Det tror jag inte, men vet faktiskt inte? Eftersom det är svenska sjöar och åar som kommer bli vattenkällan.
Det är väl framför allt bakterier och protozoer som förekommer i Sveriges vattendrag, och det blir en helt annan prisklass om man vill ha ett filter som tar virus (livslängden på ett sådant är förmodligen sämre också).
Vill man ha enkel, men krånglig, backup för virus så tar man med sig några klortabletter som man tillsätter efter filtreringen. När kloret verkat klart kan man deaktivera det (och smaken) med några korn askorbinsyra.
Men för mig personligen blir det så omständligt i förhållande till risken att det inte är värt det.
I den geografi jag är aktiv så filtrerar jag enbart vattnet för att slippa "äckligt" vatten. Jag är inte speciellt orolig för sjukdomsalstrande organismer. Att ha ett litet sawyerfilter på flaskan är så enkelt. Ska man filtrera stora mängder så funkar det som sagt utmärkt att koppla ihop två vattensäckar med slang tillsammans med filtret.