem, är man petig kam man rengöra dem.

Trådstartaren pratatde om att "man antagligen vänjer sig vid att de låser fotleden mycket mer" (eller nått åt det hållet). Här finns en fara i det tänket!!
Om du inte behöver stödet ska du inte nytja det, det gör att fotleden får mindre träning och försvagas med större skderisk som följd!
Även de som har kängor knyter dem bara ytterst löst när de använder dem om alls, jag kör bara ner foten i mina lundhagare numera, de tre nedre hålen på fotryggen är snörda och sedan har jag bara skoremmarna löst lindade utanpå kängan runt om. Om jag skulle stöta på sådant farligt vandrande med blockteräng och liknande så att jag är rädd om fotlederna så knyter jag åt kängan först då, inte innan!
Ta hand om fötterna, skämm inte bort dem.

Att testa ett par cellgummikängor efter att ha gått många år i stövlar är ingen dålig tanke, men med tanke på vad stövlar kostar så ska du givet vis inte döda ett vinnade koncept, ersätt dina gamla stövlar med ett par nya så har du så du vet du klarar dig, därefter kan du använda ev budgetöverskott till kängexperiment.

Jag använder lundhags scout och nokians M90 stövel för den som undrar. Lundhagaren passar mig bättre för de är specialsydda efter mina fötter och därför används de mer, skulle jag ha samma passform på stövlarna skulle nog de vara standard "våtskodonet"
 
Peifen; sa:
Tänkte inte lägga mej i debatten men...kan ju citera nyaste friluftsliv. Kängan de testar är Haglöfs Track.

Etter hvert har vanntettheten blitt dårligere og dårligere.
Begge skoene har også fått et stort hul, i krysningspunktet mellom en som og tåkappa i gummi.

Bruksdygn ca 100

Detta gäller givetvis inte alla membrankängor utan bara den testade.
[Ändrat av Peifen 2007-05-29 kl 19:01]

Nä precis, det gäller nog inte alla membrankängor. Mina nuvarande Bestard top trekking pro har jag t ex använt frekvent sen 2002 och de håller fortfarande tätt och nu har jag kompletterat dom med en lätt kevlarkänga från samma märke. Personligen gillar jag den typen av känga bättre och av egen erfarenhet vet jag att uttalanden som att "membrankängor går sönder snabbt" inte stämmer. Men visst, jag har funderingar på ett par jörn antifrys för vinterbruk också så jag utesluter inget. :)
 
Jag tror att många som har dåliga erfarenheter av stövlar inte har gått i ett par riktigt stabila stövlar. Det finns ju väldigt många sladdriga stövlar, modell seglar stövlar som inte har ett riktigt byggt fotvalv.

Förövrigt saknar jag träsulorna som fanns i äldre modeller av stövlar!
 
Jag kan fortfarande inte se at tnån har svarat på den grundläggande frågan: Hur får man gummistövlarna att sitta still på foten? Alla skor/stövlar jag provat som saknar snörning glappar så det blir skavsår redan efter några kilometer.

Och stövlar kan man ju inte "variera" storleken på beroende på hur mycket man har på fötterna? Med kängor (eller trekkingskor) så kan jag ha allt från bara ett par tunna strumpor till rejäla raggsockor utan att skorna glappar.

Här ska väl då sägas att även vissa typer av kängor har samma problem: De saknar snörning så de inte går att snöra fast på foten.

Kan den avgörande punkten här vara vad man har för form på foten?
 
Nu betraktar jag ju vintern som ett
naturens sjukdomstillstånd - som ger mig tillfälle till
många andra aktiviteter av mer intellektuellt slag.

Dock: det lilla jag gått på låglandet
(två korta turer på Östgötaleden)
hag jag gått
i löparskor eller vandringsskor av typ Nagevi, e.d.,
med Vibram-sula. De förra var lättare (750 gram mot 900-1000) men strumporna blev rätt skitiga. För
en kallare och slaskigare årstid skulle jag nog satsa
på lite grövre strumpor, och något lämpligt vattentätt
skikt, som jag tror det finns på marknaden
numera.

I fjäll och sydeuropeiska berg är det kängor som gäller.
Jag har definitvt dåliga vrister och känsliga
hälsenor, det förra bl a genom upprepade stukningar.
Jag har med tiden letat efter allt lättare
alternativ. Riktigt höga skaft som på klassiska
Lundhags, eller stövlar, är helt onödigt. Jag är rätt övertygad
om att det räcker att skaften når över fotknölarna
(och många klarar
som bekant fjällterräng med låga skor).

Jag har gått i stegjärnsfasta som vägde 2 kg - defintivt för klumpiga för vilken terräng som helst.
Mitt nuvarande stegjärnsfasta par väger 1.6 kg
och mitt fjällpar väger 1.4 kg. Till denna sommar
tänker jag prova ett par Merrell, precis över fotknölarna, 1.2 kg. De verkar ha väldigt skön sula,
och väl stoppade skaft,
att döma av mina övningsturer.
 
Ja inte visste jag vilken lavin av råd och tyckande jag skulle släppa lös här, men det har varit kul och intressant läsning. :)

Även om jag startade tråden för att jag funderade på att gå över till kängor så känner jag att jag måste ta stövlarna i försvar ändå på grund av lite olika, vad jag uppfattar som, felaktigheter.

- Att stövlar skulle skava och att de sladdar runt foten.
Mina Tretorn Sarek har suttit som ett andra skinn runt min fot och vad, har aldrig skavt och varit gudomliga att vandra i. Igår var jag och provade lite kängor i butik bara för att känna på vad som fanns och de Lundhags jag provade hade i mitt tycke större skavpotential med de grova sömmar som tryckte rakt ner i ovansidan av foten när man gick.

Synpunkten att man kan försvaga vristen om man går i för mycket "stela" kängor är en intressant tanke som jag inte funderat på innan. Men det krävs nog att man går i kängorna väldigt regelbundet om inte dagligen för att detta ska bli något problem. Och skulle man trampa snett och ha 20-25 kg packning på ryggen så känns ett par styva kängor som en bra försäkring. Antagligen mindre smärtsamt än enbart ett par vältränade vrister. Därmed inte sagt att man inte ska hålla sina vrister i god kondition. Jag har faktiskt vrickat fötterna ett antal gånger i mina stövlar, det ska jag erkänna.

Ja, jag är fortfarande inte säker på vad det blir av det hela. Jag testade Meindl Island Pro igår och kände mig som världens klumpfot men jag antar att det går över när kroppen lär sig att gå i dem. Och om man behöver vada i djupare vatten så finns det ju lösnigar på det.

Så det kanske blir ett par kängor i alla fall. Men i så fall ett par ordentligt vadderade och inte ett par Lundhags. Lundhags känns som ett par stövlar i läder, och då kan jag lika gärna välja ett par i gummi som inte behöver skötas... ;)

/Kalle
 
dave1; sa:
Jag skulle gissa att kanske 85-90% av alla värnpliktiga på jägarskolan i Kiruna gick i tretorn Sarek när jag gjorde lumpen 90/91. Det gick alldeles utmärkt trots långa marscher och tung packning. Själv hade jag Lundhags Alaska och fick också ägna mer tid åt kängvård än de med stövlar eftersom det behövdes för att bibehålla vattentätheten efter flera dar i blötmyrar.

Så visst funkar stövlar bra. Däremot tycker jag att kängor är mer allsidiga. Jag använder dem t ex en del till vardags och då tycker jag inte det är så roligt att gå omkring i gummistövlar. Kängor ger även bättre stöd och är bekvämare. Men väldigt många trivs bra med stövlar också. Som så mycket annat en smaksak. :)

Sidospår sidospår... när jag låg uppe på jägarskolan i Kiruna fick vi ut Nokian Finnjagd, som många använde på sommarfjällmarschen. Efter 6 dagars marsch var deras fötter inte roliga se på, de var i det närmsta färdiga för amputation :). Själv hade jag ett par höga Meindl Tundra Pro, det var med ett visst flin på läpparna jag svarade på en majors fråga om jag fortfarande var torr om fötterna efter 5 dagars dyblöt marsch och kunde trycka fram ett "JA Major!". Det var ganska många som skaffade sig egna kängor på "min tid" i slutet av 90 talet uppe på I22.
 
Tottofagrin; sa:
Mina Tretorn Sarek har suttit som ett andra skinn runt min fot och vad,

Då måste det med andra ord handla om hurdana fötter man har. Jag har inte få stövlar (eller kängor utan snörning) att sitta fast på mina fötter. På samma satt är det lögn i h-e att få av ett par skor/kängor som sitter som de ska.

Jag vet att mina fötter är väldigt låga, farsan har också låga fötter och det tog år för honom att hitta slalompjäxor som han tyckte funkade utan att foten åkte omkring. I början mekade han väldigt mycket med fastlimmade gummiklotsar utanpå innerskon i pjäxorna.
 
Många kängförespråkare hänvisar till stödet man får i blockterräng och det ligger väl en del i det. Men du (liksom jag) bor i skåne och ett sådant stöd förstår jag då inte nödvändigheten med. Jag har också tretorn sarek som nog är lika gamla som dina och jag håller fullständigt med ang bekvämligheten! Man kan väl tänka på att jag tror de har en annan gummiblanding nu som kanske inte håller lika länge (var nog miljöfarligt). De är också enkla att lufttorka, enkla att spola av om du går över leriga åkrar. Jag har vid några omgångar försökt övergå till kängor (Lundhags och något annat märke) men det har alltid slutat med skavsår så jag har återgått till gummistövlar eller trekkingskor. Om du ändå tänker övergå till kängor så har jag förstått att skalkängor (Jörn, Lundhags) nog är det bästa eftersom de är lättare att torka ur. Goretexmembran slits enl många ganska snabbt och fukten som ändå blir i kängan tar en evighet att torka ut.
 
Peter, det kan nog vara så att det beror på hur ens egen anatomi ser ut för passformen. Just mina tretorn sarek sitter också perfekt på mig, men jag kan tänka mig att modellen inte är så bra för alla...
 
myospinae; sa:
Om du ändå tänker övergå till kängor så har jag förstått att skalkängor (Jörn, Lundhags) nog är det bästa eftersom de är lättare att torka ur. Goretexmembran slits enl många ganska snabbt och fukten som ändå blir i kängan tar en evighet att torka ut.

Och cellgummikängor krymper och kräver insmorning för att vara vattentäta.. Det finns som sagt för- och nackdelar med allt man sätter på fötterna. Efter 15 år med fodrade membrankängor tycker jag bara att farhågorna om torkning och "trasiga membran" är rätt överdrivna.
 
nermander; sa:
Då måste det med andra ord handla om hurdana fötter man har. Jag har inte få stövlar (eller kängor utan snörning) att sitta fast på mina fötter. På samma satt är det lögn i h-e att få av ett par skor/kängor som sitter som de ska.

Jag vet att mina fötter är väldigt låga, farsan har också låga fötter och det tog år för honom att hitta slalompjäxor som han tyckte funkade utan att foten åkte omkring. I början mekade han väldigt mycket med fastlimmade gummiklotsar utanpå innerskon i pjäxorna.


KLart det gör. Men en viktig fördel med skor av alla
de slag vs. stövlar är att passformen kan varieras.
Man kanske har olika tjocka strumpor varje gång;
vidare snörar jag på skorna annorlunda på lägret mot stigen, lösare och lägre. Det blir ju att man tar dem av och på rätt ofta.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Smogz Minirecension GEA Waldviertler Jaga Flex känga Kläder 6
Sejrla Tåskav från känga Lundhags Kläder 26
moa_k40 Lundhags contessa känga v/s Meindl Vakuum grx dam? Kläder 12
thomas.vastervik Känga klämmer nerv? Kläder 13
100826 Haglöfs Astral Gtx känga! Kläder 0
seobserver Känga 90 ut och nya in Kläder 15
shinobi M90 vinter känga Kläder 21
bash Viking Hunter 2 GTX ...KÄNGA Kläder 3
Crilloan tips på allroundsko lättare känga? Kläder 2
Napoleon Känga för vinter i stad och skog? Kläder 17
varghusse Finns denna känga? Kläder 18
Minnatur Lundhags känga eller Haglöfs Grym??? Kläder 11
robinlu Rätt känga/vård av känga ? Kläder 3
Schmack Bagheera Ridge, låg känga - erfarenheter ? Kläder 3
skyspy Lundhags känga Kläder 9
såg M/90 vinter känga Kläder 1
c-oma Hjälp med att hitta rätt känga! Kläder 11
j_felix Ny känga - Haglöfs GRYM Kläder 15
McFee Känga: Jörn eller Lundhags? Kläder 5
Mathias PHS Rengöra Goretexfoder i känga! Kläder 7
Fredrik021 Genzo känga Kläder 4
Martin_Be Vilken känga?!? Kläder 6
pefsiN Merrel känga Kläder 4
T.S Ska byta känga, behöver tips! Kläder 40
tobe68 Hög eller låg känga? Kläder 9
Ethelwulf Hjälp att hitta känga för ökenklimat Kläder 7
avslutmedlemsk1008 Tålig All-Around Känga Kläder 1
Timbo Dilemma ang. kombnerad vinter/sommar känga! Kläder 14
Polarnatt Tips på känga/pjäxa Kläder 8
Bwana Anges vikt per känga, eller per par? Kläder 2
mipert Vilken sula gör min känga "mindre"? Kläder 6
100826 Haglöfs känga/sko Kläder 2
petho Känga för dyblöta och blockterräng? Kläder 38
Tuki Crispi Hunter - är det verkligen en bra känga? Kläder 4
KLAGER Lundhags nya känga Syncro Kläder 9
cjonsson Tips till ny känga Kläder 3
pbfredrik Färga om Meindl känga Kläder 5
Donuts Chevalier ultimate känga? Kläder 2
jonasblomdahl Sliten känga Kläder 1
cyrX Blackhawk ridge känga Kläder 1
flamma Haglöfs Ursus Pro, känga någon som testat? Kläder 2
MZS Val av känga Kläder 12
drullputtee ROCKPORT-känga! Kläder 4

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg