GI säger absolut inte allt...
Glykemiskt index är bara en faktor som avgör om ett livsmedel är snabbt eller långsamt. Om vi exemeplvis tar fruktsocker som är GI lågt, men det är knappast användbart att använda som ensam produkt vid kolhydratuppladdning därför att magen inte kan ta upp stora volymer av denna sockerart. Om vi stället tar Maxim Orginal så har det ett mycket högt GI (149 om jag inte minns fel..) Vad som dock gör detta intresant är själva utformningen av molykylen. Maxim är förhållande vid svår för kroppen att bryta ner men är skonsam för magen. (Man brukar tala om osmoalitet som upptagningsförmågan i magen) Denna kombination gör att Maxim Orginal i praktiken blir en långsam produkt! utmärkt att kolhydrat uppladda med. Konkurrenten till Maxim, Vitargo har ett ännu bättre upptagning men är dock lite dyrare.
Som kuriosa kan nämnas att om man skulle tolka GI rakt ut i laddningssyfte så skulle Jordnötter blir utmärkt laddningsmat och morötter skulle vara allt för snabbt....I själva verket är det tvärt om..
Glykemiskt index är bara en faktor som avgör om ett livsmedel är snabbt eller långsamt. Om vi exemeplvis tar fruktsocker som är GI lågt, men det är knappast användbart att använda som ensam produkt vid kolhydratuppladdning därför att magen inte kan ta upp stora volymer av denna sockerart. Om vi stället tar Maxim Orginal så har det ett mycket högt GI (149 om jag inte minns fel..) Vad som dock gör detta intresant är själva utformningen av molykylen. Maxim är förhållande vid svår för kroppen att bryta ner men är skonsam för magen. (Man brukar tala om osmoalitet som upptagningsförmågan i magen) Denna kombination gör att Maxim Orginal i praktiken blir en långsam produkt! utmärkt att kolhydrat uppladda med. Konkurrenten till Maxim, Vitargo har ett ännu bättre upptagning men är dock lite dyrare.
Som kuriosa kan nämnas att om man skulle tolka GI rakt ut i laddningssyfte så skulle Jordnötter blir utmärkt laddningsmat och morötter skulle vara allt för snabbt....I själva verket är det tvärt om..