Det här var nog en tråd som var mer infekterad än nåt jag läst på länge. Om man kokar ned huvudärendet så handlar det alltså om att en person ropat in två separata objekt på Tradera, från samma säljare.
Köparen undrar om dessa två artiklar går att skicka i samma paket, varvid säljaren säger OK.
Uppgiven fraktkostnad stämmer, per objekt med en känd tariff, och i samma tariff kan man konstatera att de två objekten i ett paket istället för två kostar lika som om man bara skickar det ena.
När säljaren packat och meddelat att det är klart för sändning och betalning - så meddelar han att fraktkostnaden är 83 kr, vilket är ett pris som ligger mitt emellan priset för en förändelse resp två separata.
Rent avtalsmässigt kan man ju möjligen fråga sig vad som gäller - men om man tänker sig att säljaren inte tar nån risk för frakten eller i övrigt åtar sig att utföra denna, annat än att han mot förskottsbetalning av (objekt och) frakt, är den som ombesörjer köpet av frakten (för köparens översända pengar) -så känns det ju onekligen märkligt om säljare och köpare ska dela på den besparing man gör. Besparingen består ju helt enkelt av ett utgift som vare sig köpare eller säljare längre har, och där man svårligen kan se att säljaren har presterat nåt för att besparingen ska uppstå.
Att frakten kostar 55 kr och att de ytterligare 55 kronorna aldrig behöver betalas in är lätt att inse - så fråga är bara vad är det säljaren anser att man delat på? Anser säljaren att han genom att köparen ropat in två objekt, har sett till att det uppstår en förtjänst på 55 kr som parterna bör dela på, eller hur resonerar han? Någonstans ifrån anser han ju ändå att det finns 28 kr för honom att ta hand om.