Funderingar runt fjällmaten

Åter igen tack för alla svar. Jag håller på provsmaka och sammanställa en ny lista. Gällande fisket så är det strömmande vatten förbjud på öring perioden 15sep-15okt. Vi vandrar under förbjuds tiden. Jag är själv en erfaren flugfiskare men kompisen har inget intresse så vi kommer att lämna utrustningen hemma.
På frågan om det verkligen är möjligt och tappa muskelmassa på så kort tid är jag personligen för okunnig och svara. Min personliga tro är att du inte förlorar volym men att du kanske förlorar ytligare en veckas "byggande" efter vandringen då kroppen ställer in sig på åter hämtning.

Joanna tack för länken.
 
Jag har en fråga som är lite utanför ämnet.
Är någon insatt i hur älgjakten bedrivs i rapadalen?
Efter en lång dag på fjället om vädret är lite taskigt så kan ju hornen växa fram.
 
Är det verkligen möjligt att tappa muskelmassa på en vecka när man dessutom är ganska aktiv? Ok om man inte äter alls men att han måste över en viss gräns när det gäller protein låter ganska överdrivet. (...)
Frågan återkommer i flera trådar, så till slut satte jag den närstående expertisen ;) i arbete. Det här är ju något som kroppsbyggare och idrottare stött och blött i evigheter, dels för att det genom åren kommit delvis motstridiga forskningsresultat, dels kanske för att sambanden är lite för komplexa för att det skall gå att ge enkla svar.

Dels finns det studier, som tyder på att vår förmåga att omsätta fett vid uppkomna underskott har ett övre gränsvärde kring ca 70 kcal/kg fettvävnad, varefter proteinnedbrytningen tar ett rejält skutt. Att mulliga personer klarar sig bättre än slimmade blir ju en självklar följd, men det tar alltså stopp från dag ett, om "uttaget" skulle behöva överskrida dessa värden.
En annan studie kommer dock fram till att snabb fettförbränning vid en hård diet går att åstadkomma utan förlust i muskemassa, bara man supplementerar en väl vald mix av proteiner.
Till ungefär samma slutsatser kommer en studie från den amerikanska militären, som sammanfattningsvis säger att friska män inte börjar tappa muskelmassa förrän deras fettdepåer är nere på ca 5% av vikten (vilket faktiskt är väldigt litet).

Mycket av dessa motstridigheter fick sin förklaring, när två schweiziska forskare i två studier började analysera de enorma mängder mätdata, som det gamla klassiska "Minnesota Starvation Study" lämnat efter sig.
De kom fram till att förmågan att vid svält prioritera omsättning av fettdepåer visar stora individuella variationer. Samtidigt är det dock så väl, att de individer som "bränner" större andel protein, också motsvarande mycket lättare återuppbygger sin muskelmassa (snarare än fettdepåer), när de får äta upp sig igen.
Här är länkarna till schweizarnas bägge arbeten:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8696417
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10673906

Nu får man komma ihåg att alla dessa undersökningar handlar om extrem svält. En veckas fjällvandring med lite näringsunderskott kan man nog se som helt marginell i sammanhanget.
Trådstartarens kompis skall ju inte heller hårdträna på sitt (antagligen) vanliga sätt under den tiden.
Men- och deta är ju lite ironiskt - är han ett muskelberg med extremt lite fett på kroppen, så ligger han betydligt närmare riskzonen än en småmullig tjej ;).
 
Mellanmål och efterrätt

Tack för alla nyttiga tips och länkar i denna tråd!

Om jag inte vill/kan laga mat under dagen kör jag med, förutom den nämnda och egenproducerade nött/frukt/chokladblandningen, enbart med vatten/te och energibars (PowerBar). Går kanske inte varje dag men om man har en riklig frukost med gröt/muesli och knäckebröd/tub-ost/marmelad samt en effektiv maltid på kvällen klarar jag mig bra på detta.

http://www.energy-sportfood.de/brands/powerbar/powerbar-energize-bar-c2max-55g.html

Går säkert lika bra med någon annan energibar. Vill inte göra reklam men känner till PowerBar från Tyskland då det är ett populärt märke bland dem som sysslar med uthållighetsidrotter.

Hittade också ett recept hur man lätt kan tillaga egna energibars.

Energibars

2 dl havregryn
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
150 g torkade aprikoser
3/4 dl naturell yoghurt
1 dl nötter
40 g mörk choklad

Finhacka choklad, torkad frukt och nötter. Blanda samtliga ingredienser och forma 6-8 avlånga bars. Grädda i nedre delen av ugnen i 125 grader, ca 1-1,5 timme. Förvaras kallt.

http://www.pickipicki.se/2012/01/det-ar-har-energin-ar/

Som söt efterrätt på kvällarna använder jag mig gärna av Dr. Oetker Süßer Moment (puddingpulver). Finns i tre olika smaker: choklad, vanilj och Griessbrei (mannagryn). Påsens innehåll hälls bara i 150 ml kokande vatten, sedan rör man om i ungefär 1 min.

Exempel på näringsvärden Dr. Oetker Süßer Moment (1 påse/pro portion 196 g)

Pris i Tyskland: ca. 0,65 EUR
Brennwert/: 461.00 Kilojoule (kJ)
Eiweiß/protein: 2.10 g
Kohlenhydrate/kolhydrater: 21.90 g
Zucker/socker: 13.00 g
Fett: 1.40 g
Gesättigte Fettsäuren/omättade fettsyror: 0.90 g
Ballaststoffe/Fiber: 0.60 g
Natrium/Na: 60.00 mg

http://www.odoo.tv/Dr-Oetker-Suesser-Moment.755.0.html
(Tyvärr bara på tyska)

Dessvärre har jag inte hittat Süßer Moment i Sverige än utan handlar större mängder när jag är på besök i Tyskland. Dock nu är mitt lager slut :-(

Hälsningar Matthias
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg