gaskök vs bensin/fotogenkök

gas är bra även på hög höjd

Rikard säger att gas är bra för låglandsbruk på sommaren. Det stämmer, men det är också mycket bra på riktigt hög höjd. Men det är ju inte något som vi behöver bry oss om i Sverige.
 
Etanol från Cellulosa?

Skulle inte tro att cellulosa är en biprodukt vid papperframställning eftersom det är cellulosa man använder vid pappersframställning! Förr fick man etanol som biprodukt från sulfitmassetillverkning (framförallt jäsning av hexoser från hemicellulosa) men eftersom de allra flesta sulfitbruken nu är nedlagda så jäser man det man har tillgängligt dvs säd, melass mm. Men en stor del kommer också som biprodukt vid olika kemiska reaktioner baserade på råolja. Därför kan man aldrig veta om den etanol man använder kommer från fossila bränslen eller ej.
 
Bensin är bättre-ibland

Om du ska ut någon gång när det är kallt, t.ex hela vintersäsongen...Då suger gas fett!! Bensinkök är då betydligt bättre, skillnaden är avsevärd. Men visst blir det lite tyngre, men bara lite. Väger man in extra gasflaskor går det nog på ett ut. Hur meckigt ett kök är beror på modell. En del, t.ex. Primus kan man gå direkt från förvärmning till "riktig" förbränning med så det är inga problem. Använd helst kemiskt ren benins. Den brinner bättre och sotar inte. Vad gäller slabb i absiden beror det ju på hur slabbig man är, men det enda osm är lite kinkigt är förvärmningen. Men det är en vanesak. När man vet hur mycket bränsle man ska använda för förvärmning är det inga problem.

Själv gillar jag MSR:s kök, och har ett som heter Whisperlite som är ganska pilligt, och ett som heter X-GK som är mer robust och enkelt att handha. Primus nya modeller verkar rätt bra, så de är nog OK de med.
 
Explorer kanske?

Nå, man får väl elda med Explorer då! "Framställt av jordbruksprodukter", står det på den iaf :) Vill man ha högre verkansgrad kan man köpa 60Brännvin i samma specialbutik. Funkar som inombords bränsle i nödfall!

Allvarligt talat så tror jag att iaf Kemetyls T-röd ska vara framställd av "naturprodukter". Vill man vara riktigt säker på vad som finns i ens trangia kan man ju alltid koka hemma:)!


/Sarvi
 
Miljöaspekter i all ära...

... men det får nog anses att den koldioxid som släpps ut från friluftskök är fullständigt försumbar i det stora hela. Har det gått åt 800 liter flygbränsle för att komma dit man ska och man sedan gör av med en liter bensin, hmm...

Som tidigare påpekats vill jag säga att gas fungerar utmärkt på hög höjd. Pga att yttertrycket är ännu lägre än vid havsytan "sugs" ju formligen gasen ut ur flaskan. Dock är ju också partialtrycket för syre lägre på hög höjd vilket gör att effekten ändå blir begränsad. Många Himalayaklättrare använder faktiskt gas i stället för bensin pga att det inte är så mycket "meck" med förvärmning etc (ovan baslägret alltså).
Dock kan jag hålla med om att det är ett väldigt slöseri med engångsgasflaskorna!

MVH

/Magnus
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg