Ett par grunder och några kommentarer
Kroppen behöver kolhydrater för hjärnan, det kan vara klokt att medföra det förstånd man har.
Musklerna går på syre, kolhydrater eller fett, det senare kräver lite kolhydrater för att underhålla processen. Proteinerna och spårämnen samt vitaminerna är väsentliga för utbytet av celler och reparationer.
Den som levt på sitt kroppsfett en tid utan kolhydrat tillförsel vet hur mosigt huvudet blir och hur illa det smakar.
Det sägs att vi klarar oss ca 30 dygn utan mat, efter tio blir man tämligen passiv....
Ngt om tillsatser. Vill man äta ren mat blir det inte mycket kvar i butiken att handla... Att odla och föda upp själv är en framkomlig väg, med mycket arbete längs vägen. Som tidigare nämts bör man nog lära sig skilja på E-na, alla är inte onaturliga. Vissa behandlingsmetoder är sannorlikt OK och andra som Neutronbestrålning av skaldjur som inte surnar ställer i alla fall jag mig tveksam till. Liksom till de färdiga mjuka kakor som aldrig tycks börja mögla. Något lurt bör det väl vara.... S k dricksvatten på flaska med väl höga mineralhalter samt mjukglass utomlands i kylbox..... Listan kan göras hur lång som helst.
Se upp och vet vad du stoppar i dig.
Att slaviskt följa livsmedelstabelller gör ingen måltid rättvisa. Mat bör både se trevlig ut vara god och närande samt ätas i gott sällskap. En god dagsetapp bygger på aptiten.
Vitamin och näringspiller är numera även vetenskapligt uträknade, kroppen är inte gjord för koncentrat utan lagom stora doser. Vad lagom är varierar p g a många faktorer.
När vi är ute och går en till två veckor behöver vi inte göra måltiderna till ett problem. Bättre är nog att ta med vad vi vill och tycker om att äta, samt att vi blir rimligt mätta. På månadslånga expeditioner och halvård årsbasis bör man nog försöka äta rejält balanserat så att problem inte uppstår. Som exempel kan jag nämna att en månad utan C-vitamin fick gomslemhinnan att gå sönder på oss alla, Det fixade sig på en tre dygn med lite blandad kost samt lite juice.
I min erfarenhet fungerar olivolja på flaska bra som fett tillsats, 1a veckan smaksätter jag med en klick smör. Hårdost, salamikorv samt hemmatorkat varar hela tiden. Bröd väger väl mycket i förhållande till vad man får i sig. Undantaget veckslutsutflyckter. Mjöl, ägg samt mjölkpulver gör både pannkakor, brödbbak samt omelett möjligt i terrängen.
Finns det lagad mat till salu längs med vägen brukar vi unna oss det, vandring går ju in under njutningskontot....
Kroppen behöver kolhydrater för hjärnan, det kan vara klokt att medföra det förstånd man har.
Musklerna går på syre, kolhydrater eller fett, det senare kräver lite kolhydrater för att underhålla processen. Proteinerna och spårämnen samt vitaminerna är väsentliga för utbytet av celler och reparationer.
Den som levt på sitt kroppsfett en tid utan kolhydrat tillförsel vet hur mosigt huvudet blir och hur illa det smakar.
Det sägs att vi klarar oss ca 30 dygn utan mat, efter tio blir man tämligen passiv....
Ngt om tillsatser. Vill man äta ren mat blir det inte mycket kvar i butiken att handla... Att odla och föda upp själv är en framkomlig väg, med mycket arbete längs vägen. Som tidigare nämts bör man nog lära sig skilja på E-na, alla är inte onaturliga. Vissa behandlingsmetoder är sannorlikt OK och andra som Neutronbestrålning av skaldjur som inte surnar ställer i alla fall jag mig tveksam till. Liksom till de färdiga mjuka kakor som aldrig tycks börja mögla. Något lurt bör det väl vara.... S k dricksvatten på flaska med väl höga mineralhalter samt mjukglass utomlands i kylbox..... Listan kan göras hur lång som helst.
Se upp och vet vad du stoppar i dig.
Att slaviskt följa livsmedelstabelller gör ingen måltid rättvisa. Mat bör både se trevlig ut vara god och närande samt ätas i gott sällskap. En god dagsetapp bygger på aptiten.
Vitamin och näringspiller är numera även vetenskapligt uträknade, kroppen är inte gjord för koncentrat utan lagom stora doser. Vad lagom är varierar p g a många faktorer.
När vi är ute och går en till två veckor behöver vi inte göra måltiderna till ett problem. Bättre är nog att ta med vad vi vill och tycker om att äta, samt att vi blir rimligt mätta. På månadslånga expeditioner och halvård årsbasis bör man nog försöka äta rejält balanserat så att problem inte uppstår. Som exempel kan jag nämna att en månad utan C-vitamin fick gomslemhinnan att gå sönder på oss alla, Det fixade sig på en tre dygn med lite blandad kost samt lite juice.
I min erfarenhet fungerar olivolja på flaska bra som fett tillsats, 1a veckan smaksätter jag med en klick smör. Hårdost, salamikorv samt hemmatorkat varar hela tiden. Bröd väger väl mycket i förhållande till vad man får i sig. Undantaget veckslutsutflyckter. Mjöl, ägg samt mjölkpulver gör både pannkakor, brödbbak samt omelett möjligt i terrängen.
Finns det lagad mat till salu längs med vägen brukar vi unna oss det, vandring går ju in under njutningskontot....
Senast ändrad: