Jag planerar att gå över till gas men får ingen ordning på siffrorna som nämns i många av trådarna.
Jag har 30års erfarenhet av T-sprit, inte en endaste gång har det krånglat eller har jag råkat spilla. Jag vet att i mitt egenkomponerade kök så går det åt lite mindre än 0,5L sprit för en 10 dagars tur där jag i snitt kokar upp 2 liter vatten/dag. jag är ingen matfantast utan kör med frystorkat. Mitt kök för t-sprit väger (där delarna skiljer sig) brännare 88g vindskydd/grythållare 60g (modifierad rostfrikruka på IKEA för 4kr) totalt 148g.
Vill väldigt gärna gå över till gas och har precis fått hem komponenter för detta men inte hunnit testa. Dessa komponenter väger 33g (toppmonterad brännare 116T+ vindskydd) allt annat lika (gryta, lock osv är de samma).
så här ser vi ju en god viktbesparing på 115g men då tillkommer ju gas.
I forumen läser jag att man ska för vattenuppkok räkna med 10g gas / 0,5 liter vatten. Detta skulle innebära att jag behöver en 450g gas tub á 645g, vilket ger en viktökning på 30g.
Men samtidigt läser jag att
Vilket skulle innebära att jag enbart behöver en 230g gas behållare á 390g varför jag skulle spara 225g.
Samtidigt läser jag om riskerna med gas (jag gör för tillfället inte vinterturer) särskilt då risken med att ventilen krånglar varför många rekommenderar två utav de mindre tuberna än en stor, vilket skulle öka vikten ännu mer.
Jag är medveten om att hur mycket vatten jag använder enbart är en teoretisk summa då jag inte fört bok i fjället utan räknar utifrån vattenåtgång för att tillaga maten, så lite har jag funderat att kanske jag "glömmer äta ibland" men då borde jag se det i kvarvarande mat efter turerna.
Jag hoppas att jag ska hinna få bättre erfarenhet av gasanvändning innan min tur och inte enbart light tester men det vore jättetrevligt ifall ni som gått över från t-sprit till gas kunde dela med er av era erfarenheter.
Jag har 30års erfarenhet av T-sprit, inte en endaste gång har det krånglat eller har jag råkat spilla. Jag vet att i mitt egenkomponerade kök så går det åt lite mindre än 0,5L sprit för en 10 dagars tur där jag i snitt kokar upp 2 liter vatten/dag. jag är ingen matfantast utan kör med frystorkat. Mitt kök för t-sprit väger (där delarna skiljer sig) brännare 88g vindskydd/grythållare 60g (modifierad rostfrikruka på IKEA för 4kr) totalt 148g.
Vill väldigt gärna gå över till gas och har precis fått hem komponenter för detta men inte hunnit testa. Dessa komponenter väger 33g (toppmonterad brännare 116T+ vindskydd) allt annat lika (gryta, lock osv är de samma).
så här ser vi ju en god viktbesparing på 115g men då tillkommer ju gas.
I forumen läser jag att man ska för vattenuppkok räkna med 10g gas / 0,5 liter vatten. Detta skulle innebära att jag behöver en 450g gas tub á 645g, vilket ger en viktökning på 30g.
Men samtidigt läser jag att
hur mkt gasHej!
Energiinnehållet i alkohol är ca. 6300 kcal/kg vilket ger ca. 5040 kcal för en liter (0,8 kg).
Motsvarande för gas ligger på ca. 12000 kcal/kg
Det skulle alltså gå ungefär 0,4 kg gas på en liter T-dojja ....
/Rickard
Vilket skulle innebära att jag enbart behöver en 230g gas behållare á 390g varför jag skulle spara 225g.
Samtidigt läser jag om riskerna med gas (jag gör för tillfället inte vinterturer) särskilt då risken med att ventilen krånglar varför många rekommenderar två utav de mindre tuberna än en stor, vilket skulle öka vikten ännu mer.
Jag är medveten om att hur mycket vatten jag använder enbart är en teoretisk summa då jag inte fört bok i fjället utan räknar utifrån vattenåtgång för att tillaga maten, så lite har jag funderat att kanske jag "glömmer äta ibland" men då borde jag se det i kvarvarande mat efter turerna.
Jag hoppas att jag ska hinna få bättre erfarenhet av gasanvändning innan min tur och inte enbart light tester men det vore jättetrevligt ifall ni som gått över från t-sprit till gas kunde dela med er av era erfarenheter.