Engelskt perspektiv på svensk utrustning

Naturligtvis finns det två ändar att angripa problemet ifrån, och så som det nu låter så tycker jag det är rimligt att välja den ände i vilken man frågar sig: Behöver man skor?

Jag har testat utan och jag behöver skor. Det handlar mest om slitage på fotsulan, och delvis om temperatur. Så det enda jag bestämt vet att jag behöver är skydd för fotsulan. Och det är ju precis därför jag önskar mig en lösning som inte är slit-och-släng.

Slit och släng, förresten... eftersom jag vandrar i samma skor som jag har till vardags kommer de antagligen ha använts bra många fler mil per krona än mina "traditionella" - och specialiserade - vandringskängor när de pensioneras.
 
Jag har testat utan och jag behöver skor. Det handlar mest om slitage på fotsulan, och delvis om temperatur. Så det enda jag bestämt vet att jag behöver är skydd för fotsulan. Och det är ju precis därför jag önskar mig en lösning som inte är slit-och-släng.

crosser.jpg


Har använt mina Source-sandaler sedan 2002. Skydd för fotsulan och ej slit och släng
 
Slit och släng, förresten... eftersom jag vandrar i samma skor som jag har till vardags kommer de antagligen ha använts bra många fler mil per krona än mina "traditionella" - och specialiserade - vandringskängor när de pensioneras.

Ja, konstigt vore det väl annars, för att valutan per mil i sin tur är rimligen högre på ett par specialiserade kängor, om de nu är specialiserade på det som man bäst behöver dem till.

Och dessutom var det väl just det här som var det tokiga, bara för att ett par dåliga skor kan vara tokbilliga så är det inte en bra affär nationalekonomiskt eller miljömössigt. Och i framtiden kommer det inte heller att vara en bra affär i ett kortsiktigt privatekonimiskt perspektiv.
 
crosser.jpg


Har använt mina Source-sandaler sedan 2002. Skydd för fotsulan och ej slit och släng

Ja, två centimeter sula sliter man inte igenom i första taget. ;)

Men sandaler är ju snarast att ta bort vikt på ovansidan och låta undersidan vara som vilken sko som helst. Jag ser hellre att man gör tvärtom eftersom jag inte tycker sandaler sitter tillräckligt bra och släpper in för mycket skräp under foten.
 
För din egen del: vad menar du med "tillräckligt lätt", och hur har du kommit fram att just denna vikt är den optimala? Detta är viktigt att veta för att kunna tillfredstálla dina drömsko-behov. ;-)

Jag sällar mig till Martin här, ca 400g per sko kan jag nog tänka mig. Jag jämförde med ett par andra skor som kändes ungefär lagom och sådär intuitivt tyckte jag att med en lite tunnare bättre sula, bättre material och annan magi så skulle det nog gå att fixa. Såklart skulle jag hellre vilja att de var lättare, men jag är som sagt beredd att offra några hekto här. Om det sen är optimalt är en annan fråga. Optimalt är det väl när denna sko håller för ca 5 säsongers vandringar a 200km styck i svenska fjäll med ca 10-15kg packning + lättare vardagspromenader. Bara för att dra till med något.

Faktum är att en schysst sandal nog skulle funka, jag gillar skarpt att vandra i sandaler när det är varmt. Jag är dock fortfarande rädd att skada fötterna i ospårad fjällterräng. Lite skydd vill jag nog ha på en vildmarkssko.

Vad gäller alpina aktiviteter som vandring på glaciär och klättring så håller jag med att det säkert behövs rejälare doningar. De allra flesta som har grövre kängor har det nog inte för dessa ändamål, utan snarare av gammal vana, ovilja att få blöta fötter, för att de är skönare än stövlar, slitstarka, varma osv. Smaken är som baken. Vi prioriterar alla olika. Jag vänder mig bara mot bilden att man för allmänt vildmarksbruk MÅSTE ha höga kängor för att ha det bra. Det är faktiskt den informationen man får om man läser till exempel Fjällboken av Grundsten, där även kontinentala kängor mer eller mindre dissades (så stod det iallafall i min upplaga.).

PS: Jag får erkänna att även jag själv ibland drar på mig ett par riktigt tunga kängor (Svenska kängor kan nog faktiskt med fog kallas ultralätta jämfört med dessa 2kg pjäser ;) ), men då står jag mest på pass, eller promenerar i kylan.
 
Jag håller förstås med om att varje aktivitet ställer specifika krav på skor och annat.

Att ha kängor just för att man VANDRAR är nog mycket riktigt överdrivet traditionaliskt.

Jag har när jag var yngre gått en hel del i fjällen i gummistövlar, och hävdar att ett par bra gummistövlar funkar bra, särskilt bra är de ju när markerna är våta. Jag fiskar "alltid" i gummistövlar. Jag har numera oftast Tretorn Sarek (Plus), vilket väl får anses vara oerhört mainstream, men de är en perfekt kompromiss för mina ändamål.

När jag nu senast hade mina nämnda Salomon Techamfibian, så var de "back-up" och lägersko, då jag hade storskor (klätterkängor) vilket f ö inte var förhandlingsbart. Utöver detta bar jag även med ett par friktionsskor. Med något lättare packning skulle jag utan vidare kunna välja att gå i ett par kraftigare jumpadojjer än nämnda meshskor. Det skulle då också få vara de enda skorna, om man nu inte ska klättra. Meshskorna har förstås en stor fördel om man blöter ned dem (vadar) i och med att de saknar innersula, och meshöverdelen både dräneras och torkar snabbt.

Föreställer mig dock att det här är en gammal diskussion och dessutom OT.
 
Jag sällar mig till Martin här, ca 400g per sko.

Jag tror tyvärr att Martin är ute efter 400 gr./PAR, dvs 200 gr./SKO.

I Fjäderlätts fall är det emellertid inte bara vikten som är det intressanta, de menar även pà att en vandringsko bör ha minimal uppbyggnad, stöd, dämpning etc., eftersom de driver tesen att detta ger en onaturlig gâng och andra negativa följder. Sâlunda föredrar de skor som slâr bâda dessa flugor i en smäll: minimal vikt och minimalt med material sà att det kommer sâ nära barfota som möjligt. Att denna typ av skor har en jämförelsevis mer begránsad livstid är nâgot de fàr ta med i beräkningen för att uppnâ övrig krav-spes. (Rätta mig om jag har fel)


Om du menar 400 gr./SKO sâ är det ganska standard pâ en hyggligt hâllbar och stadig vandringssko.

Om du menar 400 gr./PAR (200 gr/SKO) för en hâllbar och stadig vandringsko sà blir det bra mycket svârare, men om du har receptet garanterar jag dig en lysande framtid inom sko-branchen. ;-)
 
Jag tror tyvärr att Martin är ute efter 400 gr./PAR, dvs 200 gr./SKO.
(Rätta mig om jag har fel)

Det gör jag så gärna, det vet du.

Det här kan man missförstå om man så vill:
"en minimalistisk sko med slitstarka material. Den behöver inte vara lättare än 300-400 gram"

Men det här kan man inte missförstå:
"jag var ju generös och menade 300-400 gram per sko. Det är vad mina vandringsskor väger, och de har ju både dämpning och styvhet."

de menar även pà att en vandringsko bör ha minimal uppbyggnad, stöd, dämpning etc., eftersom de driver tesen att detta ger en onaturlig gâng och andra negativa följder.

Vi driver tesen att vi nog inte behöver stöd och dämpning eftersom det verkar som att vi inte behöver det.

Sammanfattningsvis:
Jag vill ha en minimalistisk sko (inte en sandal eftersom jag inte vill ha lera mellan tårna) som inte väger mer än de terränglöpningsskor jag har idag, men som håller tills den slitstarka slitsulan är utsliten. Och som väger 300-400 gram per sko. Per sko. 600-800 gram per par.

Så jag tror att vi är ganska överens egentligen. Dessutom har vi spårat ur tråden.
 
OK, Martin, dár hade jag visst fel. Eftyersom 800 gram inte är en helt ovanlig vikt även hos "vanliga" vandringsskor trodde jag att du var ute efter nàt mer extremt lätt.

Nâväl, som sagt, i den viktklassen finns det ju en hel del att leta bland, inte minst frân käng-maffians egna kollektioner ;-)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
fyad Förslag på lätt skrivmaskin? Lättpackning 40
komfortPerZonen Blöta trailrunners när man inte rör på sig? Lättpackning 56
Kriegsgrisen Sy på ett bra sätt vid bygge av ryggsäck Lättpackning 2
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 24
diwic Vad skulle du minska på i den här listan? Lättpackning 27
Dosferra Tips på dunjacka. Lättpackning 6
Saphire kokkärl på 2,5l? Lättpackning 8
grodanbolle Vad har ni på bena? Lättpackning 13
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
Friskus1 Kamera på vandring? Lättpackning 2
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
grodanbolle Sugen på ett Nitro Lite? Lättpackning 10
Christoffer Hedman Hårda kängskaft ökar belastningen på knän. Lättpackning 7
Kilo Lima Hur få lättare packning på skogsturer? Lättpackning 55
camoscio Utrustning på låglandet Lättpackning 1
grappen Pris på Tarptent Double Rainbow Lättpackning 26
såg finns det tält på 1hg Lättpackning 12
splashmore Ground Cloth på svenska Lättpackning 25
Osterberg Vad tjänar jag på att byta liggunderlag? Lättpackning 36
Jörgen Fjaderlatt.se Paraply på fjället Lättpackning 52
tsd Storlek på liggunderlag Lättpackning 20
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern - diverse prylar Lättpackning 8
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern - utrustningslista Lättpackning 0
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern - sovsystem Lättpackning 0
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern - vattenförsörjning Lättpackning 6
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern - rulka Lättpackning 36
Jörgen Fjaderlatt.se Genom Sarek på vintern Lättpackning 5
Jörgen Fjaderlatt.se Gaskök på vintern - isolerade eller inte? Lättpackning 16
Davva2 Lätta, varma lägerskor på vintern Lättpackning 15
Martin Fjäderlätt Studiebesök på Primus Lättpackning 0
Jörgen Fjaderlatt.se Ultralätt klädd på älgjakten Lättpackning 74
såg lätta på ryggsäcken.. Lättpackning 13
Jörgen Fjaderlatt.se Packrafting - kurs på Yellowstone Lättpackning 3
andy69 Erfarenheter av lättare "på kroppen utrustning"! Lättpackning 42
kallefs Tabell för att föra in utrustning/vikter på nätet? Lättpackning 11
MickeArv Vikt på packning till kebnekaise Lättpackning 28
testudo Täta sömmar på tarptent Lättpackning 6
honkydory Lätta pryl nyheter på OutDoor 2008 Lättpackning 0
Brune Jörgen Fjäderlätt på TV Lättpackning 0
oscar jensen Caldera Cone på väg! Lättpackning 0
estetdrägg Lite vikter på sidenprylar... Lättpackning 16
gusbo Bushbuddy på kalfjället, förslag på bränslen Lättpackning 18
mipert "En tredagarsvandring på Skåneleden drar ungefär tjugo kilo packning per person"... Lättpackning 25
gusbo Haglöfs LIM Ultimate jacka på rea 1000kr Lättpackning 3
Vättlefjäll Håll koll på vikten, ladda ner kalkylatorn! Lättpackning 9
MrZog Lätt ryggsäck på ca 50 liter Lättpackning 36
alven UL-prylträff på FairEnough? Lättpackning 1
Martin Fjäderlätt Vi har klämt på Haglöfs sommarnyheter Lättpackning 12
greenjuice Rekord på upptältning av Tarptent Contrail Lättpackning 1
PetNor Tips på tång och spegel. Lättpackning 13

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg