Fotbeklädnad för svensk vandring

En ökenkäng som Meindl pionier är anpassad för varmt och tort klimat, men i Sverige är det blött och fuktigt. Sen så är kängan gjord i velour läder och jag kan nästan lova att velour och vatten är inte jättebra kompisar.

Har själv jobbat i varmt klimat genom försvaret och sett denna känga i sin rätta miljö och där funkar den bra men lovar att ingen av dem som använde kängan skulle komma på tanken att använda den i svenskt klimat.
 
Jag tycker du ska fundera på så kallade "trail runners", terränglöparskor utan gore-tex (torkar snabbare, ventilerat bättre) eller annat membran. [...]
Visst blir mina fötter blöta, men de torkar snabbt. Skulle temperaturen hamna under ca 4C börjar det bli dags för vattentäta strumpor eller våtstrumpor a la våtdräkt. På kvällen bytes till torra strumpor. Jag trivs hyfsat i Inov8 Roclite , men var också nöjd med Vasque Velocity. Salomon verkar ha fina liknande skor också, Speedcross tror jag det fanns en modell som hette.
Detta är ett koncept som jag tycker är väldigt intressant. Kan kanske bli något åt det hållet. Har ett par Nike trail runners med goretex nu som jag har när jag springer i skogen och på grus.

Jag tror det har mycket att göra med att de luftas bättre under färden och inte blir så varma. Är det måhända det trådskaparen vill åt med ökenkängorna ?
Tanken var väl att de skulle vara det bästa från båda världar ;) Skyddet från kängan och lättheten, luftigheten och snabbtorkandet från skor! Men risken är ju att de i stället inte är riktigt bra på något :)

Sedan är det såklart inte alla som trivs med "blöta fötter" (fötterna är dock oftast inte blöta utan mer småfuktiga.).
Ja, det är väl något man får testa sig fram till antar jag :)

Nu har du fått svar av både "kängmaffian" och en "lättviktstaliban", bara att välja sida ; )
Precis det jag ville ha. Gärna fler svar från lättviktstalibaner för att balansera ut lite:)

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
Respekt att skriva allt det där på en mobil!

En ökenkäng som Meindl pionier är anpassad för varmt och tort klimat, men i Sverige är det blött och fuktigt.
Jo, jag fattar att det är tanken. Men vad är de faktiska tekniska skillnaderna?
 
Halvhöga Ventilerande kängor kan kanske också vara ett alternativ. Tyvärr verkar de nästan alltid ha membran i sig. Länge sedan jag såg ett par. Det kan funka att gå i Gore-tex också, men blir kängan blöt så tar det lång tid innan den torkar.

Apropå sandal/sko kompromiss kanske Salomon TechAmphibian kan vara något? Jörgen johansson går ju oftast i dessa. Inte så mycket skydd för fötterna i skog dock.
 
Apropå sandal/sko kompromiss kanske Salomon TechAmphibian kan vara något? Jörgen johansson går ju oftast i dessa. Inte så mycket skydd för fötterna i skog dock.

har ett par sådana, problemet är att hälen verkligen är klen på dom även om man spänner åt. spännet går upp och dom blir sladdriga. att då ha dom på vandring med packning hur lätt den än är skulle jag inte rekommendera. lundhags funkar för mig, två par socker, torkar snabbt om dom blir blöta (välsmorda brukar inte läcka in) och inga skavsår. har ett par meindl island som jämförelse men dom känns som pjäxor jämfört med lundhags.
 
Halvhöga Ventilerande kängor kan kanske också vara ett alternativ. Tyvärr verkar de nästan alltid ha membran i sig. Länge sedan jag såg ett par.
Vad menar du med "ventilerade kängor"? Har du någon länk eller något namn på den typ av känga du tänker på?

Det kan funka att gå i Gore-tex också, men blir kängan blöt så tar det lång tid innan den torkar.
Precis. Det är det jag vill undvika.

Apropå sandal/sko kompromiss kanske Salomon TechAmphibian kan vara något? Jörgen johansson går ju oftast i dessa. Inte så mycket skydd för fötterna i skog dock.
Så mycket lättviktare är jag inte. Men det visar ju tydligt på att man faktiskt inte behöver jättekraftiga kängor för att vandra!

En lädersko utan membran som kan duga om du inte tycker den är för låg är denna Rouge Rb2 light trail boot.

http://www.kendrickimports.com/rogue-rb2-light-trail-boot.html
Nej, det behöver inte alls vara för lågt. Jag måste hem och ställa mina vardagsskor/kängor på vågen för jag har inga referensramar, men spontant tyckte jag de verkade ganska tunga (2kg/par).
 
Skinnskor kan göras på olika sätt.
Kronan utåt, man kan blankvaxa skon.
Kronan inåt, skon ser ruggig ut, ventilationen kan förbättras genom att skinnet perforeras efter beredningen.
Spaltläder med målad yta, billiga skitskor.

Foder och eventuell liner inne i skon försvårar alla torkningen.
Mokasinskärning böjer sig väl med foten.

Ovanlädret kan fästas vid sulan med randsöm, denna kan vara utvändig eller invändig. Klistrade eller vulkade skor har ingen randsöm.

Tungan under snöröppningen av skon kan vara fäst i underdelen, vanligt på lågskor, Eller ha sidobälgar vilket är vanligare på grövre skor. Fodrad tunga torkar långsammare.

Ty, mesh och plastskor är en annan historia.
 
Den där viktangivelsen känns fel för en sko som heter Light. Vet att den diskuterats här förut. Jag är nyfiken på den så jag ska mejla och fråga.

Skickat från mobilen
 
Cellgummikängan...

...behöver inte vara tung eller skrymmande. Klassiska Lundhags eller jörnkängor har cellgummifot och skaft som är ofodrat. Går bra att rulla skaftet runt skodelen, då blir jag förvånad om de skulle ta mer plats än t ex Rogue-kängan som visas tidigare i tråden. Skodelen på kängorna passar dessutom utmärkt att packa ömtåliga smågrejor i när man inte har dem på fötterna :).

...vikten på mina jörnkängor är ca 700 gr per sko, knappast de tyngsta dojjorna alltså...

//J
 
Sandalskor

Jag tycker du ska fundera på så kallade "trail runners", terränglöparskor utan gore-tex (torkar snabbare, ventilerat bättre) eller annat membran. De funkar fint för mig (och många andra) såväl på fjället som i skogen. Om nu någon tror att jag bara går på fint rösad torr led, så är det precis tvärtom. Jag föredrar egen vald stig. Mycket blöt terräng kan det bli.

Visst blir mina fötter blöta, men de torkar snabbt. Skulle temperaturen hamna under ca 4C börjar det bli dags för vattentäta strumpor eller våtstrumpor a la våtdräkt. På kvällen bytes till torra strumpor. Jag trivs hyfsat i Inov8 Roclite , men var också nöjd med Vasque Velocity. Salomon verkar ha fina liknande skor också, Speedcross tror jag det fanns en modell som hette.

Kängor har jag nästan bara på vinter, tidig vår och sen höst numera, samt när jag står på pass.

Den stora fördelen med detta system är för mig att man inte behöver byta strumpor hela tiden för att förebygga skavsår, samt att man blir "lättare på foten" (och snabbare). Mina fötter tycks trivas bättre så. Jag tror det har mycket att göra med att de luftas bättre under färden och inte blir så varma. Är det måhända det trådskaparen vill åt med ökenkängorna ?

Såklart finns det nackdelar också, skorna är inte lika hållbara på långt när som ett par kvalitetskängor. Sedan är det såklart inte alla som trivs med "blöta fötter" (fötterna är dock oftast inte blöta utan mer småfuktiga.).

Jag håller med detta fullständigt. Jag köpte ett par Merrell Manistee samt ett par neoprenstrumpor och testade detta på 9 dagars vandring i Jämtlandsfjällen, både i Vålådalens skogar och upp på toppen av Sylarna. Fungerade helt suveränt och passade mig perfekt. Neoprenstrumporna använde jag bara de dagar jag behövde klaftsa i vatten eller när det var kallt. Har också vandrat i hetta i Grekland med samma koncept (fast utan neoprenstrumpor) och det fungerade också bra, även dagar då det regnade. Upplevde inte fukten som ett problem (antagligen för att fötterna inte var innestängda i en tät sko) och strumporna torkade på nolltid när det slutade regna. Dock kan nog huden bli känslig om man tvingas gå en hel dag i neoprenstrumpor eller fukt, gissar jag.

-> Enda kruxet var att skorna inte var tillräckligt slitstarka. Man vill inte behöva köpa nya varje år... Och jag har inte lyckats hitta några slitstarka skor av detta koncept.

Ett alternativ kan vara sandalskor från Keen. En nackdel med dem är att grus lättare kommer in i sandalen, men annars har de tåskydd, bra sula och är slitstarka. Jag ska nog testa det nästa gång.
 
Jag tycker att det låter som en känga som inte finns. Inov 8 Roclite har ju GTex men verkar vara så nära man kan komma med tanke på lätt och förhållandevis smidig samt hyfsat packbar. Jag skulle föreslå någon lättare variant av Lundhags i mid-modell men det är bara jag. Jag kan nog tänka mig att vandra i lätta skor men det verkar överlag som att det inte är så många som klarar mer än en säsong när det är mesh och tyg och annat mindre slitstarkt. Mina Lundhags kommer jag inte att slita ut och gör man det kan de renoveras och behöver inte hamna i "Brännbart".
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
da_flower Byxor för svensk sensommar i fjällen Kläder 10
KakanSomSmular Tips på "Fot-formade" vandringsskor? Kläder 12
Schmoo Regnkläder vid vandring - Neomondo Kläder 3
evinrude Byxor för vandring, fjällräven lundhags el annat, tips? Kläder 19
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
FriFågel Jacka för vandring: en eller två jackor? Kläder 7
mooolan Vandring: Linne + tshirt +/- skjorta = idiotiskt? Kläder 18
dmchris Tips på softshellbyxor för vandring Kläder 1
freonet Kängor för vandring, tips? Kläder 3
Rikkard Små barn på vandring - regnställ Kläder 3
Clover Fältuniform 90 - bra eller dåliga för vandring sommar-höst? Kläder 44
Bondmoran Gaiters till vandring Kläder 14
Bondmoran Jaktkläder vid vandring? Kläder 4
Silver Fang Vilken mössa och vantar till vandring Kläder 14
Silver Fang Vilka byxor för vandring Kläder 18
Silver Fang Vilken underställ till vandring Kläder 18
Silver Fang Långärmad skjorta eller långärmad tröja för vandring Kläder 36
Frystorkad Packlista vandring fem dagar Kläder 12
saraabeiramar Sista minuten innan vandring på Finnmarksvidda: vilka skor? Kläder 4
Siames Hjälp! Kängorna har krympt! Kläder 7
disgruntled Behöver tips på skor/kängor för vandring. Kläder 6
Lankus Torr på tur. Att köpa vattentät klädsel för vandring. Kläder 9
skogsavenyn Är denna jacka värd för vandring o andra aktiviter? Kläder 19
Aasenheim Kängor för vandring på sommaren Kläder 7
RE86 Cargopants för vardag/vandring Kläder 7
SvenssonJr Skjorta till vandring Kläder 32
Chris66 Blus för vandring. Kläder 42
Riddleo Kläder för vandring och friluftsliv. Kläder 10
grodanbolle Vindbyxor för vandring? Kläder 8
uncle botak Handskar på vandring Kläder 24
Bxiu Vandring/vardagsbyxor Kläder 15
kvalio Kvalitetsbyxor för vandring/vardagligt bruk Kläder 14
Raud Kalsonger/underkläder för vandring Kläder 31
typiskt Kjol/kilt vid vandring Kläder 5
TheDude Söker en bra skjorta till vandring bl a... Kläder 32
andreaze Tröja för vandring Kläder 9
joanna Vivobarefoot Off Road Hi Kläder 8
Tomas Eklund Antal kalsonger och strumpor i packningen för en veckas vandring Kläder 25
totte Söker trekvartsshorts för klättring och vandring Kläder 5
sanna.h Kläder för vandring Kläder 5
såg lätta skor för vandring Kläder 11
museo12 Kläder för vandring i skånsk höst och vinter (nybörjare) Kläder 4
Snubblaren Köngor till vandring i italien? Kläder 12
Pacta Lättare skor/sandaler för vandring etc. Kläder 9
LarsMagnus Skor för vandring (samt multisport) Kläder 7
Syltburk89 Rätt sko till rätt terräng? Kläder 3
Zwine Kläder för vandring i Malaysias djungel? Kläder 6
annieroos Vandring i Kroatien Kläder 1
larsbirg Chevalier för vandring? Kläder 5
K-9 Jacka för Grotta & Vandring Kläder 4

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg