Frysa mat

Tänkte använda mat som Frys klampar. Vilka kommer dela sig tror ni?
Haft en vattenflaska som sprack en gång som alternativ problem när jag skulle göra Frys klampar.
Grädde brukar dela sig.

Havremjölk?
Smör?
Milda grädde?
Phildelfiaost?
 
Fryst tinar ju under första dygnet så jag brukar antingen frysa redan lagad mat (gryta, soppa, pastasås t ex, även rökt eller marinerad mat) och sedan äta det andra dagen (då det är tinat men ännu kylskåpskallt).

Annat som brukar funka är t ex 3dl mjölkpaket (finns även H-mjölk), juice och liknande där man öppnar en ny när den skall användas.
Pet-flaskor och vatten i ett tomt mjölkpaket med skruvkork kan vara bra "engångs" kylklampar (vattnet kan ju drickas upp sedan).
Ost och smör är så mycket fett att det knappast blir "genomfryst", men riktigt smör håller sig ju fast också i flera plusgrader.

Det gäller ju också att packa det väl isolerat på något vis.
 
Jo att förvara smör fryst går utmärkt, men jag upplever att det inte blir mycket till "kylklamp" av det då det innehåller så lite vätska, och tinar ganska fort (samt att det oftast är relativt liten volym av det som man behöver ta med sig). Så det är inte tre smörpaket man lägger ned som ersättning för kylklamparna ;)
 
Blir inte tex smör grynigt?
har man olja går detta att frysa och tex köpta sportflaskor klarar att frysa tag bara lite luft med för vattenexpansion
 
På kortare turer (2-3 dagar) eller på vintern, skippar jag ofta torrmaten och kör allt djupfryst istället.
Felix delikatessköttbullar, frysta ärtor,fryst blomkål, frysta mangobitar etc. Omväxling till torrmaten.
Föredrar bulgur framför ris, pasta eller potatismos.
Inte för smakens skull.
Men det höga fiberinnehållet gör att man står sig bättre mellan måltiderna.
Ofta kör jag med rapsolja.

Smör har jag med om jag skall steka pannkakor. Då smälter jag smöret och har det i små glasflaskor som jag försluter och kokar före avfärd. Smöret är då helkonserv tills man öppnar flaskan. För att få ut smöret kokar jag lite vatten som jag värmer smörflaskan i. Får man smör över kan man försluta flaskan och koka den igen.
Flaskan till detta kan vara från en 6cl ingefära-citron-shot tex.
Jag föredrar detta framför att använda ghee då hela smörsmaken är med.

/John
 
Temporära utvidgningar av mitt hushåll med hungriga utflugna barn, med delvis helt annorlunda matvanor, har fått mig att testa infrysning av det mesta. Det går som sagt hur fint som helst med smör och i princip alla färdiglagade rätter, men även t ex färskostmassor som kvarg, keso och Philadelfiaost, bara man tinar dem långsamt (och det är ju din avsikt).

Färdigkokta stärkelserika saker som t ex kikärter och andra baljväxter har dock en viss tendens att återgå till "okokt" tillstånd vid långtidsförvaring och behöver ev. nytt snabbt uppkok efter upptining för att inte kännas hårda/sega. Men då handlar det om något halvårs lagring eller mer.

Grädde går utmärkt att frysa, om man hårdvispar det först, men det blir ju inte så effektiv kylklamp av fluffet.

Oatly "ikaffe" funkar lite halvdant, behöver tina långsamt, värmas svagt och vispas om efter upptining och kan ändå vara smågrynig.

Ju större värmekapacitet (i praktiken: vattenhalt), desto större utbyte får du av "kylklamparna".
 
Senast ändrad:
Vet man om att maten skall frysas kan man undvika lök. Den tappar helt konsistensen vid frysning.
Jag kokar ofta stor sats ärtsoppa för att frysa in. Undviker då både lök o fläsk.
Även köttfärssås kokas med fördel utan lök.
Medan såsen tinar fräser jag lök som får puttra en stund i såsen innan servering.
/John
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
avslutat_medlemskap_20-11-23 Frysa rökt lax Friluftsmat 7
JohnnyL Frysa vin? Friluftsmat 9
ceciliao Frysa torkat? Friluftsmat 14
Jonte Myra Frysa grädde? Friluftsmat 5
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg