Rudolf.Rydstedt@svenska.gu.se (Rudolf Rydstedt)
Gäst
jodlösning är mycket vanligt
Långresenärer har ofta med sig lite jodlösning "tincture of iodine" i en droppflaska. Vid 2% lösning (vanlig utomlands) brukar man blanda i fyra droppar per liter vatten och vänta en halvtimma. Smakar illa, men man är väl cowboy. (mesar stoppar i lite askorbinsyra för att få bort smaken). Dubblera joddosen om du misstänker att vattnet är påtagligt förorenat. Jod är praktiskt beroende på att man kan få tag på det överallt i världen. Det skadar ju inte heller att ha med sig lite jod för allmän desinfektion (men undvik att tvätta sår med stark jodlösning, och ha det aldrig i djupa sår; jod är lite väl starkt vävnadsdödande).
Jod är mycket effektivt. Det slår ut många mikroorganismer som överlever klorrening och normal kokning, men många hävdar att man måste låta joden verka i ett par timmar för att den skall få full effekt mot t.ex. giardiasis. Det finns dessutom organismer som jod inte tar på, fast det verkar mest vara genomantiseptiska amerikaner som funderar på den detaljen.
Viktiga detaljer: tiden 30 min för normal behandling gäller vid 20 grader C. Det tar betydligt längre tid om vattnet är rejält kallt (samma princip skall gälla för andra kemiska reningsmetoder, sägs det). Man brukar rekommendera att gravida och folk med sköldkörtelbesvär skall undvika jodrening. Somliga anser också att man skall undvika att använda jodrening flera månader i sträck.
Långresenärer har ofta med sig lite jodlösning "tincture of iodine" i en droppflaska. Vid 2% lösning (vanlig utomlands) brukar man blanda i fyra droppar per liter vatten och vänta en halvtimma. Smakar illa, men man är väl cowboy. (mesar stoppar i lite askorbinsyra för att få bort smaken). Dubblera joddosen om du misstänker att vattnet är påtagligt förorenat. Jod är praktiskt beroende på att man kan få tag på det överallt i världen. Det skadar ju inte heller att ha med sig lite jod för allmän desinfektion (men undvik att tvätta sår med stark jodlösning, och ha det aldrig i djupa sår; jod är lite väl starkt vävnadsdödande).
Jod är mycket effektivt. Det slår ut många mikroorganismer som överlever klorrening och normal kokning, men många hävdar att man måste låta joden verka i ett par timmar för att den skall få full effekt mot t.ex. giardiasis. Det finns dessutom organismer som jod inte tar på, fast det verkar mest vara genomantiseptiska amerikaner som funderar på den detaljen.
Viktiga detaljer: tiden 30 min för normal behandling gäller vid 20 grader C. Det tar betydligt längre tid om vattnet är rejält kallt (samma princip skall gälla för andra kemiska reningsmetoder, sägs det). Man brukar rekommendera att gravida och folk med sköldkörtelbesvär skall undvika jodrening. Somliga anser också att man skall undvika att använda jodrening flera månader i sträck.