Glykemiskt index

Recept

För den som vill göra egna rostade sojaböor (oavsett hur det ev påverkar GI_index) så är ett recept:

Soy Nuts

Ingredients

3 C whole soybeans (selected and dry)
2 pinches baking soda
salt to taste (optional)
soy oil to fry

Method

1. In a saucepan, bring 6 cups of water to a boil. Add a pinch of baking soda.
2. Drop dry soybeans into the boiling water, let simmer for 5 minutes.
3. Discharge water, rinse soybeans in cold water. Save.
4. Bring 10 cups of water to a boil. Add a pinch of baking soda and drop blanched soybeans to cook for 15 minutes in low heat.
5. Discard water, rinse with cold water. You may want to dehull the soybeans. Dehulled soybeans will fry faster (the hulls coat the cotyledons from direct contact to hot oil).
6. Dry soybeans as much as possible using a paper towel.
7. Heat oil, deep fry a little at a time until light brown in color. Remove and blot excess oil in paper towel.
8. Add salt while they are still hot. Cool. Store in airtight container.

http://www.ag.uiuc.edu/stratsoy/expert/utilize.html
 
Rostning?

En undring bara...hur länge brukar du förvälla bönorna innan du rostar dem? Inte så länge kan jag tänka mig, för att få dem lite knapriga. Eller?

Mvh
Anders
 
I detta recept läggs inte bönorna i blöt och kokas inte! Det finnas andra som föredrar att blötlägga dem innan (se nedan) , men då skippar man kokningen med bakpulver.
Bakpulver (eller soda) är förövrigt en klassiskt ingrediens för att få gamla torra ärtor/bönor mjuka fortare . Man kan ju också rosta kikärtor på samma sätt (gärna smaksatta med chili pulver).

se fler recept på:

http://www.gourmetsleuth.com/


50 degrees
1 hour

Dried Soy Beans
Water

Seasoning of choice

Soak soybeans for 12 hours. They will absorb the water, so add more as needed. Drain and rinse soybeans.
Sprinkle with salt, garlic, soy sauce, or any other desired seasoning. Or, just leave them plain.
Spread onto oiled sheet pan.
Bake at 350 degree for 1 hour, or until beans are lightly browned and crisp. Stir often while baking.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg