Artbevarande skyldighet

När röjningsplikten avskaffades gick den årliga arealen utförd röjning ner från 214 000 ha perioden 1989-1991 till 102 700 ha 1994-1996 (rullande 3-års medeltal)
(Källa: Skogsstatistisk årsbok 2013)

Frihet under ansvar? Jajjamen! Det är skogsägarna jättebra på! De fixar säkert den biologiska mångfalden också bara de får chansen
 
Man kan ju t ex fråga Skogforsk

Tillägg: Lite intressant tycker jag det är att röjningen minskade kraftigt när röjningsplikten avskaffades. Frihet under ansvar, jojo...

Sedan kan du ju fundera på var det blir bäst biologisk mångfald, oröjd eller röjd skog.

Att röjningen minskar är väl ett sunt tecken på att skogsägarna inte är i behov av något kommandoskogsbruk.
/Niklas
 
Skogsägarna klarar uppenbarligen inte ens att sköta röjningarna genom frivillighet, trots att röjning ändå, visserligen på sikt men i alla fall, i slutänden sannolikt är bra ekonomisk. Att tro att de ska klara den biologiska mångfalden genom frivillighet, kometprogram eller liknande är ju mer än lovligt korkat.
 
Måste vara väldigt intressant att få jobba(t?) med dessa frågor.

Det jag stör mig på är väl just att tanken på att städer skall växa, att det är det naturliga.
Det är vad som styrt vår svenska politik under lång tid. Borg dödförklarade nyss svenskt jordbruk, istället för att försöka få den att må bra. Allt centraliseras, verkligen allt. Statliga verk hamnar alla i storstäderna, företrädesvis s-holm. Osv.

Detta tror jag sker eftersom tanken som råder är att växande storstäder är framtiden. Att den tanken har blivit ett axiom.

Ja det är tveeggat!
Men om det är något som decentraliseras så är det väl myndigheter? Det är ju några varje år, och även lokalt i t ex Stockholm från city till förort.

Det är svårt att tvinga folk att vilja bo! Om nu alla vill bo i städer, hur vänder man på det.
Man kan ju förstås ge ännu mer subvention till glesbygd, Rodin Hood-skatt, inte höja bensinpriset, turnerande kultur, låg fastighetstaxering och överkomlig boendekostnad. Men det kommer ändå inte göra "landet" till samma sak som staden.

Man måste välja! Vad prioriterar man mest?

Staden behöver ju inte vara en miljöbov. Om det är någonstans som det finns miljöfördelar så är det väl när det finns en tillräcklig mängd personer för att ha gemensam nytta av investeringar som kollektivtrafik och annan infrastruktur, bilpooler, cykelavstånd, transportkostnader och kultur.
En ännu mer effektiv stadsplanering innebär att miljöbelastningen från staden "bara" blir hög lokalt (naturen påverkas förstås av boende och transport) men låg totalt/globalt om man kan dela på resurser eller kan gå ihop om "miljöeffektiva" lösningar i stället.

Man kan inte ensam få effektivitet som ett kooperativ. Och man behöver inte framgent planera staden på samma ineffektiva sätt som nu.
 
Tja, att SNF vill avveckla det svenska skogsbruket är väl ingen nyhet. Har hört många förslag i den riktningen från dem genom åren. Det ena förslaget stolligare än det andra.

Sedan ser jag inget hinder mot att den, som vill skydda skog, själv slantar upp vad det kostar. Det är just där det alltid brister rejält. Varför ska alltid skogsägaren ta den ekonomiska biten?
/Niklas
 
Sedan ser jag inget hinder mot att den, som vill skydda skog, själv slantar upp vad det kostar. Det är just där det alltid brister rejält. Varför ska alltid skogsägaren ta den ekonomiska biten?
/Niklas

Har du fortfarande inte förstått att det inte är så det funkar? Eller varför fortsätter du att upprepa lögner? En lögn blir inte sannare för att den upprepas.

För (förhoppningsvis) sista gången:

Skogsägaren betalar inget för att bilda naturreservat! Skogsägaren får vid inlösen 125% av marknadsvärdet!
 
Har du fortfarande inte förstått att det inte är så det funkar? Eller varför fortsätter du att upprepa lögner? En lögn blir inte sannare för att den upprepas.

För (förhoppningsvis) sista gången:

Skogsägaren betalar inget för att bilda naturreservat! Skogsägaren får vid inlösen 125% av marknadsvärdet!

Har du fortfarande inte förstått hur det funkar? Markägaren måste anmäla avverkning minst 6 veckor i förväg och i vissa fall t.o.m. behöva ansöka om tillstånd för att avverka på egen mark. Om då någon oavsättlig tjänsteman på skogsstyrelsen får för sig att området ska "skyddas" så meddelas avverkningsförbud med omedelbar verkan. Det innebär alltså att markägaren går minste om ofta stora och välbehövliga inkomster.

Sedan kan det ibland komma förslag på inlösen, men det är ingalunda säkert att det finns pengar nu. Dessutom kan den bli en hel del diskussioner om hur mycket skiftet är värd och hur det ska ersättas, pengar (köp), naturvårdsavtal på 50 år eller utbytesmark. Dessa förhandlingar kan ofta dra ut på tiden. 10 år eller mer är ingen ovanlighet. Men konfiskationen (och därmed också markägarens ekonomiska förluster) i form av avverkningsförbud gäller alltså direkt.

Hur skulle du reagera om t.ex. din arbetsgivare plötsligt sa att sorry, du får nog vänta på din lön i 10 år, men då eventuellt få 125% av den lön du skulle ha nu? Skulle du tycka att det var ok? Knappast, men så ser verkligheten ibland ut för drabbade skogsägare.
/Niklas
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg