Hej!
Jag tänkte att jag skulle tipsa om ett bra bränsle för eldning i en tältkåta: pellets!
OBS! Använd inte denna metod i ett vanligt tält! Både tältduken och tältbotten smälter!
- Pellets tar liten plats i förhållande till volym (praktiskt på fjället där ingen ved finns...)
- ingen rök (om man gör rätt...)
- billigt (ca 50-75:- för 20kg...)
- brinner länge (3-4 dl ca 40 minuter + glöd ytterligare 20-30 minuter!)
- enkel brännare som man gör själv
- tänds med tändvätska eller liknande
Brännare görs lättast av en konservburk - storlek efter hur mycket bränsle man vill få i. En burk med 10 cm diameter borde räcka för en tältkåta typ Moskoselkåtan (inte på vintern). Gör många lufthål över hela burken och så många som möjligt längs ner för att få in tillräckligt med luft. Gör också en mängd lufthål i konservburkslocket och lägg in locket i burken, ca 2 cm ovanför botten. Använd t.ex ett par småstenar för att få locket att ligga en bit ovanför botten. Bra lufttillförsel är nödvändigt.
I nödfall kan du använda en ölburk, men den håller inte så länge på grund av den höga värmen. Drick ur ölen först...
OBS! Se till att burken står på eldfast underlag vid eldning!
Lägg i pellets, på med lite tändvätska, låt dra en stund och tänd sedan. Om man får svårigheter med att tända eller att allt slocknar efter en stund beror det på att man har för lite lufthål i burken. Fyll inte pellets ända upp till kanten på burken, utan se till att det finns lufthål synliga i burkens övre kant. Se också till att bra ventilation finns i kåtan. Lågan blir med ovanstående exempel 20-30 cm hög. Större burk = högre låga.
Kraftig, stickande rök bildas om elden slocknar utan att ha brunnit färdigt. Om man använder brännaren utomhus (dvs utan vindskydd) kan den slockna vid kraftig vind.
Pellets köper man bl.a hos leverantörer av pelletskaminer.
Brännaren har bl.a testats 5 dygn i Råstojaure (regn hela tiden) med utmärkt resultat!
Jag experimenterar vidare och återkommer med eventuella förbättringar.
Rolf Karlsson
Jag tänkte att jag skulle tipsa om ett bra bränsle för eldning i en tältkåta: pellets!
OBS! Använd inte denna metod i ett vanligt tält! Både tältduken och tältbotten smälter!
- Pellets tar liten plats i förhållande till volym (praktiskt på fjället där ingen ved finns...)
- ingen rök (om man gör rätt...)
- billigt (ca 50-75:- för 20kg...)
- brinner länge (3-4 dl ca 40 minuter + glöd ytterligare 20-30 minuter!)
- enkel brännare som man gör själv
- tänds med tändvätska eller liknande
Brännare görs lättast av en konservburk - storlek efter hur mycket bränsle man vill få i. En burk med 10 cm diameter borde räcka för en tältkåta typ Moskoselkåtan (inte på vintern). Gör många lufthål över hela burken och så många som möjligt längs ner för att få in tillräckligt med luft. Gör också en mängd lufthål i konservburkslocket och lägg in locket i burken, ca 2 cm ovanför botten. Använd t.ex ett par småstenar för att få locket att ligga en bit ovanför botten. Bra lufttillförsel är nödvändigt.
I nödfall kan du använda en ölburk, men den håller inte så länge på grund av den höga värmen. Drick ur ölen först...
OBS! Se till att burken står på eldfast underlag vid eldning!
Lägg i pellets, på med lite tändvätska, låt dra en stund och tänd sedan. Om man får svårigheter med att tända eller att allt slocknar efter en stund beror det på att man har för lite lufthål i burken. Fyll inte pellets ända upp till kanten på burken, utan se till att det finns lufthål synliga i burkens övre kant. Se också till att bra ventilation finns i kåtan. Lågan blir med ovanstående exempel 20-30 cm hög. Större burk = högre låga.
Kraftig, stickande rök bildas om elden slocknar utan att ha brunnit färdigt. Om man använder brännaren utomhus (dvs utan vindskydd) kan den slockna vid kraftig vind.
Pellets köper man bl.a hos leverantörer av pelletskaminer.
Brännaren har bl.a testats 5 dygn i Råstojaure (regn hela tiden) med utmärkt resultat!
Jag experimenterar vidare och återkommer med eventuella förbättringar.
Rolf Karlsson