Temporära utvidgningar av mitt hushåll med hungriga utflugna barn, med delvis helt annorlunda matvanor, har fått mig att testa infrysning av det mesta. Det går som sagt hur fint som helst med smör och i princip alla färdiglagade rätter, men även t ex färskostmassor som kvarg, keso och Philadelfiaost, bara man tinar dem långsamt (och det är ju din avsikt).
Färdigkokta stärkelserika saker som t ex kikärter och andra baljväxter har dock en viss tendens att återgå till "okokt" tillstånd vid långtidsförvaring och behöver ev. nytt snabbt uppkok efter upptining för att inte kännas hårda/sega. Men då handlar det om något halvårs lagring eller mer.
Grädde går utmärkt att frysa, om man hårdvispar det först, men det blir ju inte så effektiv kylklamp av fluffet.
Oatly "ikaffe" funkar lite halvdant, behöver tina långsamt, värmas svagt och vispas om efter upptining och kan ändå vara smågrynig.
Ju större värmekapacitet (i praktiken: vattenhalt), desto större utbyte får du av "kylklamparna".