BILLIGT, BILLIGT, BILLIGT!!! Bra..?

Haha,
””rasta hunden utan 3 lager högteknologiska funktionsplagg tillverkade av återvunna vimplar från Himalaya.””


Jo jag håller med. Det har utvecklat sig för min del någon slags apatisk obestämd trötthet. Senast idag fick jag Naturkompaniets kundtidning -365- Normalt brukar jag bli glad i att läsa i sådant som handlar om uteliv men efter att bläddrat lite förstrött och rätt ointresserat läsa om kalsonger för flera hundra och rätt enkla plagg för flera tusen så åkte den i soporna.

Samma reaktion här hos mig! Och varför slutar alla priser på 99 eller 999? Ett omyndigförklarande av mig som kund. Man blir så trött!!!
 
Samma reaktion här hos mig! Och varför slutar alla priser på 99 eller 999? Ett omyndigförklarande av mig som kund. Man blir så trött!!!

Även hos mig finns denna trötthet. Min reaktion är att i högre grad köpa begagnat, samt att försöka fokusera på upplevelsen i högre grad. Jag har alla prylar i världen som jag behöver för allt vad jag vill (kan) hitta på. Mitt uteliv hindras inte av bristen på prylar, och så är det nog för de flesta. Nästan äcklas av de 10 000-kronorskläder som tycks vara nödvändiga för att grilla en korv vid stadens lättillgängliga friluftsområde. Det måste inte vara så. Man måste inte sträva efter det bästa eller perfekta. Den som har lägst krav har lättast att bli nöjd.
 
"Det duger lika gott med en morakniv".
Dessa människor har både rätt och fel.

Visst är morakniv förmodligen den mest prisvärda kniv som finns (jämte Opinel) men som vanligt så hänger allting på den förmodade/planerade aktiviteten.

När det gäller planeringen för en sådan aktivitet så lägger jag personligen ingen tyngd vid priset. Det vill säga; jag väljer den lämpligaste kniven oavsett dess pris. Ofta kan det handla om en billig mora men lika ofta om en annan (läs dyrare) kniv.

~Paul~
 
Min personlighet är måhända udda, en stor del av mig är som den Riksbekante Ove, eller för all del Lars när vi tar upp Moraknivar (se bild).

Om vi försöker hålla Moraknivantologin levande så det faktisk EXAKT ”Moraknivar” jag hoppas få tips om. Jag har själv varit i knivträsket & började gå ner mig ganska rejält, men nyktrade till genom att använda knivar (arbeta & slipa dem) & börja jämföra stål. Både praktiskt & teoretiskt. Och det slutade med att min absoluta favoritkniv landade i en kniv jag från början tyckte var ful dessutom. Väldigt många knivmakare lever på design. Design är trevligt, men funktion vinner mitt hjärta.

Varenda kniv som trillar ur fabriken i Mora är faktiskt gjord i ett för ändamålet avsett KNIVSTÅL även om den säljs för 29kr, må det vara svenskt, tyskt eller franskt, men knivstål är det & det märks i huvudsak på hur det håller skärpan.

Ett tag älskade jag s.k. ”Bushcraft”, men det dödades omsorgsfullt när grupperna växte & det som är Bushcraft enligt min begreppsvärld, trängdes ut av alla förbannade självutnämnda experter & deras ”annonser” för billiga skitprylar med ringa bäring på det avhandlade ämnet. Jag testade kniv efter kniv (jag vet, beklagligt, men ett karaktärsdrag jag har. En psykolog skulle beskriva min personlighet garanterat med åtminstone ordet ”gränslös”.). Vilken är då den bästa Bushcraftkniven frågar vän av ordning?

Ja, den enda kniven som gör allt bra (tälja, förbereda mat, slå genom plåt (Kronans ärtsoppa ;) etc. är en kort kniv med 17,5 mm högt blad, 2 mm tjockt & ett handtag som tål att jobba länge med utan tryckpunkter i handen & gummerat grepp. Tillverkas inte längre men heter Morakniv Craftline HQ & brädade precis ALLA Bushcraftknivar åtminstone jag testade upp till 3000kr. Om det finns någon nackdel så är det isf att bladet är i kolstål istället för rostfritt, men Bushcraftsvängen är så traditionell att ”alla” föredrar kolstål ”för det är lättare att slipa” (vilket är nonsens med ett diamantbryne som utan problem slipar rostfritt pulverstål). 49kr på XL-Bygg.

Så. Vad jag vill hitta är prylarnas Moraknivar d.v.s. saker som har alla boxarna tickade trots att priset i detta fall var <2% jämfört med de som var ”Supermegabauta Bushcraft” men oftast skitkassa på att tälja då det är mode med stora, framförallt tjocka, klingor.

Jag är hälften Lars & hälften Elon för ni kan aldrig ta mina drömmar.

1f50625cbfe453e19969a0ffa390fa42.jpg

Om alla vorit lika rädda för nymodigheter som denna Lars är det nog risk att vi fortfarande bott i grottor och tittat på vedbrasan istället för på datorskärmar där vi kan diskutera som här.

En annan avvägning är "bra nog" för det jag ska göra. Ska jag grilla korv i stadsnära skog en eftermiddag på våren när det regnar vill jag nog ha regnplagg som håller mig hyfsat torr och varm men måste kanske inte ha superventilerande membran i tyg för jacka och byxor.
Kanske en fleece och ett galonställ funkar just där och då.

/Patrik
 
Ibland när man läser tester, anonnser och reportage i Utemagasinet så förstår man inte hur människor ens kunde gå utanför dörren på t.ex sjuttiotalet.
Att människan ens har överlevt som art utan de dyraste och flashigaste skaljackorna är ett mysterium. [emoji3]

Skämt åsido, kvalité går hand i hand med priset till en viss nivå.

Ingen jacka är kostnadsmässigt värd 5000 kr. Det är helt omöjligt.
Människor är villiga att betala extra för rätt namn så är det bara.

Skickat från min G8441 via Tapatalk
 
Jag vet inte om jag stämmer in i bilden av att det skryts om just "billiga" köp mer än det omvända. Jag är nog mest nöjd när jag kan köpa dyra saker billigt och då må det vara hänt att man delar med sig av fyndet. Om något vill jag dela med mig av att friluftsliv inte behöver kosta så mycket.

Precis min reaktion också när jag såg den här tråden.

Jag brukar inte skriva om alla billiga saker jag köper, de saker jag skriver om är de som varit billiga och hållt/fungerat länge.

T.ex. min 149 kronors 60-liters ryggsäck från Rusta, väger 1250 gram, har använt den till 90% av alla scoutaktiviteter i över 15 års tid. Nu har en söm börjat gå upp lite men den funkar fortfarande.

Jag tycker det var ett solklart fynd.

Samma sak med mitt Packaway som jag köpte från ITAB för en massa års sen. Klart prisvärt. Hade jag klarat mig bättre med ett ställ som kostat 3 gånger så mycket? Tveksamt. Hade jag haft råd att köpa lika mycket andra saker om jag köpt en regnställ som kostat 3 gånger så mycket? Garanterat inte.

För den som bara har en hobby är det ju lätt att lägga alla pengar på den. Men har man flera olika hobbies och intressen så måste man försöka hushålla lite med pengarna. Och då är det klart att man försöker hitta prisvärda grejer. Som en del kallar "billiga".
 
Just kniv är intressant och speciellt i relation till många av oss män. Många verkar tycka att en kniv för 2500 automatiskt är bättre än en för 25 kr från biltema. Det är ju 100 % machoattityd/status/kukförlängare och 0 % fakta. En billig kniv håller lika länge och man behöver inte var rädd att råka skära i nån sten med den. Och gurkan eller ölkorven får exakt lika fina skivor. haft samma brödknivar hemma sen i början av 90-talet och har aldrig vässat dem och skär i princip allt till matlagning med dem - bröd, kött, kålrot osv.

En kniv är alltid en kniv :-D

Kniven i fiskeväskan är en mora kopia från "Gubbdagiset" från ett erbjudande om 3 för 39 kr tog 1 uppsättning torx- och 1 philipsmejslar samt morakopian.
Kniven är helt ok vass och lätt att skärpa, rostfri med fingerskydd + med hal fisk, vill inte oftast använda den lilla penn/fickkniven jag brukar ha till att rensa fisk.
 
Ska detta bli Utsidans största OT-tråd? Den har iaf potential på att glida ifrån frågeställningen. Ofta.

Som @nermander skrev (ungefär): - Skriver inte om allt, mest det som visat sig fungera.
Åh, vilken underbar värld! Lägg sedan till en fascist som jag som är besviken på mycket skit som säljs, sen har vi täckt in behovet ;-P
 
Förvisso,
men oftast är det så att riktigt bra och ändamålsenligt = klart kostsamt.
Dvs inte dyrt (för dyrt enligt min uppfattning är detsamma som överprissatt ) men kan vara
behäftat med flera/många nollor efter värdesiffran. Och ändå klart och enkelt motiverat för
den kvalitetsmedvetne, sparsmakade och kräsne kunden...

Och varför skulle en nybörjare köpa en vandringsryggsäck för två tusen (eller ännu mer) kronor
- när hen kan köpa en Alaska för tiondelen på Loppis/Tradera/Blocket? Och likadant är det för
massor av de andra "nybörjarprylarna" för att idka friluftsliv...

För att dem flesta vill ha egna prylar som ingen annan rört och ofta ouppackade, (fortfarande i plasten från Kina) för att dem ska köpa/äga något som ingen nnan har fingrar på. Men sen skiljer det sig från person till person.
Håller med ang dyrt och kostsamt, kvalitet kostar ofta i början men utslaget på tiden eller framförallt platsen, man kan använda prylen slår ut sig, jämfört med dem billigare eller överprisade utrustningen.
Sen har marknaden blivit mer modeorienterad och vissa gånger betalar du mer för märket på plagget än vad du betalar för funktionen, i andra fall kan det vara helt tvärtom. Har köpt och använt prylar inom friluftslivet i snart 25 år och har helt klart fått ett öga för det som kostar lite mer, ibland svidande i stunden för att sedan 10 år senare fortfarande ha kvar prylen i snarlikt skick som det jag köpte den i. Jämfört med dem billigare alternativen som man köpte i början och använde under två turer innan dem föll isär, gick sönder eller slutade fungera helt och hållet.

Folk måste börja kolla på mer än om prylar bara e "eko" eller hållbara i längden och i vilken utsträckning man betalar för produkten i fråga. Utbildning, material, kunskap, funktion, hantverk spelar större roll för produkten om den håller 10-15 år längre än ekoalternativet som du får köpa nytt vart tredje år för att det inte pallar med.
 
Intressant fråga.

Jag tror att det i första hand handlar om en motreaktion. Det faller på sin egen orimlighet att en vanlig utelivsjacka i helt vanligt tyg kostar 4995 kronor. De flesta som googlar runt kan förmodligen hitta en liknande, och hamna i osäkerhet då. Är fjällrävens jacka verkligen så mycket bättre, och isåfall; på vilket sätt är det rimligt att betala dubbelt så mycket?

När detta väl har hänt inser nog de flesta att det finns en djungel av olika försäljare, allt ifrån finska surplusföretag till traditionella budgetutelivsfirmor.

Låt oss leka med tanken om bara det basala en stund (grov uppskattning)

Sovsäck 3000
Liggunderlag 2000
Kök 1500
Byxor 1500
Underställ 1000
Kängor 3000
Tält 2000
Jacka 3000
Ryggsäck 2000
Övrigt 1000
=
20 000 kronor

Jag tror att de flesta som åtminstone är i startgropen i sitt begynnande uteliv, ryggar rejält för en sån summa vilket inte är konstigt. Det går ju faktiskt enkelt att halvera den här kostnaden utan några som helst problem.

I andra hand handlar det nog om status. Utrustning som kostar mycket är oftast lätt, och dessutom skapad för semiprofessionella till professionella utelivsmänniskor. Enkelt uttryckt så kostar lätt utrustning mer än tung. Men det är samtidigt inte synonymt med att tung utrustning är dålig. Ibland kan den till och med vara bättre.
Friluftsliv och komma ut i skogen har varit del av mitt liv och uppväxt, och för att ta sig ut i skogen behövs ingen speciell utrustning. De första längre fjällvandringarna på tidigt 1980-tal krävde lite mer förberedelser för oss från södra delen av landet. Så med kompisens ryggåstält från Fjällräven som vi delade på tre, ramryggsäck, Trangiakök, gummistövlar och cellplastliggunderlag bar det av. Fibersovsäckar, slitna jeans, enkel vindjacka, HH fiberpälströja och regnställ hade jag sedan tidigare. Att lägga större summor på utrustning som fattiga studenter var inte att tänka på, och uppblåsbarar liggunderlag för 2000kr fanns inte ens vad jag kan komma ihåg.
Tältet, Trangiaköket och ryggsäcken fungerar och används fortfarande, även om stigande intresse och ändrade behov fått oss att komplettera utrustningen med nya prylar under åren.

Vad jag vill säga är det fungerar bra att ge sig ut utan att lägga stora summor på specialutrustning, och jag hoppas att inte prylhysterin stoppar folk att pröva på friluftsliv i olika former
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg